Κυρ05052024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ποια είναι η εταρεία "μυστήριο" που επενδύει 3,8 δισ. δολ σε νέα LNG Carriers;

lng carriers

Μία ελάχιστα γνωστή επενδυτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να τοποθετήσει παραγγελία για την ναυπήγηση 20 πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αξίας άνω των 3,8 δις δολ.

Η παραγγελία θα γίνει όπως αναφέρει το Reuters κατά πάσα πιθανότατα σε ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας. Η επενδυτική εταιρεία ονομάζεται CBI Energy and Chemical, και ελέγχεται από Αυστραλούς και καναδούς επενδυτές.

Σε δήλωση της στο Reuters αναφέρει ακόμη ότι σκοπεύει να αγοράσει πλωτές εγκαταστάσεις παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου ως μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου για την Αφρική και την Ασία .

Η CBI Energy and Chemical εκτιμάται ότι προχωρεί στην κίνηση αυτή για να αξιοποιήσει το χαμηλό κόστος ναυπήγησης καθώς τα ναυπηγεία αντιμετωπίζουν την τελευταία περίοδο σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω πτώσης του ρυθμού νέων ναυπηγήσεων.

Η CBI Energy and Chemical έχει επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη της αγοράς LNG σε Ασία και Αφρική που περιλαμβάνουν την εξόρυξη φυσικού αερίου, αγωγούς μεταφοράς , μεταφορές δια θαλάσσης δημιουργία υποδομών υγροποίησης, δίκτυα μεταφοράς και διανομής, κ.λ.π.

Η CBI Energy είναι μία holding με έδρα τα Virgin Islands και γραφεία στο Hong Kong, Πεκίνο και Ελβετία. Δραστηριοποιείται στην αγορά «καθαρού άνθρακα» και στη βιομηχανία του LNG. Το 70% της εταιρείας ανήκει σε αυστραλούς επενδυτές και το 30% σε καναδούς. Επίσης «σήκωσε» πρόσφατα 2 δις. δολ από ευρωπαϊκά funds για να χρηματοδοτήσει τις παραγγελίες.

Το project διερεύνησης της ναυπηγικής βιομηχανίας και των διαπραγματεύσεων έχει αναθέσει στην εταιρεία KOST.

Τέλος να σημειωθεί ότι η παραγγελία εάν υλοποιηθεί θα αυξήσει το παγκόσμιο στόλο LNG Carriers κατά 3% και θα καταστήσει την CBI ένα σημαντικό παίκτη στην αγορά LNG Carriers, στην οποία από ελληνικής πλευράς ο όμιλος Αγγελικούση με την Maran Gas έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τους Peter Λιβανό και την GasLog, την Dynagas του Γιώργου Προκοπίου κ.α.

Ο υφιστάμενος στόλος των LNG Carriers είναι 460 πλοία και οι παραγγελίες επιπλέον 170 πλοία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter