Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θα γράψουν κέρδη 100 δις δολάρια...

0πλοίο εμπορευματοκιβωτια

Τα κέρδη των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 παρά τη συνεχιζόμενη λειτουργική διαταραχή στα λιμάνια και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, εκτιμά ο Drewry.  Η έκρηξη των κερδών ήταν τόσο μεγάλη που οι μεταφορείς θα μπορούσαν να βγάλουν χρήματα μιας δεκαετίας από το 2020 και το 2022, σύμφωνα με τον Drewry. Ωστόσο οι ενέργειες των ναυτιλιακών εταιριών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων διερευνώνται επί του παρόντος από την Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή (FMC) μετά από καταγγελίες ότι οι συμβάσεις με εξαγωγείς των ΗΠΑ έχουν παραβιαστεί. Σύμφωνα με τον, Drewry η ζήτηση για εμπορεύματα σε εμπορευματοκιβώτια αυξάνεται τόσο γρήγορα που είναι απίθανο οι μεταφορείς να μπορέσουν να συμβαδίσουν ανέφερε δε ότι δεν πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας και προέβλεψε ότι η αγορά θα αντιμετωπίσει υπο-προσφορά μεσοπρόθεσμα. Η πρόσφατη συμφόρηση στο λιμάνι του YIANTIAN της Κίνας, μετά από μια επιδημία COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων, καταδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η αλυσίδα εφοδιασμού και ότι η συμφόρηση των λιμένων αποτελεί μόνιμο κίνδυνο· Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερους ναύλους καταλήγει ο Drewry.
Στο μεταξύ οι τιμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων contract έχουν σημειώσει "αστρονομική" αύξηση τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους και αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.Ο τελευταίος Δείκτης Ναυτιλίας Xeneta δείχνει ότι τα ποσοστά συμβολαίων αυξήθηκαν 39,2% από έτος σε έτος, μετά από αύξηση 2,3% τον Ιούνιο. Ενώ η συγκρίσιμη περίοδος του περασμένου έτους επηρεάστηκε από την έναρξη της πανδημίας, ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 37,7% από τα τέλη του 2020. Η ισχυρή ζήτηση στις ΗΠΑ εξακολούθησε να είναι ο κύριος μοχλός των επιδόσεων των τιμών.
Ο δείκτης για τις εισαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκε 9,3% τον περασμένο μήνα, η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί, και είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης αναφοράς να είναι 36,9% υψηλότερος από ό,τι τον Ιούνιο του 2020. Ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 36% από τα τέλη του 2020.
Στην Ευρώπη, ωστόσο, οι εισαγωγές στο XSI μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες τον Ιούνιο, όταν ο δείκτης αναφοράς μειώθηκε κατά 4,2%.
Παρά τη μηνιαία πτώση, ο δείκτης εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 48,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα και έχει αυξηθεί κατά 47,1% από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter