Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε υψηλό 10ετίας οι ναυλώσεις boxships – «Κρατάνε» τιμές τα κενά «κουτιά»

0koyti

Υψηλό δεκαετίας κατέγραψαν στα τέλη Απριλίου οι ημερήσιες τιμές ναύλωσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εξ αιτίας της αυξημένης ζήτησης ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης του διεθνούς εμπορίου και επιτάχυνσης των εμπορευματικών ροών. Οι τιμές ναύλωσης για ένα πλοίο χωρητικότητας 8.500 TEU έφτασαν στα 54.000 δολάρια την ώρα στις 23 Απριλίου, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 151% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι και με δεδομένο ότι οι ναύλοι το 2020 άγγιξαν ιστορικά χαμηλό λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Ο Platts Global Container Index έφτασε στις 23 Απριλίου 2020 σε $ 1.008 / FEU, αλλά από τότε έχει αυξηθεί κατά 337% σε $ 4.412 / FEU στις 23 Απριλίου 2021. Αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι η καλή πορεία των ναύλων θα συνεχιστεί καθ’ όλο το έτος καθώς με βάση τα βιβλία παραγγελιών δεν θα πέσουν πολλές μονάδες στο νερό αλλά και λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για διακίνηση φορτίων από την διεθνή αγορά. Μια πρόσφατη έκθεση του Drewry προέβλεψε ότι η τάση αύξησης των κερδών των carriers θα μπορούσε να συνεχιστεί για άλλα δύο χρόνια.
Αλλά και τα «κενά» κουτιά φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να διατηρούν υψηλές τιμές καθώς επι του παρόντος η ζήτηση εξακολουθεί αυξημένη και δεν διαφαίνεται διάθεση από τις εταιρίες να ρίξουν στις γραμμές νεότευκτα για να καλυφθεί η ζήτηση σε βαθμό που να επηρεαστούν προς τα κάτω οι τιμές. Στα κομβικά λιμάνια πάντως εξελίσσεται προσπάθεια διαχείρισης της ανισορροπίας προσφοράς / ζήτησης κενών εμπορευματοκιβωτίων με τα αμερικανικά λιμάνια να βρίσκονται στο προσκήνιο καθώς η εφοδιαστική έχει διαρραγεί με τους εξαγωγείς νωπών να είναι σε κατάσταση απόγνωσης.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter