Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπεγράφησαν οι ΣΣΕ της PCT SA

0Piraeus crop

Τριετή ορίζοντα εργασιακής ειρήνης στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της PCT SA στο λιμάνι του Πειραιάς διασφαλίζουν οι υπογραφείσες από όλα τα σωματεία των εργαζόμενων ΣΣΕ με την DPort.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα η DPort παρουσίασε την συνολική της πρόταση για την υπογραφή των ΣΣΕ η οποία και συζητήθηκε και εγκρίθηκε από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων των εργαζόμενων.
Η «επιστροφή στην κανονικότητα» για τους δύο προβλήτες δίνει «θετικό σήμα» στις ναυτιλιακές εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων οι οποίος διατηρούν στην κορφή της ατζέντας τους το θέμα της εργασιακής ειρήνης στα λιμάνια στα οποία καταπλέουν τα πλοία τους και με δεδομένο ότι οι όποιες κινητοποιήσεις επι της ουσίας δημιουργούν προβλήματα στους χρόνους εξυπηρέτησης άρα και θέτουν εκτός τα χρονοδιαγράμματα στις «λούπες» που εκτελούν τα πλοία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην του Ιανουαρίου όπου η κίνηση είχε θετικό πρόσημο οι λοιποί μήνες είχαν αρνητικό πρόσημο. 

Στη νέα ΣΣΕ προβλέπονται αυξήσεις μισθών από 10% έως και 11.64% στους εργαζόμενους με μηνιαίες αποδοχές μέχρι €2,000, και €150 μικτά με μηνιαίες τους αποδοχές άνω των €2,000 καθώς και διπλασιασμός για όλους τους εργαζόμενους, από €5 σε €10, του πρόσθετου ποσού ανά παραγωγικό ημερομίσθιο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο. Επίσης, 250 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης θα μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης από 1/6/2022 και τουλάχιστον 100 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης θα μετατρέπονται σε πλήρους απασχόλησης κάθε χρόνο, εφόσον ο όγκος εργασιών του λιμένα δεν έχει μειωθεί. Παράλληλα ορίζονται εσωτερικές αναβαθμίσεις σε ειδικότητες και μισθούς σε 125 εργαζόμενους και ιδιωτικό Ασφαλιστήριο Υγείας με 100% κάλυψη του κόστους από τις εταιρίες.
Αναλυτικά οι θεσμοθετημένες με τη σύναψη ΣΣΕ αυξήσεις και παροχές
• Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές έως 2.000€ λαμβάνουν αύξηση αποδοχών από 10% έως 11,64%.
• Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές από 2.000€ και πάνω, λαμβάνουν αύξηση ποσού 150€ στις μηνιαίες τους αποδοχές.
Συμφωνείται επίσης ότι εξακολουθούν και ισχύουν οι ήδη καταβαλλόμενες παροχές του εργοδότη στις οποίες προστίθενται καινούργιες και διαμορφώνονται από 1/6/2022 ως εξής:
1. Παροχή της κάρτας Edenred (κάρτα σίτισης) με το ποσό των 10 ευρώ συνολικά για κάθε πραγματοποιούμενο ημερομίσθιο. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται καθαρό, δηλαδή χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και χωρίς παρακράτηση φόρου την οποία θα επιβαρυνθεί πλήρως η εταιρεία.
2. Ιδιωτικό Ασφαλιστήριο Υγείας μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ κατ’ έτος με κάλυψη ολόκληρης της δαπάνης από την εταιρία στα νοσοκομεία (Metropolitan, Υγεία και Μητέρα και λοιπών θεραπευτηρίων του ομίλου HHG).
3. Ιδιωτικό Ασφαλιστήριο Ατυχημάτων στην εργασία.
4. Σάντουιτς σε κάθε βάρδια.
5. Δωροεπιταγή Χριστουγέννων ύψους 200 ευρώ.
6. Επίδομα ύψους 300 ευρώ (μεικτά), άπαξ καταβαλλόμενο για κάθε γέννηση τέκνου, με την απαραίτητη αναδιαμόρφωση στο πρόγραμμα εργασίας του εργαζόμενου γονιού σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειάς του για δίμηνη περίοδο, από την γέννηση του τέκνου.
7. Καταβολή ημερομισθίου για κάθε εκπαιδευτική ημερίδα (σεμινάριο). Συμφωνείται ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για κάθε εργαζόμενο.
8. Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει και θα συμπληρώνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους θα εξαιρούνται από την εργασία κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας.
9. Παροχή φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή (laptop) στα παιδιά των εργαζομένων, που θα εισαχθούν επιτυχώς σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ως επιβράβευση με την εγγραφή τους.

10. Παροχή μίας ημέρας άδειας, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές, για κάθε εργαζόμενο, που θα συμμετέχει, εθελοντικά, στην ημέρα αιμοδοσίας ενίσχυσης της τράπεζας αίματος του Εργοδότη. Η ημέρα αυτή δεν θα αφαιρείται από το σύνολο των δικαιούμενων ημερών κανονικής άδειας του εργαζόμενου.
11. Οι ώρες υπερεργασίας αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 50% (έναντι της ισχύουσας προσαύξησης 20%, αρθ. 57 Ν.4808/2021) και δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όρια υπερωριακής απασχόλησης.
12. Οι ώρες υπερωρίας, έως τρεις (3) ώρες ημερησίως και μέχρι τη συμπλήρωση εκατόν πενήντα (150) ωρών ετησίως, αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 50% (έναντι της ισχύουσας προσαύξησης 40% αρθ. 57 Ν.4808/2021).
13. Εκπαίδευση και τακτική επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων σ’ όλες τις ειδικότητες από διεθνώς αναγνωρισμένους και πιστοποιημένους φορείς εκπαίδευσης.
14. Συνολικά για 125 εργαζόμενους από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στους Προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ θα υπάρξει αναβάθμιση της ειδικότητάς τους και του μισθού/ημερομισθίου τους αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα η αναβάθμιση θα αφορά:
a. Λιμενεργάτες Παπουτσάκια που θα αναβαθμιστούν σε Λιμενεργάτες Λασαδόρους,
b. Λιμενεργάτες Λασαδόρους που θα αναβαθμιστούν σε Λιμενεργάτες Κουμάντα και
c. Οδηγούς που θα αναβαθμιστούν σε Βοηθούς Χειριστές Ανυψωτικών Μηχανημάτων.
15. 250 συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στους Προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ, θα μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης, με τα κριτήρια που ορίζονται στην εργατική νομοθεσία, μεταξύ των οποίων συνεκτιμάται πρωτίστως η αρχαιότητα και με έναρξη ισχύος την 1.6.2022.
16. Κάθε έτος ισχύος της παρούσας, θα μετατρέπονται 100 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στους Προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ σε πλήρους απασχόλησης, εφόσον δεν θα υπάρχει μείωση στον όγκο των εργασιών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter