Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΟΛΘ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σταθερά στο προσκήνιο

limani-thessaloniki-069

Δύο επισημάνσεις με ιδιαίτερο συμβολισμό και χαρακτήρα διατηρούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος αναφορικά με την εξέλιξη των σχεδιασμών της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίησή του.

Η αναφορά Σαμαρά στη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στον ΟΛΘ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και το «μήνυμα» του Κ. Παπούλια ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει και αναμένει τις ρωσικές επενδύσεις στην οικονομία της», όπως υπογράμμισε, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον ανταποκριτή του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ στην Αθήνα ουσιαστικά ρίχνουν το βάρος των επόμενων κινήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ και όχι μόνο.

Με τις αποκρατικοποιήσεις και τους στόχους αυτών μονίμως στις συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα με την τρόικα και τις μνημονιακές υποχρεώσεις το ενδιαφέρον εστιάζει αν θα υπάρξει «συγχώνευση» των διαδικασιών για ΟΛΘ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεδομένου του εκπεφρασμένου Ρωσικού ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε περίπτωση «πακέτου». Στην πραγματικότητα γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει στηθεί ένα έντονα πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο αν και υπάρχει αχλή ως προς τις επιλογές κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ για το χρόνο που θα συμβεί ή έναρξη των όποιων διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση ή ενδεχομένως την επιλογή άλλης λύσης .

Η οποία ωστόσο προς ώρας έχει απορριφτεί από την κυβέρνηση. Με τον εκλογικό ορίζοντα να γίνεται πλέον εμφανής δεν είναι και λίγοι εκείνοι που εικάζουν – αποδίδουν τις καθυστερήσεις στο ρευστό του σκηνικού που έχει διαμορφωθεί αλλά και τις ισορροπίες που επιχειρεί να διατηρήσει η κυβέρνηση στο εσωτερικό και εξωτερικό. Και με το διπλωματικό παρασκήνιο να είναι «παρών» δεδομένου ότι Θεσσαλονίκη και Πειραιάς «βολιδοσκοπούνται» από επενδυτικές δυνάμεις για τις οποίες επίσης είναι καταγεγραμμένος προβληματισμός σε επίπεδο ΕΕ. Μέρος του οποίου ενδεχομένως θα απαλειφόταν στην περίπτωση που καταστεί εφικτή η υπογραφή νέας συμφωνίας ΕΕ- Ρωσίας, η οποία θα προσδώσει στρατηγικό βάθος.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter