Επενδυτικές ανάγκες ύψους 80 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια έχουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 13:05
Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης ESPO Port Investment Study 2024. Η μελέτη προσφέρει μια μοναδική και ολοκληρωμένη ανάλυση των επενδυτικών απαιτήσεων και των προκλήσεων των ευρωπαϊκών λιμένων. Η μελέτη αυτή, που εκπονήθηκε από τον Δρ. Peter de Langen σε συνεργασία με τον ESPO, εξετάζει τον μεταβαλλόμενο ρόλο των ευρωπαϊκών λιμένων, τις εξελισσόμενες επενδυτικές ανάγκες τους και τα εμπόδια που συναντούν για να μετατρέψουν τα επενδυτικά σχέδια σε πραγματικότητα. Η μελέτη είναι αρκετά μοναδική όσον αφορά την εκπροσώπηση, καθώς βασίζεται σε ανάλυση των επενδυτικών αναγκών 84 φορέων διαχείρισης λιμένων, αντικατοπτρίζοντας τη γεωγραφική εξάπλωση και τη λειτουργική ποικιλομορφία των λιμένων της Ευρώπης.
Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει ότι οι επενδυτικές ανάγκες των ευρωπαϊκών φορέων διαχείρισης λιμένων ανέρχονται σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, έως το 2034. Ένα δεύτερο βασικό εύρημα είναι ότι οι επενδύσεις στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή μετάβαση καθίστανται η δεύτερη σημαντικότερη κατηγορία επενδύσεων για τις λιμενικές αρχές.
Οι λιμένες στην Ευρώπη κάνουν περισσότερα από πριν. Από πολυτροπικοί κόμβοι στην αλυσίδα εφοδιασμού που συνδέει τη θάλασσα με την ενδοχώρα, οι λιμένες εξελίσσονται σε κόμβους και διευκολυντές βιώσιμων πηγών ενέργειας, συνεργατικούς σχηματισμούς βιομηχανίας και κυκλικής οικονομίας, καθώς και σημαντικούς πυλώνες γεωπολιτικής και γεωοικονομικής ανθεκτικότητας. Οι νέες λειτουργίες των λιμένων έρχονται να προστεθούν – όχι αντ' αυτού – στους παραδοσιακούς τους ρόλους. Οι αγωγοί επενδύσεων των λιμένων της Ευρώπης αντικατοπτρίζουν αυτόν τον μεταβαλλόμενο και πολυδιάστατο ρόλο.
Η μελέτη δείχνει ότι, παράλληλα με τις επενδύσεις για την ανάπτυξη βασικών λιμενικών υποδομών και τη διατήρησή τους σε σύγχρονες τεχνολογίες, οι φορείς διαχείρισης λιμένων επενδύουν όλο και περισσότερο στην ανάληψη στρατηγικών και κοινωνικών ευθυνών και στην επίτευξη των φιλοδοξιών της Ευρώπης. Αυτό συχνά συνεπάγεται έργα με υψηλή κοινωνική αξία, αλλά αργή, χαμηλή και ριψοκίνδυνη απόδοση των επενδύσεων. Οι φορείς διαχείρισης λιμένων της Ευρώπης δεσμεύονται πλήρως, αλλά χρειάζονται ευρωπαϊκή στήριξη για να μετατρέψουν όλους τους στόχους και τις φιλοδοξίες σε επιτυχία. Τα πορίσματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για ειδικά λιμενικά κονδύλια στο πλαίσιο των διαφόρων χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ, καταρχάς μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» ή ενός παρόμοιου χρηματοδοτικού μέσου.
Υπό το φως των ευρημάτων της μελέτης, ο ESPO καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν τη στρατηγική σημασία των ευρωπαϊκών λιμένων και να παράσχουν ένα ισχυρό πλαίσιο στήριξης που αντιμετωπίζει τις επενδυτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
«Αυτή η επικαιροποιημένη Μελέτη Λιμενικών Επενδύσεων δείχνει ξεκάθαρα ότι ο μεταβαλλόμενος και ευρύτερος ρόλος των λιμένων σήμερα συνοδεύεται από νέες και ευρύτερες ευθύνες και επενδυτικές ανάγκες. Συχνά σημαίνει επένδυση με λιγότερο προβλέψιμη απόδοση της επένδυσης. Όπως αναφέρεται στο υπόμνημά μας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, τα λιμάνια είναι έτοιμα να συμμετάσχουν και να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα και τις ευθύνες που τους ανατίθενται στο νέο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πλαίσιο, τα λιμάνια χρειάζονται υποστήριξη», ανέφερε η Γενική Γραμματέας του ESPO Isabelle Ryckbost.