Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Πράσινος διάδρομος» μεταξύ Ντόβερ - Καλαί

0Καλαί1

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία DFDS, το λιμάνι του Ντόβερ, το λιμάνι του Καλαί και το λιμάνι της Δουνκέρκης υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για να συνεργαστούν για την απαλλαγή της θαλάσσιας κυκλοφορίας από τις ανθρακούχες εκπομπές στα Στενά του Ντόβερ - Καλαί.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε στην πρόσφατα πραγματοποιηθείσα αγγλο-γαλλική σύνοδο κορυφής με στόχο την επιτάχυνση των προσπαθειών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας για τη δημιουργία διαδρόμων πράσινης ναυτιλίας μεταξύ των δύο εθνών.
Τα μέρη συμφώνησαν σε ένα κοινό πρόγραμμα εργασίας που θα επιτρέψει τον εξηλεκτρισμό της θαλάσσιας κυκλοφορίας στη Μάγχη, αξιοποιώντας τη δυναμική που δημιουργήθηκε από το έργο της κοινοπραξίας Green Corridor Short Straits για τη διερεύνηση μέτρων για την απαλλαγή του στόλου των πορθμείων που διασχίζει τη Μάγχη από τις ανθρακούχες εκπομπές, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από τον Διαγωνισμό Επίδειξης Καθαρής Θάλασσας του Υπουργείου Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το έργο είναι μια συνεργασία μεταξύ του λιμανιού του Ντόβερ, των ακτοπλοϊκών εταιρειών που διασχίζουν τη Μάγχη, του Πανεπιστημίου του Κεντ και άλλων βασικών ακαδημαϊκών και βιομηχανικών φορέων.
Παράλληλα με τις εργασίες για την ενεργειακή στρατηγική του, ο λιμένας του Ντόβερ έχει επίσης αναλάβει δεσμεύσεις για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα για τα σημεία 1 και 2 έως το 2025 και πεδίο εφαρμογής 3 έως το 2030.
Η λιμενική αρχή του Ντόβερ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία θα σημαίνει ότι η ναυτιλία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στη Μάγχη, με ηλεκτρικά πλοία μηδενικών εκπομπών με μπαταρία και εγκαταστάσεις φόρτισης στα λιμάνια, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα έως το 2030.
«Η συμμετοχή στην πράσινη μετάβαση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τα λιμάνια της Ευρώπης. Δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχουν χρήματα για να χάσετε. Ο οικολογικός προσανατολισμός του τομέα της ναυτιλίας αποτελεί τόσο τεχνολογική όσο και οικονομική πρόκληση. Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε είναι να σκεφτείτε, να συμμετάσχετε, να εργαστείτε και να επενδύσετε μαζί. Το ΜΣ είναι ένα καλό παράδειγμα. Τρία λιμάνια και μια ναυτιλιακή γραμμή που δημιουργούν έναν συνασπισμό των πρόθυμων να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να μειώσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές το συντομότερο δυνατό και να αποφύγουν τα μη αξιοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε η Isabelle Ryckbost, γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO).

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter