Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ESPO: Ένα καλοσχεδιασμένο EU ETS με ειδική χρηματοδότηση θα επιταχύνει τον οικολογικό προσανατολισμό της ναυτιλίας

aerioi rypoi 0

Οι λιμένες της Ευρώπης εξακολουθούν να στηρίζουν την επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ EU ETS στον τομέα της ναυτιλίας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) αναγνωρίζει ότι το EU ETS της ΕΕ για τις θαλάσσιες μεταφορές μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μηχανισμό για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης του τομέα
Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός θα αποφέρει τα προβλεπόμενα αποτελέσματα μόνο εάν το μέτρο είναι καλά σχεδιασμένο. Αυτό σημαίνει ότι:
- Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή διαρροής άνθρακα και επιχειρήσεων σε γειτονικούς λιμένες
- Τα έσοδα του τομέα της ναυτιλίας από το ETS εμπορίας εκπομπών θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε πλοία και σε λιμένες, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η πράσινη μετάβαση.
Ενώ το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά την αντιμετώπιση της απειλής διαρροής άνθρακα και επιχειρήσεων που προκύπτει από το πεδίο εφαρμογής της πρότασης, πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το EU ETS της ΕΕ για τη ναυτιλία χρησιμοποιούνται για τον οικολογικό προσανατολισμό του ναυτιλιακού τομέα και των λιμένων.
Οι ευρωπαϊκοί λιμένες καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να διασφαλίσουν ότι τα έσοδα από το EU ETS της ΕΕ για τη ναυτιλία χρησιμοποιούνται για τομεακές επενδύσεις με σκοπό τη διευκόλυνση της ανάπτυξης και της χρήσης βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του εξηλεκτρισμού των σκαφών και των χερσαίων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στους λιμένες.
Ο ESPO συνυπέγραψε κοινή δήλωση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, υποστηρίζοντας τις εν λόγω επενδύσεις και ζητώντας τη διάθεση των εσόδων του ETS στο τελικό κείμενο.
Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, το τελικό κείμενο για το EU ETS της ΕΕ πρέπει να προβλέπει ειδικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη ναυτιλία στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας, οι οποίες θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της απαλλαγής του ναυτιλιακού τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Όσον αφορά τοn ESPO, το Ταμείο Καινοτομίας θα πρέπει να στηρίζει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που αποτρέπουν αποτελεσματικά την παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, γεφυρώνοντας παράλληλα το χρηματοδοτικό κενό για ώριμα αλλά όχι ακόμη εμπορικά βιώσιμα έργα. Εάν μόνο «πρώτα στο είδος τους έργα» μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας, η προστιθέμενη αξία της ειδικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Καινοτομίας παραμένει πολύ περιορισμένη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter