Τετ01152025

Last updateΤετ, 15 Ιαν 2025 6pm

14,2 Τόνοι απορριμμάτων ανασύρθηκαν από 8 λιμένες

0σκουπίδια

Η 4ήμερη περιβαλλοντική δράση καθαρισμού βυθών 8 λιμένων και χερσαίων λιμενικών ζωνών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιχειρησιακή επιτυχία, ανασύροντας από το θαλάσσιο οικοσύστημα 14.155 κιλά απορριμμάτων. Ποδήλατα, πολλά λάστιχα αυτοκινήτων, βυθισμένες βάρκες, πινακίδες, κάβοι, δίχτυα, καρέκλες, μπουκάλια (ένα με ημερομηνία λήξης 1992), καφάσια, δοχεία, ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου, ένα παιδικό καροτσάκι, ένα θυμιατό ήταν μερικά από τα ευρήματα της «ψαριάς» των εθελοντών δυτών στους βυθούς των λιμένων.
Η δράση αυτή συνδιοργανώθηκε από τη Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής υπό τον Γραμματέα Κυριαζόπουλο Ευάγγελο και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΕΝΑΛΕΙΑ», υπό τον Αραπάκη Ελευθέριο, στο πλαίσιο της δράσης Mediterranean Cleanup. Η δράση εντάσσεται στην διεθνή καμπάνια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), «Clean Seas Campaign» και αφορμή ήταν οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8/6).H δράση, που συνδιοργανώθηκε από την Λάουρα Γκύλζεν, σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσιάζει μια πρωτοποριακή ιδέα της «διπλής ανακύκλωσης» καθώς θα υλοποιηθεί στο ακόλουθο πλαίσιο:
Μέρος από τα υλικά που συλλέχθηκαν θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία σε συνεργασία με πιστοποιημένους συνεργάτες ανακύκλωσης, ενώ μέρος αυτών θα μετατραπεί σε νέα προϊόντα, όπως για παράδειγμα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι θα δοθούν στην συνέχεια πίσω στους λιμένες, από τους οποίους έγινε η συλλογή των απορριμμάτων. Επίσης, εθελοντές καλλιτέχνες θα αξιοποιήσουν μέρος αυτού του υλικού για τη δημιουργία έργων τέχνης.
Η δράση η οποία πραγματοποιήθηκε σε 8 λιμένες και χερσαίες λιμενικές ζώνες της χώρας και συγκεκριμένα στους λιμένες της Ραφήνας, Λαυρίου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Σάμου και Κύμης, με την συνδρομή των κατά τόπους φορέων διοίκησης λιμένων, των Λιμεναρχείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, τηρώντας φυσικά όλους τους περιορισμούς και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.
Αναλυτικά από τις θαλάσσιες λιμενικές ζώνες της Ραφήνας «αλιεύτηκαν» 2.050,00 κιλά απορρίμματα, από την Κέρκυρα 1.150,00 κιλά, από το Λαύριο 5.270,00 κιλά, από τα Χανιά 1.770,00 κιλά, από την Σάμο 1.670,00 κιλά, από την Κύμη 975,80 κιλά, από τον Άγιο Νικόλαο 370,00 κιλά και από 2 ζώνες της Κεφαλονιάς 900,00 κιλά (Σύνολο: 14.155,80 κιλά).
Στις δράσεις αυτές συνέβαλαν πλήθος εθελοντών ιδιωτών και επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αξίζουν να αναφερθούν: στους τομείς της συλλογής και μεταφοράς η Antipollution, της καταγραφής, επεξεργασίας των απορριμμάτων και επανένταξής τους στην κυκλική οικονομία η Keep Sea Blue και η Skyplast. Ιδιαίτερη αναφορά στο Costas M. Lemos Foundation, για την οικονομική υποστήριξή του.
Στη Ραφήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση συλλογής, συμμετείχαν ο Σύλλογος Τριγλιανών και οι δύτες, Χαψιάς Δημήτρης, Κυρήθρας Γιαννέλος, Κουμουνδούρος Παναγιώτης και Φραγκούλης Γιώργος. Επίσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Γκικάκη Δέσποινα και ο Πρόεδρος Χρυσοφώτης Σπυρίδων.
Στο Λαύριο βοήθησαν οι τα μέλη του Συνδέσμου Εργατών Λιμένος Λαυρίου, οι δύτες Σκούρτης Σπυρίδων, Σκούρτης Βασίλειος, Πανταζής Δημήτριος, Κοφινάς Προκόπης, Μαριόλης Σωτήριος, και Κοτρέτσος Βασίλειος της Skourtis Commercial Diving Services, ενώ στους γερανούς συνέβαλαν οι Παπανικολάου Δημήτριος και Σταβιανουδάκης Ιωάννης. Παρόν ήταν και η Πρόεδρος του Οργανισμού Κουλουβράκη Ιωάννα, το μέλος ΔΣ Λεμονάκης Δημήτριος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Βακόνδιος Γεώργιος.
Στην Κεφαλονιά συμμετείχαν οι: Vibrant Kefalonia, iaSEAs org, Traveller Submerged (Robin Bull), Kefalonia Fisheries, Κοσμάτος Χαράλαμπος, Μανωλάτος Διονύσιος, Τζωρτζάτος Νικηφόρος, Σωτηρόπουλος Γεράσιμος, Κόμης Μιχαήλ. Από την μεριά του Δήμου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μιχαλάτος Θεόφιλος και ο Αντιδήμαρχος Σαμούρης Σπυρίδων.
Στη Σάμο συμμετείχαν οι Samistas, Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, Γκρέτσας Νικόλαος, Τσουμάκης Νικόλαος, Τσουμάκης Εμμανουήλ, Τσουμάκης Σπυρίδων, Σιγανός Δημήτριος, Μαρκάτος Γεώργιος, Βουγιούκας Ευάγγελος, Γιαννάκης Μιχαήλ, Νταλαμάνης Γεώργιος, Ηλιάδης Ιωάννης, Χατζηνικολάου Ιωάννης, Μανωλιάδου Σούζη, Πασχαλάκης Θέμος, Γεραλέξης Γιώργος και η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κονδύλη – Πανουράκη Μαρία.
Στην Κέρκυρα συμμετείχαν εκτός από τον Δ/ντα Σύμβουλο του Οργανισμού Ζερβόπουλο Σπυρίδων τα καταδυτικά κέντρα: Apollo Diving Center Nissaki με τον Μακρή Χρύσανθο, Professional Diving Center με τον Μουρίκη Χρήστο και Spiros Kantas Diving Service με τον Καντά Σπυρίδων.
Στον Άγιο Νικόλαο συμμετείχαν οι : Λαζαρακη Ελένη, Ανωγειανάκης Μιχαήλ, Κουμπανάκη Θεοδώρα, Καρδάμη Στέφανος, Τζιράκης Νικόλαος, Σαββίδης Γεώργιος, Χειρδάρης Αλέξανδρος, Κοκκίνης Εμμανουήλ, Σταυρακάκης Πέτρος, Κουλουγουσίδης Μανόλης, Emmanuel Chateau και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μελισσουργάκης Ιωάννης.
Στα Χανιά συνέβαλαν στην προσπάθεια οι: Γκύλζεν Σαϊρα Λαρίσσα και ο Φώτης Πλακιάς καθώς και η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα Ναυτικού Ομίλου Χανίων και η Chania Diving με τους δύτες: Μπλαζάκης Εμμανουήλ, Τζέλλος Κωνσταντίνος, Κουρνής Αθανάσιος, Κατρατζόγλου Γεώργιος, Μπατσάκης Ιάκωβος, Possley Evan και Μάμαλης Αθανάσιος. Επίσης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βιριράκης Δημήτρης και το στέλεχος του Ταμείου Μανιουδάκη Στυλιανή.
Στην Κύμη συμμετείχαν οι Thalassa Diving Academy και οι δύτες: Μοναστηρόγλου Γεώργιος, Κυρήθρας Ιωάννης, Συνοδής Στρατός και Χριστίδης Νικόλαος. Επίσης, το παρόν τους έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κύμης Θεοδώρου Αλέξανδρος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας Γεροντίτης Σπυρίδων και το στέλεχος του Οργανισμού Γεωργιοπούλου Αρετή.
Η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος συνεχίζει δυστυχώς να αυξάνεται ραγδαία, με τις προβλέψεις να είναι ότι έως το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στις θάλασσες από ότι ψάρια. Εκτός από την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημία, το πλαστικό στη θάλασσα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ανθρώπινη κοινωνία και την οικονομία. Για αυτό μέσα από τις παγκόσμιες αυτές ημέρες, υπάρχει ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο η παγκόσμια κοινωνία, μεταξύ αυτών και η λιμενική βιομηχανία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter