«Στοίχημα» για το Μαξίμου οι αποκρατικοποιήσεις ΟΛΠ-ΟΛΘ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 11:32
Έως και «αντιφατικά» χαρακτηρίζονται τα μηνύματα που εκπέμπονται στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ καλεί να στηρίξουν την Ελλάδα μέσω των επενδύσεων, εξαιτίας της τροπής που τείνει να λάβει η υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Η «μετάθεση» πέραν του Οκτωβρίου της διαδικασίας που αφορά στη δεύτερη και ουσιαστική φάση των διαγωνισμών με τις καταθέσεις των δεσμευτικών προσφορών, η χρονική ασάφεια για την νομοθετική ολοκλήρωση της «αρχής λιμένος» και του master concession, αλλά και το «άνοιγμα» των συζητήσεων περί της τύχης του επιλιμένιου μετώπου στην περιοχή «Λιπασμάτων» δημιουργεί νέα δεδομένα.
Τα οποία και παρακολουθούν επιδεικνύοντας, μέχρι ώρας ιώβειο υπομονή οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στην δεύτερη φάση.
Να σημειωθεί ότι η αυστηρή τήρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έχει προσλάβει μορφή στοιχήματος για το Μαξίμου, το οποίο επιδιώκει να στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επισπευσθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θεωρείται αναγκαία για την οικονομία στην παρούσα φάση.
Βερολίνο και Βρυξέλλες παρακολουθούν τα δρώμενα των Αθηνών ενώ την ίδια στιγμή έντονη καταγράφεται και η κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την τύχη επενδύσεων που έχουν συμβεί στην Β. Ελλάδα.
Ο Αλ. Τσίπρας, σε συζήτηση που είχε στο ίδρυμα Bill Clinton, με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρεται να διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, δεχόμενος ωστόσο ερωτήματα αν οι επενδύσεις θα αποφέρουν κέρδη και αποσβέσεις.
Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΛΠ η «ρητορική» που αναπτύχθηκε εσχάτως περί του επιλιμένιου μετώπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων των παραγωγικών τάξεων αλλά και χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων, μάλλον δεν οδηγεί σε «ξεκάθαρα συμπεράσματα» αφού σε αυτή έχουν εμπλακεί οι επιλιμένιου Δήμοι, το ΤΑΙΠΕΔ και η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σχεδόν στην πλειοψηφία τους φορείς της μεταποίησης που ασχολούνται με τους τομείς της ναυπηγοεπισκευής έχουν συμφωνήσει ότι απαιτούνται επενδύσεις στον τομέα για τη στήριξη μίας πλειάδας επιχειρήσεων που διατηρούν εκατοντάδες θέσεων εργασίας.
Μάλιστα πολύ προ των τελευταίων εκλογών οι φορείς είχαν στρέψει το βλέμμα στους διεκδικητές του διαγωνισμού αλλά και στη τότε τοποθέτηση κυβερνητικών παραγόντων περί ανάπτυξης με όχημα τον διαγωνισμό κάτι που δεν είχε διαλάθει της προσοχής ούτε των Δανών ούτε και των Κινέζων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι μεγάλο μέρος του επιλιμένιου μετώπου, εκτός εκείνου που ελέγχει ο ΟΛΠ, βρίσκεται υπό τον ιδιωτικό επιχειρηματικό έλεγχο και ως εκ τούτου σε αυτόν εναπόκειται ο σχεδιασμός και υλοποίηση των όποιων επενδυτικών σχεδίων.
Η εν λόγω πραγματικότητα, «μάλλον έχει αγνοηθεί», καθώς κατά καιρούς έχουν δει το φώς της δημοσιότητας διάφορες προτάσεις χωρίς να έχει καταστεί σαφής ποια είναι η θέση αλλά και η διάθεση των εχόντων την ιδιοκτησία ενώ έχουν σημειωθεί και απόπειρες αλλαγής των δεδομένων με νομοθετικές πράξεις.
Και όλα αυτά σε μία περιοχή όπου οι δείκτες της ανεργίας «έχουν κτυπήσει κόκκινο», η αποβιομηχάνιση είναι δεδομένη και η συρρίκνωση των μικρομεσαίων μεταποιητικών μονάδων είναι με γεωμετρική πρόοδο αύξουσα.
Εξάλλου όσον αφορά στα του ΟΛΘ, επίσης έχει καταγραφεί στις τελέσεις των δύο τελευταίων ΔΕΘ αλλά και εκλογικών αναμετρήσεων η διάθεση των παραγωγικών τάξεων να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα μάλιστα και με αφορμή τις στρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας στη λιμενική της πολιτική, με την προσέλκυση διεθνών επενδυτών, αναζωπυρώθηκαν οι συζητήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις τοπικές οικονομίες στην ευρύτερη ζώνη της Εγνατίας από την Θεσσαλονίκη μέχρι και την Αλεξανδρούπολη.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.