«Καταπλέει» ανάπτυξη από τον ΟΛΠ –ΟΛΘ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2015 09:18
Συγκλίνουσες είναι οι απόψεις κύκλων των παραγωγικών τάξεων ότι η «φυγή από τη στασιμότητα» του τοπικού πρωτίστως οικονομικού γίγνεσθαι μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από την επίσπευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Αιτία της σύγκλισης η καταγεγραμμένη διάθεση των επενδυτικών σχημάτων που διεκδικούν την εκλογή στις δεύτερες φάσεις των διαγωνισμών να προβούν σε επενδύσεις που σχετίζονται υποστηρικτικά προς τις λιμενικές λειτουργίες και όχι μόνο.
Τα τελευταία 24ωρα άλλωστε, μετά και την επίσημη γνωστοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των όρων του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ, πεποίθηση των παραγωγικών τάξεων της Β. Ελλάδος είναι ότι το λιμενικό cluster δεν έχει «αποβιώσει» στην περιδίνηση της ελληνικής οικονομίας αλλά μπορεί να αποτελέσει αιτία ανάπτυξης σε μία σειρά τομείς οι οποίοι μάλιστα είχαν περιγραφεί αναλυτικά στον πολιτικό κόσμο της χώρας από την προηγούμενη ΔΕΘ.
Χθες πάντως την εκτίμησή του ότι πρέπει να σταματήσει η δαιμονοποίηση των επενδύσεων και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ. Εκτίμηση που «ασπάζονται» στο σύνολό τους οι παραγωγικές τάξεις της Β. Ελλάδας που ευελπιστούν σε ανάπτυξη και μέσα από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΟΛΘ αλλά και του λιμένα της Αλεξανδρούπολης θέματα του οποίου συζητήθηκαν στο περιθώριο των εκδηλώσεων των εγκαινίων της φετινής ΔΕΘ.
Όσον αφορά στα του Πειραιά και του ΟΛΠ επίσης κοινή πεποίθηση των παραγωγικών τάξεων του Πειραϊκού χώρου είναι ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης θα «ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο» για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του Πειραϊκού χώρου που δραστηριοποιούνται περί τις λειτουργίες της επισκευαστικής ζώνης, του Θριάσιου πεδίου και όχι μόνο.
Μάλιστα επισείουν, σε αμφισβητίες περί της ανάπτυξης, τα όσα επισήμως έχουν καταγραφεί από δηλώσεις μετά και από συναντήσεις με τις κυβερνήσεις του τελευταίου δωδεκαμήνου υψηλόβαθμών Κινέζων αξιωματούχων αλλά και Δανών στελεχών περί των επενδυτικών σχεδίων των διεκδικητών του ΟΛΠ, την «επόμενη ημέρα» της ιδιωτικοποίησης.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι επίσης έχει καταγραφεί και η «αγωνία» των ιδίων κύκλων για την ολοκλήρωση των «προαπαιτούμενων» (master concession - Αρχή Λιμένων) καθώς ο χρονικός ορίζοντας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό του ΟΛΠ έχει προσδιοριστεί σαφώς ο Οκτώβρης και τα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία της υπηρεσιακής, πλέον, κυβέρνησης έχουν εκ των πραγμάτων πλέον ελάχιστο χρονικό διάστημα μέχρι των εκλογών προκειμένου να «κλείσουν» και νομοθετικά τα εν λόγω θέματα.