Ενημέρωση για τον ΟΛΠ ζητά επισήμως και η ΝΔ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 15:13
Πολιτικές διαστάσεις έλαβε από χθες, στη συζήτηση αρχηγών πολιτικών κομμάτων, στη Βουλή η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ η οποία συνεχίζεται σήμερα, καθώς ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε επίσημα με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά να «ξεκαθαρίσει» η κυβέρνηση ποιος είναι ο στόχος της στο γενικότερο ζήτημα των ιδιωτικών επενδύσεων των λιμανιών της χώρας αλλά και ειδικότερα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Η τοποθέτηση χθες στη Βουλή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη που έκανε λόγο για ένα νέο «σχήμα- μείγμα» που θα αφορά τον εν εξελίξει ευρισκόμενο διαγωνισμό για τον ΟΛΠ αποτελεί αιτία συζητήσεων μεταξύ κύκλων των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων όσο και των παραγωγικών τάξεων σε Πειραιά αλλά και Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα συγκλίνουσες ήταν οι απόψεις ότι η «δημιουργική ασάφεια» που πυροδοτήθηκε από τα λεχθέντα στη Βουλή ενδεχομένως «υποκρύπτει» άσκηση αμφίπλευρών πιέσεων τόσο προς την πλευρά των εν δυνάμει ενδιαφερόμενων επενδυτών όσο και στο εσωκομματικό μέτωπο εντός της κυβέρνησης. Απορίας άξιον πάντως παραμένει το γεγονός ότι είχε προ 24ώρων εγκριθεί, και μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου η λίστα των μεταρρυθμίσεων στης οποίας και στο κεφάλαιο αποκρατικοποιήσεις υπάρχει και ο ΟΛΠ.
Με βάση τα στοιχεία της λίστας Βαρουφάκη στο κεφάλαιο αποκρατικοποιήσεις ο ΟΛΠ αποτελεί πρόταγμα ενώ είναι και κοστολογημένο το έσοδο που προσδοκά η κυβέρνηση με την ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού με τις δεσμευτικές προσφορές. Έσοδο που εκ των πραγμάτων θα κριθεί στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα έχει καταστήσει σαφείς τις διαθέσεις της για το πώς εννοεί την εν λόγω αποκρατικοποίηση και ποιος θα είναι ο ρόλος του Δημοσίου την «επόμενη ημέρα».
Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, όπως προαναφέρθηκε, και οι εκεί παραγωγικές τάξεις ευελπιστούν ότι η διαδικασία του Πειραιά θα συμπαρασύρει και την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της Θεσσαλονίκης αν και καταγράφηκε απογοήτευση καθώς στην λίστα Βαρουφάκη δεν υπήρχε, με βάση τα γνωστοποιημένων στοιχεία της, αναφορά σε προσδοκώμενο έσοδο από τον ΟΛΘ.