MED.I.T.A: Παρουσιάστηκαν πιλοτικές εφαρμογές για λιμάνια
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015 08:43
Πέντε μεσογειακά λιμάνια, εταίροι του έργου MED.I.T.A, παρουσίασαν πρόσφατα τις πιλοτικές εφαρμογές που έχουν αναπτύξει και υλοποιούν από το 2014 και τις οποίες εξελίσσουν καθημερινά σε συνθήκες πραγματικής εργασίας, διασφαλίζοντας τόσο την ασφάλεια των εμπορευματικών ροών από και προς τα λιμάνια, αλλά και την βελτίωση συνολικά της εμπορευματικής ροής.
Εκπρόσωποι του Interporto A. Vespucci, ενός δυναμικού dry port στο Λιβόρνο της Ιταλίας, το Λιμάνι του Λιβόρνο, το Λιμάνι της Πάτρας, το Λιμάνι της Βαλένθια και το Interporto Marche στην Ανκόνα της Ιταλίας, παρουσίασαν τις δυνατότητες των εφαρμογών του MED.I.T.A για πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση της κίνησης οχημάτων εντός του λιμένα.
Όπως προέκυψε από τις παρουσιάσεις, τα εργαλεία του έργου MED.IT.A δίνουν τη δυνατότητα στους διαχειριστές μεγάλων εμπορικών λιμανιών να αξιοποιήσουν πλήρως τις νέες τεχνολογίες. Μπάρες ελέγχου εισόδου και RFID tags θα ελέγχουν τα εισερχόμενα-εξερχόμενα φορτηγά, συγκεντρώνοντας σχετικές και απαραίτητες πληροφορίες για το μεταφερόμενο φορτίο, το όχημα κλπ απλοποιώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες εντός του λιμένα ή προς τους σταθμούς μεταφόρτωσης, πιστοποιώντας την ασφάλεια του φορτίου και διασφαλίζοντας πως όλοι οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας εντός του εμπορικού λιμένα (συμπεριλαμβανομένων των κρατικών φορέων όπως τελωνεία, έλεγχος φορτίου, χαρτιά εξόδου κ.λπ.) αυτοματοποιούνται και απλοποιούνται.
Το έργο MED.I.T.A, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015, αλλά όπως τόνισε τόσο ο κ. Στ. Παπαδημητρίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, όσο και οι εκπρόσωποι των λιμένων που παρουσίασαν τις πιλοτικές εφαρμογές, δημιουργείται μια σημαντική παρακαταθήκη για το εγγύς μέλλον, καθώς δημιουργείται μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα λύσεων που μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν από την αγορά και να διαμορφώσουν έτσι ένα διεθνές 'δίκτυο' λιμένων που χρησιμοποιούν αντίστοιχες λύσεις αυτοματισμού.
Κεντρικός στόχος του έργου MED.I.T.A. είναι να βελτιώσει τις μεταφορές καθώς και τις διασυνδέσεις μεταξύ των λιμένων, χερσαίων τερματικών και κέντρων διανομής και αποθήκευσης. Το έργο δημιουργεί ένα φυσικό και πληροφοριακό δίκτυο ανάμεσα σε λιμάνια και χερσαία τερματικά το οποίο διευκολύνει την διακίνηση των αγαθών στην περιοχή της Μεσογείου χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους τεχνολογίες όπως το παθητικό RFID UHF και ανταλλαγή δεδομένων real time μέσω webservices.
Το έργο "MEDiterranean Informagion Traffic Application", MED.I.T.A, στοχεύει στην:
• Μείωση του απαιτούμενου χρόνου αναμονής για τους ελέγχους στην είσοδο, που προκαλεί μεγάλες ουρές στις πύλες
• Μείωση της παραγόμενης ρύπανσης από τα οχήματα σε βραδυπορία, καθώς επίσης από τα οχήματα που κινούνται εντός των λιμένων σε μη-βελτιστοποιημένες διαδρομές
• Δημιουργία ενός κοινού πληροφοριακού δικτύου από τις λιμενικές αρχές και τους χρήστες του λιμένος που θα επιτρέψει τον αυτοματοποιημένο έλεγχο των φορτίων και θα βελτιώσει την αποθήκευση και διάχυση πληροφοριών (π.χ. το σχεδιασμό διαδρομής, την παρακολούθηση των προϊόντων με υψηλό κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον κ.λπ.)
• Δημιουργία μιας ad hoc διαδικασίας άντλησης στατιστικών δεδομένων για τις χρησιμοποιούμενες οδούς και την ταξινόμησή τους
• Εφαρμογή μιας ενιαίας πλατφόρμας με στόχο την διάχυση πληροφοριών ανάμεσα στα μέλη του προγράμματος MED.I.T.A. ή και σε άλλα εξουσιοδοτημένα / ενδιαφερόμενα μέρη
Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015 και σε αυτό συμμετέχουν 9 εταίροι από την Ιταλία, την Ισπανία, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα (μεταξύ των οποίων ο Λιμένας Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πειραιά).