Σε ρότα διαλόγου με Κίνα το ΥΝΑ για ΟΛΠ (UPD)
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 11:07
Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα με αντιπροσωπεία της Κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα υπό τον Πρέσβη κ. Zou Xiaoli, μετά από αίτημα του.
Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κοινή θέση των δύο πλευρών για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας,σε πολλαπλά επίπεδα, με αναγνώριση των αρχών της ισότητας, της αμοιβαίας ωφέλειας, και με σεβασμό στον πολιτισμό και την μακραίωνη ιστορία των δύο λαών.
Οι δύο υπουργοί και ο κ. Πρέσβης συμφώνησαν για την δρομολόγηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας.
Να σημειωθεί ότι μεγάλη ανησυχία εξέφρασε νωρίς το πρωί το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα κυβέρνηση, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.
Κίνα: Μεγάλη ανησυχία για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ
Μεγάλη ανησυχία εξέφρασε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα κυβέρνηση, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. «Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου ότι διακόπτει την ιδιωτικοποίηση του λιμένος του Πειραιά. Αυτό μας ανησυχεί πολύ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σεν Ντανιάνγκ. Όπως είπε, η Κίνα σκοπεύει να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, όπως της Cosco. Χθες, πιο ήπια ήταν η πρώτη αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, με την εκπρόσωπό του, Χουά Τσουνγίνγκ να αναφέρει πως «το 2008 ο όμιλος Cosco εξασφάλισε μία σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη των δύο κύριων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα Πειραιώς». «Αυτό το πρόγραμμα», πρόσθεσε, «είναι υπόδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και θεωρούμε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αφού προσκομίζει ωφέλειες και για τους δύο λαούς».
Πηγή: ΑΜΠΕ