Πεμ01162025

Last updateΠεμ, 16 Ιαν 2025 8pm

Επενδύει η Κίνα στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου Ελλάδας-Κεντρικής Ευρώπης

DSCN24041

Συμμετοχή της Κίνας στον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη εξήγγειλε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Βελιγράδι κατά την οποία έκανε αναφορά στον άξονα που θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το διεθνές δίκτυο.

Ο Λι Κετσιάγκ μετά τη συμμετοχή του στην Σύνοδο Κορυφής της Κίνας και 16 Χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πραγματοποιεί από χθες το απόγευμα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι μέχρι τη Βουδαπέστη αποτελεί το πρώτο τμήμα του δικτύου ταχείας κυκλοφορίας που θα επεκταθεί μέχρι και την Ελλάδα.

«Στη Σύνοδο του Βελιγραδίου υπογράψαμε συμφωνία για την υλοποίηση του έργου ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου προς τη Βουδαπέστη, όπου οι αμαξοστοιχίες θα κινούνται με 200 χιλιόμετρα την ώρα και τώρα το πρόγραμμα αυτό διευρύνεται με την συμμετοχή της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι και το λιμάνι του Πειραιά θα αποτελέσουν επίσης τμήμα της θαλάσσιας και χερσαίας ταχείας οδού διασύνδεσης της Κίνας με την Ευρώπη» ανέφερε ο Λι Κετσιάνγκ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η σιδηροδρομική αυτή γραμμή θα αποτελέσει κύρια οδό διακίνησης εμπορευμάτων από και προς την Κίνα και θα αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ από την άλλη θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των περιοχών απ΄ όπου διέρχεται». Ο Κινέζος πρωθυπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό του έργου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συμμετάσχει με κεφάλαια όπως επίσης και στο τεχνικό τμήμα της κατασκευής. Επισήμανε δε ότι όλα θα γίνουν με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στις διμερείς συναντήσεις Κίνας - Σερβίας υπεγράφησαν σήμερα συνολικά 12 πρωτόκολλα συνεργασίας, με κυριότερα την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Κοστόλατς 2» ισχύος 350 μεγαβάτ και την κατασκευή βιομηχανικής ζώνης έξω από το Βελιγράδι όπου κινέζικες εταιρίες θα μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους.

Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στη Σερβία θα ολοκληρωθεί αύριο με τα εγκαίνια της γέφυρας στο Δούναβη που κατασκεύασαν κινέζικες κατασκευαστικές εταιρείες και θα αποτελέσει τμήμα της περιφερειακής οδού του Βελιγραδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter