Πεμ05222025

Last updateΠεμ, 22 Μαϊ 2025 6pm

Μέγιστο θέμα υποδομών

0container Small

Θέμα κορεσμού του κυκλοφοριακού δικτύου που περιβάλει το λιμάνι του Πειραιά έθεσε ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος απευθύνοντας χθες χαιρετισμό κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης της περιβαλλοντικής μελέτης του ΟΛΠ εκπονήθηκε από την ΟΛΠ Α.Ε., σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και τη μελετητική εταιρεία Adens A.E..

Ο κ. Λαγουδάκος, με αφορμή την περιβαλλοντική μελέτη, κάλεσε την διοίκηση του λιμανιού να επενδύσει περαιτέρω στην ανάπτυξη των συγκοινωνιακών υποδομών που συνδέουν το λιμάνι επιβατικό και εμπορικό με το οδικό δίκτυο των επιλιμένιων Δήμων που το περιβάλλουν χαρακτηρίζοντας αυτό κορεσμένο. Μάλιστα πρότεινε η διοίκηση να στρέψει το ενδιαφέρον της στην σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με το Θριάσιο ώστε μεγάλος όγκος φορτίων που τώρα διακινούνται με φορτηγά οχήματα από και προς το λιμάνι διερχόμενα από το οδικό δίκτυο να οδηγούνται σιδηροδρομικώς στο κέντρο διαλογής του Θριάσιου και από εκεί να διασπείρονται οδικώς ή σιδηροδρομικώς. Σήμερα, είπε ο κ. Λαγουδάκος τα φορτηγά επιβαρύνουν την κίνηση στο οδικό δίκτυο ενώ καθυστερούν εξ αιτίας της αδυναμίας του υφιστάμενου οδικού δικτύου να «σηκώσει» το βάρος της όλο και αυξανόμενης κίνησης αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχει έλλειμα στελέχωσης στις τελωνειακές υπηρεσίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τις καθυστερήσεις των φορτηγών οχημάτων.
Συγκυριακά σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο πλαίσιο της συζήτησης για τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα «ανασύρθηκε από τα συρτάρια » πρόταση ανάπτυξης σιδηροδρομικού άξονα που θα συνδέει το Θριάσιο Πεδίο με την Σφίγγα Βοιωτίας. Η εν λόγω σύνδεση, που «έχει πέσει στο τραπέζι» εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελεί μια νέα όδευση, περίπου 50 – 60 χλμ., όπου οι συρμοί από τον λιμένα Ικονίου, μέσω του Θριασίου Πεδίου, αφού διέλθουν ανισόπεδα της Αττικής Οδού με τη νέα όδευση, θα καταλήγουν στον Σ.Σ. Σφίγγας (μετά τη Θήβα) και στον κύριο άξονα προς Θεσσαλονίκη. Με αυτή τη χάραξη, οι εμπορευματικοί συρμοί από το Νέο Ικόνιο αποφεύγουν το σιδηροδρομικό τμήμα ΣΚΑ – Οινόη, που από πλευράς χωρητικότητας αναμένεται κάποια στιγμή στο μέλλον να παρουσιάσει σημάδια κορεσμού, αλλά και το τμήμα ΣΚΑ – Λιόσια – Θριάσιο.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα θέματα των logistics που σχετίζονται με το λιμάνι του Πειραιά και τις λειτουργίες του παραμένουν «ανοικτά» καθώς απασχολούν ιδιαίτερα τις παραγωγικές τάξεις του Πειραϊκού χώρου οι οποίες «βλέπουν» τις χαμένες ανθρωποώρες στο γύρω του λιμένα οδικό δίκτυο αλλά και τις ζημίες από τις καθυστερήσεις παράδοσης ή παραλαβής εμπορευμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες λίαν συντόμως θα υπάρξει παρέμβαση στην αρμόδια ηγεσία του υπουργείου υποδομών και μεταφορών όπου θα τεθούν οι προβληματισμοί αλλά και οι προτάσεις για τα φλέγοντα θέματα που τις απασχολούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγικές τάξεις με επικεφαλής το Ε.Β.Ε.Π. διατηρούν στην κορυφή της ατζέντας τα θέματα των logistics με έμφαση στην υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Φάληρο ως τον Πειραιά, την ταχεία ανάπτυξη του ανισόπεδου κόμβου στο Σκαραμαγκά, την επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης που αφορά στις δραστηριότητες του ΟΛΠ (επιβατικού και εμπορικού), την αξιοποίηση κονδυλίων για έργα και παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες ώστε να μην ζημιώνονται σε χρόνο και χρήμα οι επιχειρήσεις του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου αλλά και να επιβαρύνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης του Πειραιά. Να σημειωθεί τέλος ότι ο Δήμαρχος Περάματος, όπως αλώστε έχουν τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν και φορείς των παραγωγικών τάξεων, εισηγήθηκε την ανάπτυξη της εσωτερικής κυκλοφορίας στην επιλιμένια ζώνη ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για την διακίνηση επιβατών από τα terminals της κρουαζιέρας και του επιβατικού λιμένα στον κεντρικό σταθμό των ΗΣΑΠ και του Μετρό στον Πειραιά με προφανή οφέλη για την κίνηση γύρω από το λιμάνι.
Από τα δεχθέντα μεταξύ άλλων χθες ήταν και η πρόταση- σχεδιασμός την προσεχή διετία, όταν το νέο cruise terminal θα έχει ολοκληρωθεί οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που θα παραβάλλονται εκεί να μετακινούνται είτε με βαπορέτα, ( βλέπε σχετικό δημοσίευμα του theseanation.gr) όπως στη Βενετία και την Σαντορίνη συμβαίνει, στον προβλήτα του ΣΕΦ ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο οδικός άξονας της Ακτής Μιαούλη από όπου σήμερα διέρχονται τα τουριστικά λεωφορεία που παραλαμβάνου επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια, τα ταξί αλλά και τα τουριστικά περιηγητικά διώροφα λεωφορεία.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Όπως προαναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς ολοκληρωμένη μελέτη που στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των λιμενικών υποδομών του Πειραιά και τη διασφάλιση της βιώσιμης λειτουργίας τους τα επόμενα χρόνια έναντι απειλών από την κλιματική κρίση. Η μελέτη εκπονήθηκε από την ΟΛΠ Α.Ε., σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και τη μελετητική εταιρεία Adens A.E. και με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών και περιβαλλοντικών φορέων και παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό. Ο καθηγητής μεταξύ άλλων είπε, επίσης, ότι το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη γεωγραφική θέση, όπου η θαλάσσια αύρα λειτουργεί τόσο ως δροσιστικός παράγοντας όσο και ως αγωγός ρύπων, μεταφέροντας εκπομπές από τα πλοία στο αστικό περιβάλλον. Η Στέλλα Καϊμάκη, πολιτικός μηχανικός περιβάλλοντος της Adens A.E., αναφέρθηκε στην τρωτότητα και την ευαισθησία ενός συστήματος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αναφέρθηκε στα μέτρα στα οποία θα πρέπει το λιμάνι του Πειραιά να δώσει έμφαση και προτεραιότητα, όπως η συντήρηση και μεγιστοποίηση της λειτουργικής ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικής ικανότητας, ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν κύριες υποδομές που χρησιμοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, όταν μιλάμε για αύξηση της στάθμης της θάλασσας ή της μέγιστης θερμοκρασίας. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε εφεδρείες για υποδομές και κρίσιμα στοιχεία, όπως η ρευματοδότηση. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Su Xudong, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη μελέτη, τη χαρακτήρισε πρωτοβουλία σύμπραξης επιστήμης, διακυβέρνησης και βιώσιμης ανάπτυξης, τονίζοντας ότι ο Πειραιάς -ως κεντρικός κόμβος για την Ελλάδα και την Ευρώπη- καλείται να ηγηθεί στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον. «Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές, από τεχνολογικές εξελίξεις, έως τις επιταγές της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το περιβάλλον, τα λιμάνια δεν μπορούν να μείνουν στάσιμα. Πρέπει να δράσουν με όραμα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της ΟΛΠ επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα δεν αποτελεί περιορισμό, αλλά έναν στρατηγικό προσανατολισμό και μια ευκαιρία ανάπτυξης με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση. Από την πλευρά του ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Παναγιώτης Τσώνης, υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο του λιμένα στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις επισημάνσεις του ESPO για επιπτώσεις στις υποδομές και στις δραστηριότητές του, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Τέλος στο χαιρετισμό του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που διευρύνεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα ισχυρό πλαίσιο πρόληψης και προστασίας, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Έθεσε επίσης ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών και τις κρίσιμες υποδομές όπως είναι τα λιμάνια, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πιο ισχυρό πλαίσιο προστασίας αλλά και πρόγνωσης και τα αδύνατα να γίνουν δυνατά.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter