Κυρ09082024

Last updateΣαβ, 07 Σεπ 2024 9pm

Συμφόρηση λιμένων: Φόβοι για τσουνάμι…

0Containers stacked

Ακυρώσεις δρομολογίων, αναμονές πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έξω από κομβικά λιμάνια, αγωνία και φόβοι στο κόσμο του εμπορίου για τσουνάμι καθυστερήσεων στα λιμάνια που θα επιφέρουν νέο κύκλο με σταλίες. Σύμφωνα με τη Linerlytica, η αυξημένη συμφόρηση των λιμένων έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της υπερφορτωμένης αγοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η Linerlytica σημείωσε ότι ο παγκόσμιος δείκτης συμφόρησης λιμένων έφτασε τα 2 εκατομμύρια TEU, αντιπροσωπεύοντας το 6,8% του παγκόσμιου στόλου, με τη Σιγκαπούρη να γίνεται το νέο hotspot συμφόρησης. Οι καθυστερήσεις ελλιμενισμού στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο έχουν φτάσει έως και επτά ημέρες, με τη συνολική χωρητικότητα που περιμένει να ελλιμενιστεί να αυξάνεται σε 450.000 TEU τις τελευταίες ημέρες. Η ακραία συμφόρηση οδήγησε ορισμένους μεταφορείς να ακυρώσουν τους προγραμματισμένους ελλιμενισμούς της Σιγκαπούρης, επιδεινώνοντας τη δυσκολία στους λιμένες που θα έπρεπε να διαχειριστούν αυξημένα φορτία.
Οι καθυστερήσεις είχαν επίσης ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλοίων, γεγονός που προκάλεσε δευτερογενή συμφόρηση και δυσκολίες προγραμματισμού στους λιμένες. Η αύξηση της συμφόρησης των λιμένων έχει αποσύρει πάνω από 400.000 TEU χωρητικότητας πλοίων από την κυκλοφορία μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, με την κατάσταση να αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τον επόμενο μήνα.
Όσον αφορά τους ναύλους, ο δείκτης μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Σαγκάης (SCFI) αυξήθηκε κατά 42% τον τελευταίο μήνα, με περισσότερες αυξήσεις να αναμένονται τον Ιούνιο, καθώς οι μεταφορείς εφαρμόζουν νέα τέλη και αυξήσεις ναύλων. Πρόσφατα, η Sea-Intelligence ανέφερε ότι λόγω της εκτεταμένης συμφόρησης των λιμένων, οι ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν δρομολόγια παρά την υψηλή ζήτηση και τους ναύλους, με αποτέλεσμα την έλλειψη διαθέσιμης χωρητικότητας πλοίων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter