Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Έρχεται αύξηση των ναύλων – Ο ρόλος των «κενών» εμπορευματοκιβωτίων

0Containers stacked

Αύξηση των ναύλων. Από την Άπω Ανατολή έως τη Μεσόγειο, οι μέσες βραχυπρόθεσμες τιμές της αγοράς αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου στα 6.507 δολάρια ανά FEU.

Πρόκειται για αύξηση 243% από τότε που η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα κορυφώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την Xeneta, οι ναύλοι από την Άπω Ανατολή προς τη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, με μέσο όρο αγοράς 5.106 δολάρια ανά FEU. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 235% από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Στο μεταξύ το θέμα της διάθεσης «κενών» εμπορευματοκιβωτίων φαίνεται να απασχολεί τους αναλυτές που διαβλέπουν μια τάση «εκμετάλλευσης» της ανισορροπίας που έχει προκύψει στην αγορά εξ αιτίας της κρίσης στην Ερυθρά. Οι απόψεις διίστανται στο κατά πόσο θα συμβεί κάτι ανάλογο με το πρόβλημα που είχε σημειωθεί την περίοδο της πανδημίας ή θα υπάρξει εξισορρόπηση από το πλεονάζον δυναμικό που έχει «πέσει στο νερό» με τα νεότευκτα χωρίς ωστόσο να έχουν «εξαφανιστεί» τα εφιαλτικά, για το εμπόριο, σενάρια που θέλουν τους ναύλους μετά την Κινεζική πρωτοχρονιά να εξακοντίζονται κοντά στα 12.000 δολάρια που έφτασαν την περίοδο της πανδημίας.

Αυτή την εβδομάδα η CMA CGM, η τρίτη μεγαλύτερη γραμμή στον κόσμο, ανακοίνωσε μια πρόσθετη επιβάρυνση ανισορροπίας κενών εμπορευματοκιβωτίων ύψους 100 δολαρίων ανά μονάδα επιπλέον παρόμοιων επιβαρύνσεων εξοπλισμού από την Τουρκία προς τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter