Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι Ολλανδοί «ρίχνουν λεφτά» στην καινοτόμο ναυπηγική βιομηχανία και οι Ισπανοί «μαζεύουν» τις startups

03d printer

Στην καινοτόμο ναυπηγική βιομηχανία στρέφουν την προσοχή τους οι Κάτω Χώρες αρχής γενομένης με την Ολλανδία η οποία και θα επενδύσει στο πεδίο αυτό κονδύλι ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, σε πρώτη φάση, ως τμήμα ενός μεγαλύτερου προγράμματος που στοχεύει να φέρει τεχνολογικά ένα βήμα μπροστά τον ναυπηγικό τομέα στην Β. Ευρώπη. Την ίδια στιγμή στο «νότο» της ΕΕ η Ισπανία και ιδιαίτερα η Βαρκελώνη ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» startups που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία στο πλαίσιο συνεδρίου για τα έξυπνα λιμάνια. Αν και τα δύο «γεγονότα φαινομενικά είναι «ασύνδετα» μεταξύ τους ωστόσο έχουν μία κοινή συνισταμένη καθώς η παρουσία νεοφυών επιχειρήσεων στον ναυτιλιακό κόσμο είναι σημαντική για την πορεία της «πράσινης μετάβασης» σε ξηρά και θάλασσα. Στην παρούσα φάση όπου τα ασιατικά ναυπηγεία σχεδόν «μονοπωλούν» τις νέες κατασκευές όλων των τύπων πλοίων, μηδέ εξαιρουμένων και των κρουαζιερόπλοιων έχοντας παραγγελίες μέχρι το 2027, και ύστερα, η αναζήτηση τεχνολογικών λύσεων φαίνεται να περιέρχεται στις startups οι οποίες λειτουργούν ενίοτε αντισυμβατικά ως προς τα πλαίσια και τις προδιαγραφές. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι 3D εκτυπωτές που «εκτύπωσαν» μέχρι και προπέλες πλοίων ήταν στα λιμάνια της Ολλανδίας τα οποία έχουν αγκαλιάσει τις startups. Σήμερα οι 3D εκτυπώσεις ναυτιλιακού εξοπλισμού έχει αλλάξει την εικόνα ενώ έχει παράλληλα μειώσει και την μέχρι πρότινος «παντοδυναμία» των εν Ασία ευρισκόμενων εταιριών παραγωγής υλικών και αναλωσίμων για τη ναυτιλία ανοίγοντας έτσι το πεδίο του ανταγωνισμού στο οποίο εισήλθαν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
«Το ναυπηγείο του μέλλοντος», με στόχο τη μείωση του κόστους κατασκευής και την ενίσχυση της βιωσιμότητας, όπως και το «λιμάνι του μέλλοντος» με στόχο τις μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα ταχύτερα logistics κλπ έχουν να απαντήσουν στο μείζονος σημασίας θέμα που δεν είναι άλλο από το ενεργειακό και την διαχείρισή του όταν μάλιστα τελευταία στο τραπέζι των συζητήσεων για την εξεύρεση λύσης μηδενικών ρύπων έχει «πέσει» για μια ακόμη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων η πυρηνική τεχνολογία.
Είναι σίγουρο τέλος ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης «πράσινων διαδρόμων» μεταξύ κομβικών λιμένων θα επενδυθούν πολλά εκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και τεχνολογία με στόχο το «πράσινο αύριο» της ναυτιλίας και των λιμένων.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter