Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

EU ETS: Κρίσιμη η αυριανή για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμένων

0koyti

Έντονος προβληματισμός καταγράφεται στα ευρωπαϊκά λιμάνια αναφορικά με τα προβλεπόμενα στο EU ETS καθώς ορατός είναι ο κίνδυνος «μεταφοράς» από τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων των hub αλλά και των transit δραστηριοτήτων σε λιμάνια εκτός Ε.Ε.. Αν δεν υπάρξει σχετική μέριμνα λιμάνια της Τουρκίας, Αιγύπτου, Τυνησίας Μαρόκου αλλά και της Βρετανίας θα δεχθούν ένα ανέλπιστο «δώρο» καθώς το παγκόσμιο εμπόριο δεν είναι επι της παρούσης να πληρώσει στα ήδη υψηλά κόμιστρα επιπρόσθετες χρεώσεις. Να σημειωθεί ότι ο προβληματισμός επι «ελληνικού εδάφους» έχει ήδη καταστεί γνωστός στα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και Οικονομικών για τις πιθανές συνέπειες αρχής γενομένης για τα δύο μεγάλα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Εκ των στοιχείων καθίσταται προφανές ότι το ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα έχει συνασπιστεί με την θέση των ευρωπαίων εφοπλιστών «ο ρυπαίνων πληρώνει» καθώς επι της ουσίας και αυτό «δείχνει» προς την κατεύθυνση των ναυλωτών που επι της ουσίας «προσδιορίζουν» και τις εμπορευματικές ροές.
Το «πρώτο καμπανάκι» πάντως το «κτύπησε» ο ESPO σημειώνοντας ότι προκειμένου ένα περιφερειακό, όπως το χαρακτηρίζει, ETS στην ΕΕ να είναι αποτελεσματικό και να ευθυγραμμίζεται με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία η διαρροή άνθρακα μέσω της αλλαγής ρότας των πλοίων εκτός του πεδίου εφαρμογής του ETS. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί στην τελική νομοθεσία, το ETS δεν θα καταφέρει να μειώσει αποτελεσματικά τις εκπομπές από τα πλοία, ενώ παράλληλα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές λιμενικές δραστηριότητες σημειώνει ο ESPO. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκοί λιμένες υποστηρίζουν σθεναρά τα μέτρα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία καθιστούν λιγότερο ελκυστική για τα πλοία την αλλαγή των δρομολογίων τους, την εκτροπή του κατάπλου ή τη συμμετοχή σε άλλες συμπεριφορές αποφυγής, προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή πληρωμών στο EU ETS.
Ο ESPO τέλος καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο να εξετάσουν προσεκτικά τη θέση του ΕΚ και να αντιμετωπίσουν τη διαρροή άνθρακα και τις επιχειρηματικές- επιχειρησιακές διαρροές στη γενική τους προσέγγιση που θα συμφωνηθεί αύριο 28 Ιουνίου.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter