Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εξομάλυνση από το 2023 και έπειτα…

0Containers stacked

Συγκλίνουσες τείνουν οι εκτιμήσεις ότι θα επέλθει σταδιακή εξισορρόπηση στις τιμές διαμετακόμισης από το 2023 και εντεύθεν υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξει μία νέα ανατροπή στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό ή μία νέου τύπου πανδημία. Πρόσφατα και ο πρόεδρος του λιμένα της Βαλένθια Aurelio Martinez, βρέθηκε να «συμπλέει» με επώνυμα στελέχη ναυτιλιακών εταιριών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που εκτιμούν ότι ο ορίζοντας εξομάλυνσης «τοποθετείται» κάπου την προσεχή χρονιά. Ο Martinez, ωστόσο, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης αναφέρθηκε στο «ιστορικό» που οδήγησε από το 2018 και εντεύθεν στην άνοδο των τιμών διαμετακόμισης σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο ακραίας αστάθειας όπου σε λίγες εβδομάδες αλλάζει το σενάριο.
Ακριβώς αυτή η ακραία αστάθεια που «υποθάλπεται» από την Ρωσο-Ουκρανική κρίση αλλά και τα αυστηρά lockdown στην Κίνα αποτελεί το νέο στοιχείο των αναλύσεων που για πρώτη ίσως φορά βάζουν αυτή την παράμετρο σε μία προσπάθεια ίσως να δικαιολογηθούν οι αποτυχημένες προβλέψεις της περιόδου 2020-21 για την εξομάλυνση της αγοράς η οποία ακολούθησε πορεία αυξητική και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο.
Όσον αφορά στην συμφόρηση κοινή είναι και πάλι8 η εκτίμηση ότι τα ευρωπαϊκά λιμάνια μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουν δεχθεί τα πρώτα ισχυρά «κύματα» των καθυστερήσεων που παρατηρείται σήμερα στα Κινεζικά λιμάνια με ορατό το ενδεχόμενο να συμβούν απρόβλεπτες καταστάσεις στη περίπτωση που η Κίνα άρει τα lockdown επιτρέποντας στον εξαγωγικό της τομέα να απελευθερώσει δυνάμεις που τώρα λόγω των περιορισμών παραμένουν συμπιεσμένες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter