Κυρ05052024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ESPO: Αυξάνονται τα λιμάνια που προσφέρουν OPS- Εμπόδιο το κόστος

0Schema OPS png

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις χερσαίες παροχές ρεύματος σε πλοία στα λιμάνια έκρυβε η έκθεση του ESPO. Σε αυτή αποκαλύφθηκε ότι το 57% των λιμένων που συμμετείχαν στην έρευνα προσέφεραν χερσαία παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (OPS). Η έκθεση του Οργανισμού που εκπροσωπεί τις αρχές λιμένων και τις ενώσεις στα 22 κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία έδειξε ότι οι λιμένες που προσφέρουν OPS αυξήθηκαν από 32 στην αρχή της παρακολούθησης σε 56 το 2021. Το 2021, αποκαλύφθηκε επίσης ότι το 82% των λιμένων που προσφέρουν OPS παρείχαν OPS χαμηλής τάσης, το οποίο εξυπηρετεί οχήματα που μετέχουν στις λιμενικές λειτουργίες καθώς και μικρά ρυμουλκά. Επιπλέον, από τους λιμένες που συμμετείχαν στην έρευνα που ήδη παρέχουν OPS, το 93% παρέχει ηλεκτρική ενέργεια μέσω σταθερών εγκαταστάσεων, ενώ το 14% επιλέγει να την παρέχει μέσω κινητών εγκαταστάσεων.
"Πολλοί λιμένες στην Ευρώπη εντείνουν τις προσπάθειές τους για ανάπτυξη περισσότερων OPS στα λιμάνια τους. Μαζί με τη χρήση ισοδύναμων εναλλακτικών τεχνολογιών, το OPS μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσο για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου", ανέφερε ο ESPO στην έκθεση.

Εμπόδιο το υψηλό κόστος

Στην έκθεση επίσης καταγράφεται και ο προβληματισμός για το υψηλό κόστος του εγχειρήματος που συνδέεται με την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιμένων. Όπως αναφέρεται "αν και πολλές ευρωπαϊκές λιμενικές αρχές είναι πρόθυμες να αναπτύξουν ops για να διευκολύνουν τον οικολογικό χώρο της ναυτιλίας, αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια για να το πράξουν. Η προφανής έλλειψη οικονομικής βιωσιμότητας για την OPS αποτελεί το πιο διαδεδομένο εμπόδιο. Το κόστος για την ανάπτυξη του OPS στους λιμένες ποικίλλει από λιμάνι σε λιμάνι, και από τοποθεσία σε τοποθεσία στο λιμάνι, αλλά συνολικά, το κόστος είναι υψηλό, χωρίς σχεδόν καμία απόδοση της επένδυσης για το επενδυτικό μέρος."

*φωτό αρχείου

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter