ΛΙΜΑΝΙΑ
Προοπτικές διασυνδεσιμότητας λιμανιών, συζητήθηκαν κατά τη Logistics & Transports Expo
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΛΙΜΑΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 15 Απριλίου 2025 17:55

Οι προοπτικές διασυνδεσιμότητας των λιμανιών συζητήθηκαν σε συνέδριο στο πλαίσιο της εκθεσης Logistics & Transports Expo, με θέμα : "Προετοιμάζοντας τα λιμάνια, ως πύλες εισόδου για τους νέους εμπορευματικούς διαδρόμους - Συνεργασίες και επόμενα βήματα'.
"Αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις, τόσο σε ότι αφορά τη μετάβαση του λιμανιού του Βόλου σε πιο φιλικές για το περιβάλλον λειτουργίες, όσο και σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση και τη διασυνδεσιμότητα του με τους υπόλοιπους κρίκους στις εφοδιαστικής αλυσίδας" είπε ο Διευθυντής Ανάπτυξης & Λιμενικών Εξυπηρετήσεων του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ΑΕ (ΟΛΒ ΑΕ), Θωμάς Σπάχος και αφού επεσήμανε τις παρεμβάσεις στην υποδομή, στην αύξηση του του κρηπιδώματος του τρίτου προβλήτα, στη λειτουργία των τριών προβλητών και στις εργασίες εκβάθυνσης που γίνονται στο λιμάνι μετά από τις πολύ μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε και στα δεδομένα του λιμανιού.
"Από το λιμένα Βόλου διέρχονται σε ετήσια βάση περίπου 350.000 επιβάτες ακτοπλοΐας, 60.000 τροχοφόρα και 30.000 επιβάτες κρουαζιέρας, ενώ σε ότι αφορά το εμπορικό κομμάτι διακινούνται περί τους 20.000 TEUs (τόνοι εμπορευματοκιβωτίων)" ανέφερε ο κ. Σπάχος.
Σε ότι αφορά τις ενέργειες για την πράσινη μετάβαση , ο κ. Σπάχος σημείωσε ότι από την αντικατάσταση, το 2021, του μεγαλύτερου μέρους των λαμπτήρων εξωτερικού φωτισμού με νέους τύπου led και από την εγκατάσταση δύο μονάδων φωτοβολταϊκών σε στέγες προέκυψε μία εξοικονόμηση της τάξης του 60% στο ηλεκτρικό ρεύμα, που μεταφράζεται σε πάνω από 250.000 kwh, ενώ με την ολοκλήρωση εντός του έτους τριών μονάδων φωτοβολταϊκών ακόμη, θα επέλθει πλήρη κάλυψη σε ρεύμα 100% από ανανεώσιμες πηγές για όλες τις ανάγκες του λιμανιού.
"Προς αυτή την κατεύθυνση και με αφορμή την ακύρωση της πώλησης των μετοχών του ΟΛΒ - και ανεξάρτητα αν κάποιος είναι υπέρ, ή κατά, κάποιας ιδιωτικοποίησης - θα ήθελα να τονίσω, ότι είναι πολύ σημαντική για λιμάνια όπως ο Βόλος η ύπαρξη μιας σταθερής στρατηγικής και πολιτικής, σε ότι αφορά την πορεία και την ανάπτυξη τους. Η αναβλητικότητα, τα ήξεις αφήξεις, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ή με το πώς αναπτυχθεί το λιμάνι έχει ένα αποτέλεσμα: να χάνεται χρόνος και ευκαιρίες, που μπορεί να μην παρουσιαστούν ξανά".
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tredit ΑΕ Απόστολος Μπιζάκης αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική των συστημάτων ψηφιοποίησης και μηχανοργάνωσης των λιμένων με εφαρμογές για λιμενικές εργασίες, διακίνηση πλοίων και φορτίων, φορτοεκφόρτωση, αποθήκευση, παράδοση, παραλαβή, εξυπηρέτηση επιβατών, τιμολόγηση, ασφάλεια, κ.α.
"Έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε το φορτίο, πόσο και πότε και προς τα που κατευθύνεται" τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπιζάκης, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά και για την διασυνδεσιμότητα των λιμένων.
"Μπορούμε σήμερα να αξιοποιήσουμε δεδομένα, με πολλούς τρόπους " είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του λιμανιού της Πάτρας (ΟΛΠΑ Α.Ε.), Παναγιώτης Αναστασόπουλος και συνέχισε :
"Το λιμάνι της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας βρίσκονται στον ίδιο άξονα, είναι δυνατόν να παρέχουμε ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες; Νομίζω πως όχι. Μπαίνουμε λοιπόν σε μία διαδικασία, όπου το λιμάνι της Πάτρας επένδυσε στο να τετραπλασιάσει τις συνδέσεις των Ro-Ro δρομολογίων. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, η Πάτρα είναι ένα σημείο αναφοράς μεταξύ λιμανιών Ιταλίας, Τουρκίας, Γαλλίας και Αιγύπτου. Όλο αυτό είναι δεδομένα. Δεδομένα, που μπορούν να πουν ότι ξεκινάει ένα κοντέινερ με μήλα από τη Λάρισα για να φτάσει στην Αίγυπτο, μέσα από ένα καράβι, από ένα δρομολόγιο στην Πάτρα. Αυτό είναι καλύτερο connection δεδομένων κι αυτά δείχνουν, όπως και σε άλλα λιμάνια του Βόλου, της Θεσσαλονίκης, πως θα λειτουργήσουν στο μέλλον".