Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Γ. Πλακιωτάκης: Περισσότερα από 700 κρουαζιερόπλοια αναμένονται το 2022 στις ελληνικές θάλασσες

0ΠλακΟλυμπια

«Ξεπερνούν τα 700 τα κρουαζιερόπλοια που αναμένεται να βρεθούν στις ελληνικές θάλασσες το 2022», επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Οργανισμό Λιμένα Λαυρίου, με αφορμή την επίσημη έναρξη του προγράμματος κρουαζιέρων της Celestyal Cruises, με το κρουαζιερόπλοιο «Olympia».

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «υπερβαίνουν τα 700 τα κρουαζιερόπλοια, που θα βρεθούν στο Αιγαίο. Από αυτά τα 570 και πλέον θα κάνουν homeporting, στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι transit».

«Το 2022», πρόσθεσε, «θα είναι μία οικονομικά ανοδική χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος».

Ο κ. Πλακιωτάκης, επισήμανε ότι «στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Τουρισμού, έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή επανεκκίνηση της αγοράς προωθώντας ταυτόχρονα σημαντικές παρεμβάσεις σε επίπεδο έργων υποδομής και της κρουαζιέρας αλλά και του yachting στην πατρίδα μας.

«Σε μία περίοδο διεθνών κρίσεων και ανακατατάξεων», σημείωσε, «η Ελλάδα αποτελεί τον απόλυτα ασφαλή προορισμό. Έναν διεθνή προορισμό με εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και βέβαια την μοναδική η πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία».

Σχετικά με το λιμάνι του Λαυρίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σημείωσε ότι «βρίσκεται και αυτό σε μια φάση μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού. Πλέον, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την κατασκευή των πέντε πλωτών προβλητών φιλοξενίας σκαφών αναψυχής με 192 νέες θέσεις ελλιμενισμού σε ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό σημείο με μεγάλη ζήτηση».

«Η ελληνική κρουαζιέρα είναι φέτος σαφέστατα σε τροχιά υπέρβασης όχι μόνο των συνεπειών της κρίσης αλλά και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων που υπήρχαν πριν την πανδημία. Σε πολλά λιμάνια έχουμε υψηλότερες επιδόσεις ακόμα και από το 2019, το έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό», δήλωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Πρόσθεσε ότι το Λαύριο ειδικά μπορεί να αποτελέσει τον πλέον κομβικό κρίκο στη σύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα καθώς βρίσκεται κοντά από οποιοδήποτε άλλο στα νησιά των Κυκλάδων και αποτελεί ένα βασικό μοχλό αποσυμφόρησης του μεγάλου λιμανιού στον Πειραιά.

Ο επιχειρησιακός διευθυντής Celestyal Cruises Γιώργος Κουμπενάς είπε ότι «το 2019 με τα πλοία της Celestyal ταξίδεψαν 120.000 επιβάτες από 140 διαφορετικές χώρες, ενώ το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας στην ελληνική οικονομία ήταν 133 εκατ. ευρώ».

Πρόσθεσε ότι η διοίκηση της εταιρείας παραμένει πιστή στο όραμά της για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα αναφέροντας ότι το Λαύριο υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί σε λιμάνι εκκίνησης κρουαζιέρας αποτελώντας μια πύλη πρόσβασης προς τα νησιά του Αιγαίου αλλά και την Τουρκία.

Το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia από την Παρασκευή 29/04 θα πραγματοποιεί τριήμερες και τετραήμερες κρουαζιέρες προσεγγίζοντας τη Μύκονο, το Κουσάντασι, την Πάτμο, το Ηράκλειο και τη Σαντορίνη δυο φορές την εβδομάδα ενώ κάθε Τέταρτη το πλοίο θα προσεγγίζει επίσης και το λιμάνι της Ρόδου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter