Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας στον τουρισμό, ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης-«Επενδύστε και στον ανθρώπινο παράγοντα»

0σετε

Τις ενθαρρυντικές προοπτικές του Τουρισμού στην Ελλάδα τον οποίο χαρακτήρισε "πολυεπίπεδο μοχλό ανάπτυξης" επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ η οποία μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένη.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον τουρισμό "στυλοβάτη της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου" που όπως είπε βρίσκεται "αντιμέτωπος όμως και πάλι με νέα στοιχήματα" και κάλεσε τους επιχειρηματίες στο χώρο του Τουρισμού να επενδύσουν στον ανθρώπινο παράγοντα, δίνοντας καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.
"Και καθώς η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης: με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητας από το φθινόπωρο και μετά. Απαιτεί, όμως, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας" είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε επίσης ότι ο τουρισμός πρέπει να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα, και ανέφερε ότι έχει σύμμαχο μία πολιτεία που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις επιλογές χρηματοδότησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για χρηματοδοτικό βατήρα που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν άλμα στο μέλλον.
"Από την πλευρά της πολιτείας, εμείς αναλαμβάνουμε την αναβάθμιση των υποδομών, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την ύδρευση ή την ανακύκλωση. Ακόμη και τη στροφή της εκπαίδευσης προς τομείς που αναζητά η οικονομία και η αγορά εργασίας" είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νέο υπόδειγμα τουριστικού προϊόντος, για το οποίο όπως είπε πρέπει να συνεργαστούν κυβέρνηση και επιχειρήσεις, επισήμανε την ανάγκη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την αντιμετώπιση του «υπερ-τουρισμού» με νέες υποδομές και έξυπνη διαχείριση των ροών, τις βιώσιμες πρακτικές οι οποίες θα αφορούν και τις τοπικές κοινότητες, και τη διαμόρφωση εναλλακτικών προορισμών και τους 12 μήνες του χρόνου.
"Γιατί ισχυρός ελληνικός τουρισμός σημαίνει ισχυρή εθνική οικονομία, περισσότερος εθνικός πλούτος, μερίδιο στον οποίο θα έχουν όλοι. Αλλά και περισσότερες δουλειές στις πόλεις, στα ορεινά χωριά και, βέβαια, στα νησιά μας" είπε.

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΓΣ του ΣΕΤΕ:

Η φετινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας συμπίπτει με το τέλος μιας διετίας πρωτόγνωρων προκλήσεων. Αλλά και με το ξεκίνημα ενός νέου και συναρπαστικού κεφαλαίου για τον ελληνικό τουρισμό.
Γιατί ο κλάδος πλήρωσε βαρύ το τίμημα της πανδημίας, όμως με τη στήριξη και της πολιτείας έμεινε όρθιος. Συγκρατώντας τις απώλειες, θωρακίζοντας την απασχόληση και διατηρώντας τον δυναμισμό του.
Έτσι, οι προβλέψεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο διαγράφονται εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Και ο τομέας που υπηρετείτε δείχνει να ξαναπαίρνει τη θέση του ως στυλοβάτης της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου, αντιμέτωπος όμως και πάλι με νέα στοιχήματα. Γιατί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναστατώνει και πάλι τις διεθνείς μετακινήσεις, προκαλώντας κρίση στην ενέργεια και «έκρηξη» στις τιμές.
Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος των υπηρεσιών, μειώνοντας παράλληλα την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα η κλιματική κρίση και η εξέλιξη της τεχνολογίας μεταβάλλουν πλέον ραγδαία και τις καταναλωτικές συνήθειες των επισκεπτών.
Ο τουρισμός μας, συνεπώς, καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα. Διαθέτει, άλλωστε, τα κατάλληλα όπλα: το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως. Διαθέτει μεγάλη διασπορά στις αγορές του. Έχει σύμμαχο μία πολιτεία που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος.
Πάνω από όλα όμως, κινείται μέσα στο ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της πατρίδας μας, η αξιοποίηση του οποίου -το ξέρετε καλά- αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ακριβώς γι' αυτό, η συνύπαρξη του ανταγωνιστικού τουρισμού με τον σεβασμό στη φύση αποτελεί προτεραιότητα. Ολοκληρώνεται, έτσι, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Σε δεκάδες περιοχές προωθούνται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ενώ αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις για απλούστερες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις.
Ταυτόχρονα, η πολιτεία χρηματοδοτεί την παραγωγή καθαρής ενέργειας, όπως και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Ενισχύει περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Φροντίζει για την προστασία της θάλασσας από τη ρύπανση και την υπεραλίευση. Αλλά και με την πολιτική για τα «Απάτητα βουνά» τονώνει και τη δική τους ήπια ανάπτυξη.
Η επιχειρηματική βιωσιμότητα, όμως, συνεπάγεται και την κοινωνική βιωσιμότητα.
Και καθώς η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης: με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητας από το φθινόπωρο και μετά.
Απαιτεί, όμως, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

Αυτό επιβάλλει η ελεύθερη αγορά αλλά και η κοινωνική ευθύνη. Μόνο ο ευχαριστημένος εργαζόμενος, άλλωστε, γίνεται και παραγωγικός εργαζόμενος, για τον ίδιο και για την επιχείρηση.
Από την πλευρά της πολιτείας, εμείς αναλαμβάνουμε την αναβάθμιση των υποδομών, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την ύδρευση ή την ανακύκλωση. Ακόμη και τη στροφή της εκπαίδευσης προς τομείς που αναζητά η οικονομία και η αγορά εργασίας.
Δικός σας ρόλος, τώρα, είναι να φανείτε και πάλι πρωτοπόροι και ευρηματικοί στις προσαρμογές τις οποίες απαιτεί η νέα εποχή στον κλάδο. Ήδη η ψηφιοποίηση αλλάζει τα πάντα στο marketing του προϊόντος, παγκοσμίως. Ενεργοποιεί εφαρμογές που διευκολύνουν τα seamless ταξίδια. Ενώ απλοποιεί την περιβαλλοντική διαχείριση, βελτιώνοντας τη ζωή κατοίκων αλλά και επισκεπτών.
Η Αστυπάλαια, η Χάλκη και η Τήλος δείχνουν, ήδη, τον δρόμο της εναρμόνισης του τουρισμού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτονομίας.
Σήμερα, κυρίες και κύριοι, δεν μας λείπουν ούτε οι πολιτικές ούτε οι πόροι. Γνωρίζετε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κατευθύνει τεράστια κεφάλαια προς τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Και σημαντικές είναι και οι πιστώσεις από το νέο ΕΣΠΑ, με τον ίδιο στόχο.
Είναι λοιπόν στο χέρι του κλάδου, στο χέρι σας, να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον ισχυρό χρηματοδοτικό βατήρα για να κάνετε το μεγάλο άλμα στο μέλλον.
Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αντιμετώπιση του «υπερ-τουρισμού» με νέες υποδομές και έξυπνη διαχείριση των ροών. Βιώσιμες πρακτικές οι οποίες θα αφορούν και τις τοπικές κοινότητες. Και φυσικά διαμόρφωση εναλλακτικών προορισμών και τους 12 μήνες του χρόνου. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πλευρές του νέου υποδείγματος τουριστικού προϊόντος για το οποίο πρέπει να συνεργαστούμε.
Γιατί ισχυρός ελληνικός τουρισμός σημαίνει ισχυρή εθνική οικονομία, περισσότερος εθνικός πλούτος, μερίδιο στον οποίο θα έχουν όλοι. Αλλά και περισσότερες δουλειές στις πόλεις, στα ορεινά χωριά και, βέβαια, στα νησιά μας.
Με άλλα λόγια, όταν μιλάμε για τουρισμό μιλάμε για έναν πολυεπίπεδο εθνικό μοχλό ανάπτυξης, στα κέντρα αλλά και στις περιφέρειες της πατρίδας μας.
Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι,
Είναι η πρώτη φορά που δεν βρίσκομαι ανάμεσά σας, έχω όμως την ίδια βεβαιότητα ότι η Γενική σας Συνέλευση θα προσεγγίσει με ωριμότητα αλλά και τόλμη όλες αυτές τις προκλήσεις, μεταφέροντας την εμπειρία από κάθε τουριστική δραστηριότητα, σε κάθε τόπο της χώρας. Κυρίως, όμως, καταθέτοντας καινοτόμες, τολμηρές προτάσεις, τις οποίες θα αναμένω με ενδιαφέρον ώστε να αξιοποιηθούν και στον σχεδιασμό της πολιτείας.
Γι' αυτό και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
Σας ευχαριστώ»

Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος: Ο τουρισμός το 2022 μπορεί να ξεπεράσει το 2019

Δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα χαρακτήρισε την φετινή τουριστική χρονιά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, από το βήμα της 30ης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευση του συνδέσμου, που λαμβάνει χώρα στο μουσείο Μπενάκη. Αφού υπογράμμισε ότι και το 2021 ο ελληνικός τουρισμός στάθηκε όρθιος επεσήμανε ότι έχει τις δυνάμεις να βγαίνει νικητής και εν μέσω δυσκολιών. Αλλωστε στόχος παραμένει ο τουρισμός να είναι εγγυητής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, όπως είπε ο κ. Ρέτσος. Αναφερόμενος στις γεωπολιτκές εξελίξεις, υγειονομικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος, βρίσκονται και πάλι μπροστά σε εξελίξεις που αλλάζουν το ρου της ιστορίας και υπενθυμίζουν ότι η περίφημη κανονικότητα, είναι πλέον η εξαίρεση, σε έναν κανόνα πολλαπλών κρίσεων, όπως ανάφερε. Μέσα σε αυτό το σύνθετο και βεβαρυμμένο περιβάλλον, ο ελληνικός τουρισμός, υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος, καλείται για ακόμα μια φορά, να προσαρμοστεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και πάλι να στηρίξει τη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάκαμψης.
Μάλιστα υπενθύμισε ότι στη μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’10, αλλά και στα χρόνια της πανδημίας, στήριξε εισοδήματα, δημιούργησε πολλές θέσεις εργασίας, συνέβαλε καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας. Παράλληλα ο ελληνικός τουρισμός και το 2021, πέρα από κάθε πρόβλεψη και μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων δυσκολιών, κατέγραψε μια σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, έφτασε τα 14,7 εκατ. αφίξεις, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, διαμορφώθηκαν σε 10,7 δισ. ευρώ, με αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης κατά 27% σε σχέση με το 2019, όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Κάνοντας έναν απολογισμό της δράσης του ΣΕΤΕ τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στους 4 κεντρικούς στόχους που είχε θέσει ο σύνδεσμος το 2019 και συνεχίζει να διεκδικεί ακόμα. Συγκεκριμένα ανάφερε:
Την ωρίμανση και την κατάταξη μας στις μεγάλες αγορές, τη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την ενότητα του κλάδου, την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού μας αποτυπώματος. Σε ό,τι αφορά την ωρίμανση, η Ελλάδα πέτυχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ κόπο, να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες τουριστικά αγορές, που καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, που μπορούν να προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο. Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι το ελληνικό brand name άντεξε, ενισχύθηκε, συνέβαλε στα μέγιστα ο ελληνικός τουρισμός να μείνει όρθιος, ισχυρός, ανταγωνιστικός και σήμερα, το 2022, να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019, όπως είπε.
Στην παρέμβαση του ο κ. Ρέτσος στάθηκε στην κριτική που ασκείται για ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα εργασιακών συνθηκών και αμοιβών και ξεκαθάρισε λέγοντας τα εξής: " Καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίες δεν ενθαρρύνεται. Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατέψουμε το ίδιο το προϊόν μας. Ποιοτικός τουρισμός με εργαζόμενους σε γκρίζες συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, χρειάζεται από πλευράς του κράτους, συνεχής και αυστηρός έλεγχος, για τον εντοπισμό των παραβατών και την παραδειγματική τους τιμωρία. Χρειάζεται και από τη δική μας πλευρά, αυστηρή τήρηση των νόμων, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις. Εμείς πρώτοι, θέλουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι. Τον επαγγελματία που πληρώνει φόρους, που προσφέρει δουλειές και ανάπτυξη, από τον τυχοδιώκτη που θεωρεί τον τουρισμό ως μια εύκολη πηγή πλουτισμού". Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο ΣΕΤΕ είναι έτοιμος, να ξεκινήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους, κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία, έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, με γνώμονα πάντα το καλό του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι επιδότησης της εργασίας, να συζητηθούν οι πολιτικές απασχόλησης τον χειμώνα, αλλά και να αλλάξει η νοοτροπία, σκεπτόμενοι τα οφέλη που θα προκύψουν για όλους, όπως τόνισε ο κ. Ρέτσος.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε πως χρειάζεται ένα ξεκάθαρο εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα λειτουργεί ως ένας συνεκτικός κρίκος, μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κυβέρνησης και των ιδιωτών και εστίασε στη μελέτη που εκπόνησε ο σύνδεσμος με τίτλο: «Ελληνικός Τουρισμός 2030 - Σχέδια Δράσης». Με βάση αυτό το σχέδιο, τα έσοδα το 2030, μπορούν να φθάσουν σε 27 δισ. ευρώ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ. ευρώ. Οι επισκέψεις στις Περιφέρειες μπορούν να φθάσουν σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατ.. Οι διανυκτερεύσεις μπορούν να φθάσουν σε 307 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2019 που ήταν 233 εκατ.. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εφικτούς μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις, και 4% για τις διανυκτερεύσεις. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων ο κ. Ρέτσος έκανε λόγο για την προσαρμογή της χώρας στις νέες παγκόσμιες τάσεις που ήδη διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και κατά συνέπεια στον ελληνικό τουρισμό. Τέτοιες παγκόσμιες τάσεις είναι: ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία, ο υπερτουρισμός, η οικονομία διαμοιρασμού, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, οι αναδυόμενοι προορισμοί, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.

ΤτΕ: Τετραπλασιάστηκε στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022 η τουριστική κίνηση σε σχέση με το 2021

Αύξηση κατά 884,3% τον Απρίλιο του 2022 και κατά 462,7% την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021, εμφάνισε η εισερχόμενη τουριστική κίνηση σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Έναντι των αντίστοιχων περιόδων του 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,5% τον Απρίλιο του 2022, ενώ μειώθηκε κατά 27,1% την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2022.
Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 1.000,4% τον Απρίλιο του 2022 και κατά 576,7% την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.
Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 822% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 344,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 1.200,8% (Απρίλιος 2022: 278,3 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2021: 21,4 εκατ. ευρώ). Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 842,6% (Απρίλιος 2022: 310,4 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2021: 32,9 εκατ. ευρώ), καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 669,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 34,4 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 951,3% και διαμορφώθηκαν στα 111,7 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία κατά 1.530,6% και διαμορφώθηκαν στα 75,4 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 80,9 εκατ. ευρώ, καθώς και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ που διαμορφώθηκαν στα 33 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 77,4% και διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2022, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 576,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 1.116,7 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 472,1%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 582,2 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 698%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 504,6 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 495,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 514,7%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 310,1% και διαμορφώθηκαν στα 86,9 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 533,7% και διαμορφώθηκαν στα 177,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1.113,4% και διαμορφώθηκαν στο 99 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 1.229,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 128 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2.098,1% και διαμορφώθηκαν στα 67,4 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 503% και διαμορφώθηκαν στα 7,8 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά στην ταξιδιωτική κίνηση η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης προήλθε τόσο από την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της ΕΕ-27 (κατά 874,7%) όσο και από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 (κατά 897,4%). Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε 471,7 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 1.012,4%. 'Ανοδο κατά 571,9% εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε σε 129,7 χιλ. ταξιδιώτες.
Ετσι η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 1.113% και διαμορφώθηκε σε 149,9 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 2.434,1% σε 92,4 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 123,3 χιλ. ταξιδιώτες καθώς και αυτή από τις ΗΠΑ που ανήλθε σε 41,6 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία σημείωσε επίσης αύξηση κατά 566,8% και διαμορφώθηκε σε 2,9 χιλ. ταξιδιώτες.
Την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2022, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 462,7% και διαμορφώθηκε σε 2.128,7 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 378,3 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 774,4%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 258,1%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 1.193,7 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 440,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 493,9% και διαμορφώθηκε σε 935 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 558,6%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 253%.
Πιο συγκεκριμένα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 507,9% και διαμορφώθηκε σε 301,3 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 1.102,9% και διαμορφώθηκε σε 146,1 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 1.048% και διαμορφώθηκε σε 214,9 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 79,3 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 1.050,7% και διαμορφώθηκε σε 11,6 χιλ. ταξιδιώτες.
Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, τον Απρίλιο του 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 19%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 15% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 7,5%. Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2019, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 13,4%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 20,3% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 27,1%.

ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter