Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για το yachting

skafi anapsixis 2222

Ολοκληρώθηκε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Τουρισμού, που αφορά τον «εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής». Το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Ολομέλεια με την ψήφισή του, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Να σημειωθεί ότι υπήρξαν ενστάσεις σχετικά με τα άρθρα 8 και 9 που αφορούν την άρση του καμποτάζ στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής άνω των 35 μέτρων.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας απέρριψε τις αιτιάσεις περί ενίσχυσης της δραστηριοποίησης των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής τρίτων χωρών σε βάρος της ελληνικής σημαίας, αντιτείνοντας ότι από το σύνολο των 5.500 περίπου επαγγελματικών πλοίων αναψυχής άνω των 35 μέτρων, τα 124 είναι με σημαία τρίτης χώρας και πρόσθεσε ότι όλα γίνονται με όρους και κανόνες που διασφαλίζουν τα ελληνικά συμφέροντα.
«Τα σκάφη αυτά σήμερα δεν πληρώνουν τίποτα γιατί στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ως ιδιωτικά και όχι ως επαγγελματικά και δεν αφήνουν έσοδα. Οκτώ ευρώ ανά μέτρο και ανά μήνα, αυτά είναι τα έσοδα που αφήνουν στα κρατικά ταμεία τα σκάφη αναψυχής. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την δραστηριοποίηση τους στην πατρίδα μας. Από δω και πέρα όμως θα έχουμε πλέον όλα τα στοιχεία γιατί θα καταγράφεται από τελωνειακές, φορολογικές και λιμενικές αρχές, η δραστηριότητα τους. Τα πλοία που δεν είναι στο ηλεκτρονικό μητρώο θα παίρνουν ειδική άδεια και θα πληρώνουν περισσότερα σε σχέση με τα πλοία που είναι ήδη εγγεγραμμένα στο μητρώο», ανέφερε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter