Το Επιιμελητήριο Κυκλάδων για την επικείμενη κατάργηση μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. νησιωτικών περιοχών
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 11:46
Κατά της επικείμενης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές, τάσσεται με ανακοίνωση του και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η απόφαση αυτή στην γενική οικονομική ζωή των νησιών.
Αναλυτικότερα, στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται τα ακόλουθα:
"Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση των φορέων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση για κοινή δράση από το σύνολο των φορέων – ανεξαρτήτως ιδιότητας - των δύο νομών. Σε συνέχεια της απόφασης, σύμφωνα με την οποία ο κάθε φορέας θα συνεχίσει και μεμονωμένα να εξαντλεί τις δυνατότητες παρέμβασης για το συγκεκριμένο θέμα, το Επιμελητήριο επιθυμεί δια του παρόντος δελτίου τύπου, να γνωστοποιήσει για άλλη μια φορά τις θέσεις του, παραθέτοντας ένα σύντομο ιστορικό με τις ενέργειές του, αλλά και να δηλώσει την πρόθεσή του να αποτρέψει με κάθε τρόπο, μια τέτοια εξέλιξη στο φλέγον αυτό ζήτημα που επηρεάζει ποικιλοτρόπως την οικονομική ζωή των νησιών μας.
Σύντομο ιστορικό
Επί σειρά ετών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων μαζί με άλλους φορείς έχει διεκδικήσει μέσω έγγραφων παρεμβάσεων του προς όλες τις κυβερνήσεις και τους Υπουργούς Οικονομικών, τη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στηρίζοντας τη θέση του στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας και του αυξημένου κόστους διακίνησης και διάθεσης των εμπορευμάτων. Η πάγια θέση του προβάλλεται και εκφράζεται σε κάθε παρουσία και συμμετοχή του σε συναντήσεις και συνεδριάσεις οργάνων όπως το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Επιμελητηρίων - Insuleur, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – ΕΟΑΕΝ, (φορείς οι οποίοι εκφράζουν την αρχή και το τέλος των προσπαθειών για τη νησιωτικότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό) αλλά και σε συναντήσεις με τους εκλεγμένους εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκ των συναντήσεων αυτών, στις οποίες ανεξαιρέτως συμμετείχε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ξεχωρίζουμε ως σημαντικότερη, αυτή που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 - περίοδο κατά την οποία οι κίνδυνοι κατάργησης των μειωμένων συντελεστών άρχισαν να γίνονται όλο και περισσότερο ορατοί - στη Βουλή μεταξύ εκπροσώπων (βουλευτών, εκπροσώπων ΟΤΑ, Επιμελητηρίων κλπ φορέων) από όλο το Αιγαίο, με σκοπό το συντονισμό για την με κάθε τρόπο προάσπιση της διατήρησης του ευνοϊκού καθεστώτος και με κοινή πεποίθηση ότι ενδεχόμενη κατάργηση τους θα είχε ολέθριες συνέπειες για την οικονομία και την επιβίωση των επιχειρήσεων.
Από τη συνάντηση αυτή προέκυψε η δέσμευση των βουλευτών του Αιγαίου, ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή, οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., ενώ σε συνέχειά της, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευσή τους επί του θέματος.
Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ ή οποία ακολούθησε χρονικά τις παραπάνω ενέργειες, το αναμενόμενο όφελος από την εξομοίωση των συντελεστών Φ.Π.Α. υπολογίσθηκε σε 130 εκατ. Ευρώ. Ακόμα και αν δεχθούμε αυτό τον υπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα, απέχει κατά πολύ από το ποσόν των 345 εκατ. Ευρώ το οποίο έχει εκτιμηθεί ως αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Βασική προϋπόθεση για την καταγραφή οποιουδήποτε οφέλους, είναι η διατήρηση της αγοραστικής ικανότητας, η οποία αφενός έχει περιορισθεί, αφετέρου αναμένεται περαιτέρω επιδείνωσή της σε περίπτωση ανατροπής του ευνοϊκού για τα νησιά καθεστώτος και αύξησης των υπερμειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.
Ως εκπρόσωπος των 17.000 επιχειρήσεων του νομού που θίγονται άμεσα και ανεπανόρθωτα από μια τέτοια ανεπιθύμητη εξέλιξη, το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνεχίζει μέχρι σήμερα να ενεργεί διεκδικώντας τη διατήρηση του δίκαιου αυτού καθεστώτος, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για τη σκοπιμότητα εξομοίωσης των συντελεστών, σε σχέση με τους πραγματικούς αριθμούς της οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ δια της οποίας ζητείται να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, τα προϊόντα που πωλούνται και οι υπηρεσίες που παρέχονται στα νησιά, θα επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ αυξημένους από το 9% και το 16% στο 13% και το 23% αντίστοιχα, με ανάλογες αυξήσεις επί των τιμών τους. Αυτό θα σήμαινε περαιτέρω περιορισμό της ζήτησης, αφού είναι δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις μειώνοντας αντίστοιχα το κέρδος τους.
Κατά συνέπεια, η εφαρμογή ενιαίων συντελεστών – εντασσόμενη ξεκάθαρα στη γενικότερη πολιτική λιτότητας – οδηγεί αναπόφευκτα σε περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της νησιωτικής χώρας, που όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει προς όλους τους αρμόδιους αποδέκτες, δεν αποτελείται μόνο από μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, αλλά περιλαμβάνει ένα πλήθος νησιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεργίας και επιβίωσης.
Προκειμένου να αποκτηθεί μια κοινή εικόνα για τις θέσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, παραθέτουμε αυτούσια την πρόσφατη (από 30 Οκτωβρίου 2014), επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, στην οποία ζητούμε από τον ίδιο και την κυβέρνηση, να μην υποχωρήσουν σε κανενός είδους πιέσεις για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών. Η επιστολή εστάλη στον κ. Γκ. Χαρδούβελη, λόγω του ότι πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντά του και ήταν ο μόνος εκ των αρμοδίων μελών της κυβέρνησης, που δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα από το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Η παρέμβαση / επιστολή εστάλη την 30/10/2014, όταν για πολλοστή φορά, το θέμα ανακινήθηκε από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.
Θέμα: «Συντελεστές ΦΠΑ νησιωτικών περιοχών»
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, έχει κατ' επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα των συντελεστών Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές και έχει συμμετάσχει σε όλες τις ενέργειες και συλλογικές διοργανώσεις και συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για το εξέχον αυτό και ζωτικής σημασίας θέμα, για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, με κορυφαία τη συνάντηση στη Βουλή, όλων των βουλευτών του νομού, των εκπροσώπων Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, του Επιμελητηρίου κ.α.
Είναι δεδομένο ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα τα νησιά, με τη ματιά του επισκέπτη της θερινής περιόδου, παραβλέποντας τη μακρά χειμερινή νεκρή περίοδο αλλά και τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των 45 κατοικημένων νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Υπενθυμίζουμε ότι στα περισσότερα από αυτά τα νησιά – εξαιρούμενων των μεγάλων και γνωστών τουριστικών προορισμών – οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πραγματικά και διαπιστωμένα προβλήματα επιβίωσης, χωρίς να τους προσφέρονται από το κράτος, ούτε οι ελάχιστες και στοιχειώδεις υποδομές.
Αντίθετα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εφαρμόζεται και σε μεγαλύτερα νησιά, μια γενικευμένη επιχείρηση αποψίλωσης υπηρεσιών και υποδομών. Αυτό είναι όχι μόνο αδικαιολόγητο κοινωνικά αλλά και αντικειμενικά αντιεπιχειρηματικό. Διανύοντας μια δύσκολη και καθοριστική για τη χώρα, χρονική περίοδο, κατά την οποία θα έπρεπε να επενδύουμε στους τουριστικούς προορισμούς μας, ως μοναδικό κεφάλαιο ενός υγιούς κλάδου, πράττουμε ακριβώς το αντίθετο, απαξιώνοντάς τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής εφαρμογής, είναι όχι μόνο να οξύνονται τα χρόνια προβλήματα της περιοχής μας, αλλά να δημιουργούνται και νέα:
Το ζήτημα του ακτοπλοϊκού, συνεχίζει να βρίσκεται – ιδιαίτερα το χειμώνα - στην κορυφή των προβλημάτων που
αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, δημιουργώντας για αρκετά από αυτά, μακρές περιόδους απομόνωσης και λήθης
Οι καταργήσεις Δ.Ο.Υ. και άλλων υπηρεσιών υποχρεώνουν τους κατοίκους σε πολυήμερες και πολυδάπανες
μετακινήσεις
Το κόστος διαβίωσης (βάσει των βασικών αναγκών) είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα
Οι υπηρεσίες υγείας είναι από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες
Οι τουριστικές υποδομές είναι επίσης ανεπαρκείς ή και ανύπαρκτες
Η ανεργία, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα του νομού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο
Είναι γνωστό και έχει αναλυθεί τόσο σε προηγούμενες επιστολές του Επιμελητηρίου μας όσο και σε παρεμβάσεις άλλων φορέων, κατά ποιο τρόπο μια ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, επηρεάζει την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την τοπική ανάπτυξη, με άμεσες επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν, εξαλείφοντας κάθε δυνατότητα να παραμείνει ανταγωνιστικό, δεδομένων των ιδιομορφιών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές.
Πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της, τις συνθήκες που επικρατούν στο νησιωτικό χώρο και ιδίως στα μικρότερα νησιά, τα οποία όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, επικοινωνίας και διάλυσης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού τους.
Οι συνθήκες αυτές, αποτέλεσμα της αδιαφορίας ή άγνοιας των κυβερνήσεων για τις νησιωτικές περιοχές και της μη εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών όπως ορίζονται στο Ευρωπαϊκό αλλά και στο Ελληνικό Σύνταγμα, τοποθετούν το σύνολο του νησιωτικού χώρου σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Οι πολίτες των νησιών δεν αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ισότιμα με τους πολίτες του ηπειρωτικού χώρου, όπου υλοποιούνται τεράστιες επενδύσεις (Αττική Οδός, Εγνατία) στο κόστος των οποίων συμμετέχουν με τη φορολογία τους και οι νησιώτες.
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει στο παρελθόν για τη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, ωστόσο λόγω του ότι το θέμα ανακινείται διαρκώς από πλευράς δανειστών, ζητούμε τη δέσμευσή σας, αλλά και την προσωπική σας παρέμβαση για τη διατήρηση του καθεστώτος ως έχει.
Ιδιαίτερα σήμερα, θα έπρεπε να είναι απαγορευτική κάθε σκέψη για εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ με κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και άλλων υλών από τα κύρια λιμάνια προς τα νησιά, αλλά και μεταξύ νησιών και εν τέλει στο αυξημένο κόστος διαβίωσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και διαπιστώνοντας καθημερινά τη γενικότερη απραξία που χαρακτηρίζει τις πολιτικές για τη νησιωτικότητα, τα προβλήματα της ακτοπλοΐας και την εγκατάλειψη ιδιαίτερα των μικρότερων νησιών, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε πρόθεση εξίσωσης των συντελεστών του ΦΠΑ και σας ζητούμε να μην υποχωρήσετε σε κανενός είδους πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Επανερχόμενοι στην πρωτοφανή και επιβεβλημένη εκ των εξελίξεων αντίδραση των φορέων (ΟΤΑ, εκπρόσωποι των Εκκλησιών, Επιμελητήρια) Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και στη συνάντησή τους η οποία χαρακτηρίσθηκε από απόλυτη συσπείρωση, το Επιμελητήριο Κυκλάδων δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο, προκειμένου να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.
Ακόμα, στην προστασία κάθε δίκαιου κεκτημένου που πηγάζει από τη συνταγματική αρχή της νησιωτικότητας, την οποία ούτε η Τρόικα, ούτε και το Δ.Ν.Τ. έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν και να προσβάλλουν.
Όμως, δεν πρέπει να παραμείνουμε μόνο σε αυτό το ζήτημα, καθώς καραδοκεί άλλος ένας κίνδυνος, αυτός της αύξησης των υπερμειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. που επιβάλλονται σε ένα πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που συνδέονται με τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Τελικώς διερωτώμεθα αν ζητούμενο των δανειστών είναι η δημοσιονομική εξυγίανση ή αποβλέπουν σε κάτι άλλο το οποίο δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε.
Αναγνωρίζοντας ότι αυτές οι εξελίξεις δεν θα ήταν μόνο δραματικές - χωρίς προηγούμενο - για τα νησιά και τη χώρα γενικότερα, αλλά και προοίμιο πολλών δεινών σε σχέση με την αμφισβήτηση θεσμών και συνταγματικών αρχών, καλούμε όλους τους επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους και κάθε επιχείρηση των Κυκλάδων, σε επαγρύπνηση και συσπείρωση γύρω από την κοινή πρωτοβουλία των φορέων που αναφέρθηκαν παραπάνω, προκειμένου να υπάρξει δραστική και αποτελεσματική κλιμάκωση της αντίδρασης προς κάθε κατεύθυνση και κάθε επίπεδο, για την αποτροπή αυτών των ολέθριων για την τοπική και εθνική οικονομία, εξελίξεων.