Τρι01072025

Last updateΤρι, 07 Ιαν 2025 5pm

Α. Τσίπρας: Εκλογές τώρα…

tsipras1

Άμεση προσφυγή στις κάλπες και αυτοδυναμία πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από του βήματος της 79ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική σωτηρία της Ελλάδας, αλλά και πρόκληση για την αναγκαία στροφή στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για πολιτικό αμοραλισμό ενώ παρουσίασε τους «τέσσερεις βασικούς πυλώνες» για την ανόρθωση της οικονομίας και την άρση των κοινωνικών ανισορροπιών που απέδωσε στην παρούσα κατάσταση της οικονομίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αναγκαιότητα επιθετικής διαπραγμάτευσης με «νωπή εκλογική εντολή» με στόχο:
1. Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, «όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953 να γίνει και για την Ελλάδα το 2014».
2. «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
3. Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
4. Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
5. Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
6. Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.
Παρουσιάζοντας το κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι το μνημόνιο θα είναι άκυρο από το πρώτο βράδυ της εκλογικής νίκης του κόμματός του και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το χρέος.
Σημείωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει τους τέσσερις πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:
Το πρόγραμμά για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (εκτιμώμενο κόστος 2 δισ. ευρώ)
Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας
Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος
Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει:
1. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.
2. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.
3. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Αναλυτικά περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό -έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες- της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης με επανίδρυση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων.
Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοίκιου στα 4 ευρώ ανά τ.μ.
5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με αποκατάσταση του δώρο Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Προβλέπεται και σταδιακή -ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες- αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους.
6. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
7. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και επαναφορά της λιανικής τιμής εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 ευρώ ανά λίτρο αντί για 1,20 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει:
1. Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στη πραγματική οικονομία:
• Σύσταση Ειδικών Επιτροπών Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την αμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014
• Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
• Σε αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρούν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση συνδυασμού φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής, το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων θα είναι μέχρι το 30% ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
• Αμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
• Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.
• Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασία για οφειλές προς το Δημόσιο.
• Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Η προκαταβολή θα ορίζεται με πράξη του δικαστή και θα κυμαίνεται από 10% έως 20%, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.
2. Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον 30% εώς 35%.Ο ΦΜΑΠ δεν θα αφορά την α' κατοικία (εκτός από περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών), θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο.
3. Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
4. «Νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», που θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ως γενική αρχή θα ισχύει ότι η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς δεν θα ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη. «Δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών distress funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας τις κατοικίες των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «το Δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ασκεί πλήρως τα διακαιώματά του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες» έχοντας τον πρώτο λόγο στη διοίκησή τους. Παράλληλα, εξήγγειλε τη δημιουργία νέων συνεταιριστικών τραπεζών ειδικού σκοπού και δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.
5. Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, με την πεποίθηση ότι το μέτρο θα φέρει αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75% και του ΑΕΠ κατά 0,5%. Επιπλέον, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει και 7.500 νέες θέσεις εργασίας.
Ο τρίτος πυλώνας περιλαμβάνει:
1. Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας, ενώ παράλληλα θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις για τις μαζικές απολύσεις και την ενοικίαση εργαζομένων.
2. Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία. Το πρόγραμμα θα είναι διάρκειας δύο ετών, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.
3. Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.
Παρουσιάζοντας τον τέταρτο πυλώνα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η αναγκαία ανασυγκρότηση του κράτους δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με αλλεπάλληλους κύκλους απολύσεων. Απολύσεις οι οποίες πολλές φορές είναι παράνομες. Και αυτές οι παρανομίες να είστε βέβαιοι ότι θα πάψουν να υπάρχουν. Είναι ελάχιστου δημοσιονομικού αποτελέσματος, ενώ αποδιαρθρώνουν πολλές φορές κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία του κράτους».
Ο τέταρτος πυλώνας περιλαμβάνει:
α. Προώθηση της περιφερειακής συγκρότησης με συνολική αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου, σταδιακή αύξηση των πόρων της αυτοδιοίκησης και έκδοση ειδικών ομολόγων έργου από την ειδική αναπτυξιακή τράπεζα.
β. Εισαγωγή θεσμών όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών. Επισης, ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας, περιστολή της βουλευτικής ασυλίας και κατάργηση του νομικού καθεστώτος για την ποινική ευθύνη υπουργών.
γ. Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι θα δημιουργηθεί μια «πραγματικά δημόσια τηλεόραση, δημοκρατική, πολυφωνική και με υψηλή ποιότητα προγράμματος, με την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση».
Πηγή : in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter