Παρ05172024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σχολιασμός της PwC για τον τραπεζικό κλάδο

PWC-logo

Αναφορικά με την πρόσφατη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης που διενεργήθηκε από την ECB, ο Colin Brereton, συνέταιρος της PwC και επικεφαλής σε θέματα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, σχολίασε:

«Η αξιολόγηση ήταν ένα επιτυχημένο τεστ φερεγγυότητας, αλλά ο τραπεζικός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το επόμενο διάστημα. Το πραγματικό τεστ της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των τραπεζών είναι το εάν αυτές μπορούν να επιτύχουν επαρκείς αποδόσεις για να καλύψουν όλα τους τα κόστη, συμπεριλαμβανομένου του κόστους κεφαλαίου και του πιστωτικού κινδύνου.

Η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας για πολλές από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες απαιτεί αρκετή ακόμη προσπάθεια κυρίως λόγω της αναμενόμενης συνέχισης των αδύναμων οικονομικών συνθηκών και των χαμηλών επιτοκίων σε όλη την Ευρώπη, του επιπλέον κόστους που προκύπτει από την αυξανόμενη εποπτική συμμόρφωση και την ανάγκη λειτουργικής αναδιοργάνωσης, καθώς και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις καινοτόμες εταιρείες (start-up) και μη τραπεζικούς ανταγωνιστές. Η αξιολόγηση δίνει χρόνο για μερικές τράπεζες της Ευρώπης να επανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

Άμεση προσοχή θα δοθεί σε εκείνους τους οργανισμούς που απέτυχαν στη συνολική αξιολόγηση οι οποίοι θα χρειαστεί να αντλήσουν άμεσα επιπλέον κεφάλαια. Όλες οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πέρασαν το τεστ, θα πρέπει να διασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις για τους μετόχους τους. Για αυτές τις τράπεζες που έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, υπάρχουν και ευκαιρίες ανάπτυξης».

Ο Burkhard Eckes, επικεφαλής τραπεζικών αγορών και κεφαλαίων της PwC Γερμανίας, είπε:

«Πολλές τράπεζες αντιμετώπισαν επιτυχώς τα θέματα που προέκυψαν από την οικονομική κρίση και θα πρέπει τώρα να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται από τη συνολική αξιολόγηση για μία νέα αρχή. Νικητές θα είναι εκείνες οι τράπεζες που παραμένουν επικεντρωμένες στις ανάγκες των πελατών τους, έχουν τους απαιτούμενους πόρους και την θέληση για να επενδύσουν και να καινοτομήσουν κάνοντας τις αλλαγές όπου χρειάζεται.

Οι τράπεζες πρέπει να τολμήσουν αλλαγές στον τρόπο που οργανώνουν και χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Θα υπάρχει συνεχής πίεση στους ισολογισμούς τους, με έμφαση μεταξύ άλλων στο κεφάλαιο, τη ρευστότητα και τη μόχλευση. Επίσης, η βιωσιμότητα των τραπεζών θα βρίσκεται υπό συνεχή και αυστηρή επίβλεψη από τις εποπτικές αρχές και η πρόσφατη αξιολόγηση είναι η αρχή του νέου τρόπου της διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησής τους.

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των ισολογισμών τους θα συνεχιστεί καθώς θα εξακολουθήσει η ανάγκη απαλλαγής από τα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία (non-core assets), της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους και αναζήτησης αποδοτικής χρηματοδότησης. Θα δοθεί επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργική αναδιάρθρωση, καθώς μειώνουν τα κόστη και βελτιώνουν την ευελιξία τους. Η εκ νέου εστίαση στην εξυπηρέτηση πελατών θα είναι πολύ σημαντική προτεραιότητα. Ελπίζω ότι η συνολική αξιολόγηση θα υποδείξει την ανάγκη καθορισμού μιας πιο ξεκάθαρης στρατηγικής για πολλές τράπεζες για το πώς μπορούν να προχωρήσουν μπροστά».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ριρή, συνέταιρο της PwC Ελλάδας, ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ΕΚΤ αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες, λαμβάνοντας υπόψη το «δυναμικό σενάριο» που βασίζεται στα επίσημα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, δεν έχουν ανάγκη να προβούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πλεόνασμα κεφαλαίων άνω των €4.5δις ακόμα και υπό την παραδοχή του δυσμενούς σεναρίου για την περίοδο 2014-16 και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εποπτικά οφέλη από τον πρόσφατο νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία. Το πλεόνασμα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για μια πιο δυναμική προσέγγιση στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την επανεκκίνηση της εγχώριας οικονομίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter