Ιταλία: Τετρακόσιοι νεκροί από ναυάγιο στα λυβικά χωρικά ύδατα. Μέτρα λαμβάνει η Ελλάδα
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 10:38
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά: βάσει μαρτυριών διασωθέντων μεταναστών κατά την χθεσινή ημέρα έχασαν την ζωή τους σε ναυάγιο που σημειώθηκε στα λυβικά χωρικά ύδατα περίπου τετρακόσιοι επίδοξοι μετανάστες. Η οργάνωση παράλληλα αναφέρει ότι από τις 11 μέχρι τις 13 Απριλίου αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας πάνω από 5.100 μετανάστες, ανάμεσά τους και 450 παιδιά εκ των οποίων 317 χωρίς τους γονείς τους ή άλλους συγγενείς.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τελευταίων αφιχθέντων στην Απουλία και στην Καλαβρία, η κατάσταση στην Λιβύη φέρεται να είναι όλο και πιο ακραία, κάτι που είναι εμφανές και στους δρόμους των διαφόρων πόλεων.
Οι δουλέμποροι, όπως κατήγγειλαν οι διασωθέντες στην οργάνωση Σώστε τα παιδιά, συνέχιζαν να ζητούν χρήματα από τους συγγενείς τους, κρατώντας τους σε αποθήκη κοντά στην Τρίπολη και απειλώντας συνεχώς ότι θα τους δολοφονούσαν.
Σήμερα το μεσημέρι Λίβυοι δουλέμποροι άνοιξαν πυρ σε θαλάσσια όπου βρισκόταν ιταλικό ρυμουλκό για να καταφέρουν να ξαναπάρουν μαζί τους πλεούμενο από το οποίο είχαν μόλις αποβιβασθεί εκατοντάδες πρόσφυγες. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην ξηρά με ιταλικά ταχύπλοα.
Στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ασχολήθηκε με το καυτό θέμα των προσφυγικών ροών και έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε τις εξής αποφάσεις:
1) Τη μεταφορά των νεοεισελθόντων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και το διαχωρισμό τους σε μετανάστες και πρόσφυγες,
2) Τον εφοδιασμό των προσφύγων από τη Συρία με ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, (λίγο αργότερα η κυβέρνηση άλλαξε την διατύπωση ως εξής: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα» σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις στο εξωτερικό αν και επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι στην πράξη).
3) Τη διαμόρφωση ειδικών χώρων υποδοχής, όπου θα γίνονται κι οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και
4) Ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ η κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διευθέτηση του ζητήματος της προσφυγικής ροής και την αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσθέτοντας ότι «από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους».
«Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης.
Εξ άλλου την πρόσληψη προσωπικού με έκτακτες διαδικασίες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την χθεσινή διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την μετανάστευση.
Οι προσλήψεις, που θα αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου.
Σημειώνεται ότι ήδη από το 2013 υπήρχε δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στελέχωση τόσο των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, όσο και της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να λειτουργήσουν επαρκώς. Η δέσμευση για την ενίσχυση των υπηρεσιών συμπεριλαμβανόταν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και για το λόγο αυτόν είχαν διατεθεί ευρωπαϊκά κονδύλια.
Όπως ανέφερε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, στο πλαίσιο της διαχείρισης των αυξανόμενων ροών θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές στα νησιά και θα ενεργοποιηθούν επίσης δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όπου χρειασθεί, θα ενεργοποιηθούν εκ νέου ή θα δημιουργηθούν νέοι καταυλισμοί προσφύγων.
Άμεση θα είναι η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα με το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να καλυφθεί όλο το φάσμα των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων τόσο στις δομές Πρώτης Υποδοχής, όσο και στους χώρους που θα λειτουργήσουν στην ενδοχώρα.
Σε δήλωσή του ο Μ Βαρβιτσιώτης σχολιάζοντας τα του μεταναστευτικού σημείωσε:
«Η σημερινή Κυβέρνηση, δέσμια και εγκλωβισμένη στις εμμονές της γύρω από το μεταναστευτικό, έχει καταφέρει μέσα σε 3 μήνες να πολλαπλασιάσει δραματικά τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα μας από τα θαλάσσια σύνορα. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων που εξήγγειλε προεκλογικά, άρχισε ήδη να «αποδίδει καρπούς», αφού μόνο το μήνα Μάρτιο 6.498(!) παράνομοι μετανάστες μπήκαν στη χώρα μας, όταν ο αριθμός αυτός, για το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ανερχόταν στους 1185.
Μάλιστα, προσπαθώντας η Κυβέρνηση να κρύψει τις ευθύνες της, καταφεύγει στο «αντιπολιτευτικό σύνδρομο» που τη διακατέχει, επιλέγοντας τον γνώριμο δρόμο των ψεμάτων και των επιθέσεων προς τους προηγούμενους. Η Κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, να αντιμετωπίσει το ζήτημα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζω στην Κυβέρνηση ότι για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τα τελευταία δύο χρόνια, υλοποιήθηκε ένα πρωτοφανές εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος, συνολικού ύψους 71.433.000 ευρώ, μετά από την έγκαιρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων.
Μέσα από αυτό, το Λιμενικό Σώμα ενισχύθηκε με 1 πλοίο ανοικτής θαλάσσης 58 μέτρων (που θα παραληφθεί τον Ιούνιο) , 3 κινητά συστήματα ανίχνευσης X-ray, 6 Παράκτια Περιπολικά σκάφη 25 μέτρων (το πρώτο έχει ήδη παραληφθεί πριν από δύο μήνες και με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν έχει ακόμα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία), 15 ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη, 65 περιπολικά οχήματα τύπου SUV, 32 περιπολικά δίκυκλα, 2 οχήματα SUV με θερμικές κάμερες, 15 θερμικές διόπτρες, σύστημα AIS Β. Αιγαίου, 5 συστήματα θερμικών καμερών, 2 Οχήματα Van μεταφοράς προσωπικού κ.α. Παράλληλα, για τον ίδιο σκοπό, πετύχαμε να εντάξουμε για τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2019), προγράμματα που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζω, τέλος, στους αρμόδιους Υπουργούς ότι, αναδεικνύοντας το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα ως κορυφαίο στην ευρωπαϊκή ατζέντα, η χώρα μας διεκδίκησε και εξασφάλισε το περασμένο φθινόπωρο επιπρόσθετα 3,4 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, με στόχο τη δημιουργία δομών πρώτης υποδοχής για τους παράνομους μετανάστες, χρήματα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, λόγω της συνεχιζόμενης αδράνειας, να χαθούν.
Άλλωστε, οι ίδιοι τότε, ως αντιπολίτευση, κατήγγειλαν τη δημιουργία τους, παρότι η Ελλάδα είχε λάβει τα συγχαρητήρια της αρμόδιας Επιτρόπου για τις συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών σε όσα κέντρα ήδη λειτουργούσαν. Σήμερα, πάλι οι ίδιοι, ως Κυβέρνηση αυτή τη φορά, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά τους. Γι αυτό και τους καλώ να παραμερίσουν τις ιδεοληψίες τους και να προτάξουν την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, αφού, δυστυχώς γι αυτούς, οι αριθμοί δε δίνουν το περιθώριο για να επιδοθούν στις γνωστές τους ασάφειες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ