Θετική δυναμική στις σχέσεις Κροατίας-Κίνας, δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 14:53
Η Κροατία και η Κίνα είναι έτοιμες να εισέλθουν στην "αδαμάντινη περίοδο" των σχέσεών τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, από το Ζάγκρεμπ, υπογραμμίζοντας την προσοχή που αποδίδει το Πεκίνο στη συνεργασία με την Κροατία.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας επισκέπτεται την Κροατία για να ενισχύσει τις σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τις οποίες η Κίνα επιθυμεί να συμπεριλάβει πιο ενεργά στο έργο "One Belt, One Road", τον αποκαλούμενο "Νέο Δρόμο του Μεταξιού", συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία 250 αξιωματούχων και εκπροσώπων οικονομικών και επιχειρηματικών φορέων.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού στην Κροατία και την έκτη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ο πρωθυπουργός της Κίνας επισήμανε ότι η επίσκεψή του σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών.
"Η Κροατία είναι μια πανέμορφη χώρα, γνωστή και ως το Μαργαριτάρι της Αδριατικής και της Μεσογείου", ανέφερε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του, λίγο πριν την έναρξη μιας συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
"Αν και γεωγραφικά πολύ μακριά, είμαστε έτοιμοι να προσεγγίσουμε τις καρδιές μας και να ανοίξουμε μια αδαμάντινη περίοδο στις σχέσεις μας", πρόσθεσε.
Οι δύο χώρες θα υπογράψουν, σήμερα, αρκετές οικονομικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων για τις σιδηροδρομικές υποδομές, τους τομείς της έρευνας, της επιστήμης, της ψηφιακής τεχνολογίας και της γεωργίας.
Οι σχέσεις μεταξύ Ζάγκρεμπ και Πεκίνου έχουν αναβαθμιστεί σε υψηλότερο επίπεδο από τότε που η China Road and Bridge Corporation επιλέχθηκε για την κατασκευή της γέφυρας του Πέλιεσατς. Στις 23 Απριλίου 2018, ο κροατικός διαχειριστής του οδικού δικτύου (HC) και η κινέζικη CRBC υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή της προαναφερόμενης γέφυρας και των διόδων πρόσβασης, αξίας 2,08 δισ. κούνα (281 εκατομμύρια ευρώ), χωρίς ΦΠΑ. Η γέφυρα, μήκους 2,4 χιλιομέτρων και ύψους 55 μέτρων, θα πρέπει να κατασκευαστεί σε 36 μήνες και η κατασκευή της ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο.
Η γέφυρα θα συνδέει την κροατική ηπειρωτική χώρα και τη χερσόνησο Πέλιεσατς και θα εξασφαλίσει τη σύνδεση μεταξύ της περιοχής του Ντουμπρόβνικ με την υπόλοιπη χώρα.
Το επόμενο μεγάλο έργο θα μπορούσε να είναι ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου Ζάγκρεμπ-Ριέκας και των λιμένων της Κροατίας, δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.
Το 2018, η αξία των κροατικών εξαγωγών στην Κίνα διαμορφώθηκε σε 133 εκατομμύρια ευρώ και αξία των κινεζικών εξαγωγών στην Κροατία ξεπέρασε τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Η Κίνα θεωρεί την πρωτοβουλία "16+1", που πήρε το όνομά της από τον αριθμό των συμμετεχουσών ευρωπαϊκών χωρών, ως τμήμα του εξαιρετικά ειδικής σημασίας έργου του «One Belt, One Road», του λεγόμενου νέου "Δρόμου του Μεταξιού" που θεωρείται ως ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια παγκοσμίως. Οι 16 συμμετέχουσες χώρες της Ευρώπης είναι: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σερβία.
Η όγδοη διοργάνωση της Συνόδου της πρωτοβουλίας "16+1", την οποία η κυβέρνηση της Κροατίας περιγράφει ως το μεγαλύτερο συνέδριο εξωτερικών υποθέσεων στο έδαφος της Κροατίας, έχει προγραμματιστεί στις 11-12 Απριλίου στο Ντουμπρόβνικ. Έχουν περάσει επτά χρόνια από την πρώτη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία το 2012 και οι επακόλουθες συνόδους κορυφής πραγματοποιήθηκαν στο Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, την Κίνα, τη Ρίγα και τη Βουδαπέστη. Η σύνοδος κορυφής της Σόφιας, που διοργανώθηκε το 2018, ήταν η έβδομη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ