Νίκη της Χ. Κλίντον έναντι του Ντ. Τραμπ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 13:33
Δημοσκόπηση της ORC που διεξήχθη για λογαριασμό του CNN δείχνει ότι το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε στην κρίσιμη πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο μόλις το 27% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ήταν ο νικητής του ντιμπέιτ. Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ των αναγνωστών της ιστοσελίδας του CNN.
Και οι επενδυτές θεωρούν την Κλίντον νικήτρια στην τηλεμαχία, καθώς οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο έπειτα από μια νευρικότητα στις αγορές που παρατηρήθηκε στην αρχή, ενώ το πέσο Μεξικού εκτινάχθηκε σήμερα. Οι πιθανότητες η Κλίντον να επικρατήσει του ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου έχουν αυξηθεί επίσης στις on-line αγορές στοιχημάτων.
«Σπουδαίο ντιμπέιτ»
«Αισθάνεσθε καλά απόψε;» ρώτησε η Κλίντον υποστηρικτές της μετά το τέλος της τηλεμαχίας. «Εγώ σίγουρα. Είχαμε ένα σπουδαίο ντιμπέιτ». Ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτός είναι ο νικητής μιλώντας στους δημοσιογράφους στον χώρο όπου διεξήχθη η τηλεοπτική αναμέτρηση.
Απέναντι στον Τραμπ, η Κλίντον δηλώνει ότι η Αμερική «τηρεί τον λόγο της»
Η Χίλαρι Κλίντον επωφελήθηκε από την εμπειρία της στην εξωτερική πολιτική για να παρουσιαστεί ως εγγύηση του λόγου - και των συμμαχιώ - της Αμερικής, κατά τη διάρκεια της πρώτης της τηλεμαχίας απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.
Επικαλούμενη τα «ερωτηματικά και τις ανησυχίες» που εκφράστηκαν από ηγέτες σε όλο τον κόσμο για τις θέσεις ενός λαϊκιστή επιχειρηματία, η πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της κυβέρνησης Ομπάμα, πολύ άνετη και έχοντας συνείδηση του πλεονεκτήματός της στο κεφάλαιο εξωτερική πολιτική, υιοθέτησε ένα ύφος απόλυτα προεδρικό.
«Στο όνομά μου και πιστεύω στο όνομα μιας πλειοψηφίας Αμερικανών θέλω να πω ότι ο λόγος μας είναι αξιόπιστος», δήλωσε η Κλίντον με επίσημο τόνο στη χροιά της φωνής της και εστιάζοντας στην κάμερα.
Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε αυτό το καλοκαίρι ότι αν γινόταν πρόεδρος μια επέμβαση των ΗΠΑ για να βοηθήσουν μια χώρα του ΝΑΤΟ που κινδυνεύει δεν θα θεωρείται αυτονόητη, προκαλώντας αντιδράσεις αγανάκτησης.
Μια από τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον ενός εκ των μελών της συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον του συνόλου της συμμαχίας -ένα σημείο που οι ΗΠΑ υποστήριξαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και που αιτιολόγησε την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμμάχους μας στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και αλλού: έχουμε αμυντικές συμφωνίες και θα τις τηρήσουμε» δήλωσε η Κλίντον.
Ο 70χρονος αρχάριος στην πολιτική βρέθηκε συχνά σε θέση άμυνας, χάνοντας προς στιγμήν τη σχετική ηρεμία την οποία είχε επιδείξει από την αρχή της συνομιλίας και είπε ότι «οι παραδοσιακές προσεγγίσεις απέτυχαν, είναι καιρός να περάσουμε σε κάτι άλλο».
«Η Χίλαρι έχει εμπειρία, συμφωνώ, αλλά είναι μια κακή εμπειρία», δήλωσε ο Τραμπ καταγγέλλοντας όλες τις συνθήκες που υπογράφηκαν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, με πρώτη μεταξύ αυτών τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Αν κοιτάξετε τη Μέση Ανατολή, είναι το πλήρες χάος, σε ένα μεγάλο βαθμό με τη καθοδήγησή σας»κατηγόρησε τη συνομιλήτριά του ο Τραμπ μένοντας στην αύξηση της δύναμης του Ισλαμικού Κράτους.
«Οι λέξεις έχουν σημασία»
«Μιλάτε για το ΙΚ αλλά ήσαστε υπουργός Εξωτερικών όταν η οργάνωση ήταν ακόμη στα αρχικά της στάδια. Τώρα έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες. Και εσείς θέλετε να τη σταματήσετε; Δεν το νομίζω» είπε ο Τραμπ.
Επαιρόμενος για τη «λογική του» και τη «νοοτροπία του νικητή» που τον διακατέχει, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η επιτυχία του στον επιχειρηματικό τομέα είναι ένα πραγματικό ατού για τη διεθνή πολιτική σκηνή.
Ο Τραμπ υποστήριξε για άλλη μια φορά μια λιγότερο παρεμβατική προσέγγιση όσον αφορά την αμερικανική εξωτερική πολιτική. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι "οι χωροφύλακες του κόσμου"». «Θέλω φυσικά να βοηθήσω όλους του συμμάχους μας, αλλά χάνουμε δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Το θέμα των πυρηνικών ήταν αυτό που η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδειξε τη μεγαλύτερη πυγμή κάνοντας λόγο για «συμπεριφορά καβαλιέρου» του επιχειρηματία σε ένα τόσο ευαίσθητης σημασίας θέμα.
«Ένας άνθρωπος που παίρνει φωτιά με ένα μήνυμα στο Twitter ποτέ δεν θα πρέπει να έχει τα χέρια του κοντά σε πυρηνικούς κωδικούς» δήλωσε.
Δίνοντας έμφαση στην αμερικανική πολιτική για την καταπολέμηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων που εφαρμόζεται επί δεκαετίες από όλους τους προέδρους, δημοκρατικούς και ρεπουμπλικανούς, η Κλίντον διερωτήθηκε για την ικανότητα κρίσης ενός υποψηφίου «ο οποίος είπε επανειλημμένα ότι δεν τον νοιάζει αν άλλα κράτη αποκτήσουν πυρηνικά όπλα: η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ακόμη και η Σαουδική Αραβία».
«Οι λέξεις έχουν σημασία ότι είστε υποψήφιος για την προεδρία. Και έχουν ακόμη μεγαλύτερη όταν είστε πρόεδρος» τόνισε τέλος η δημοκρατική υποψήφια χωρίς να ρίξει ούτε ένα βλέμμα στον αντίπαλό της.
Πηγή: AΠΕ