Σαβ11232024

Last updateΣαβ, 23 Νοε 2024 4pm

Διπλωματική ρήξη Άγκυρας - Βατικανού λόγω της γενοκτονίας των Αρμενίων

1a

Διπλωματική ρήξη επέφερε η πρώτη δημόσια αναφορά προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην γενοκτονία των Αρμενίων. Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου να τονίζει ότι «η δήλωση του Πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».


Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε, ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων, ως «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα» τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων 100 χρόνια πριν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ως πρώτο βήμα αντίδρασης, ο πρεσβευτής της Αγίας Έδρας στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας, ενώ ακολούθησε η είδηση της ανάκλησης του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βατικανό για διαβουλεύσεις.
«Οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα όσα δήλωσε σήμερα ο ποντίφικας» δήλωσε ο πρέσβης της Αγίας Έδρας στην 'Αγκυρα, Αντόνιο Λουτσιμπέλο μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa κατόπιν της μετάβασής του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε «τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή της» για τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, οι οποίες εγείρουν «πρόβλημα εμπιστοσύνης».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου χαρακτήρισε «αβάσιμη» και «μακράν της ιστορικής πραγματικότητας» τη χρήση του όρου γενοκτονία. «Η δήλωση του Πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο πάπας Φραγκίσκος φρόντισε πάντως να μην χρησιμοποιήσει ο ίδιος τη λέξη αλλά να επικαλεστεί τη γραπτή διακήρυξη του προκατόχου του. Το γεγονός ωστόσο είναι ότι για πρώτη φορά βγήκε ο όρος αυτός από τα χείλη ενός ποντίφικα και μάλιστα μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα έπληξε τον λαό σας των Αρμενίων» δήλωσε ο Πάπας επικαλούμενος την κοινή διακήρυξη που είχε υπογραφεί το 2001 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον B' και τον πατριάρχη των Αρμενίων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος φρόντισε να μην χρησιμοποιήσει ο ίδιος τον όρο, αλλά να επικαλεστεί τη γραπτή διακήρυξη του προκατόχου του. Το γεγονός ωστόσο είναι ότι για πρώτη φορά βγήκε ο όρος αυτός από τα χείλη ποντίφικα και μάλιστα μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Η δήλωση έγινε πριν την έναρξη λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917, στην οποία συλλειτούργησε μαζί με τον πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας Νερσές Μπεντρός ΙΘ' Μαρμούνι, παρουσία του προέδρου της χώρας Σερζ Σαρκισιάν.
Ακόμα κι αν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος B' είχε χρησιμοποιήσει τον όρο στο κοινό έγγραφο και ο ίδιος ο Φραγκίσκος τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί Πάπας πριν από δύο χρόνια και τουλάχιστον μία φορά σε ιδιωτική συζήτηση, είναι η πρώτη φορά που ποντίφικας δηλώνει, και αναγνωρίζει, δημοσίως ότι η Τουρκία διέπραξε γενοκτονία κατά των Αρμενίων.
«Πιστεύω ότι ήταν μια πολύ θαρραλέα ενέργεια» είπε ο ειδικός σε θέματα Βατικανού Μάρκο Τοσάτι. «Πριν γίνει πάπας, ο Χόρχε Μπεργκόλιο είχε δηλώσει με σαφήνεια, πολλές φορές, ότι επρόκειτο για γενοκτονία. Επικαλούμενος τον Ιωάννη Παύλο Β', ενίσχυσε τη θέση της Εκκλησίας, δηλώνοντας και τη δική του άποψη για το θέμα» σχολίασε.
Η εφημερίδα La Repubblica μεταδίδει στην διαδικτυακή της πύλη ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι σημερινές δηλώσεις του ποντίφικα πρόκειται να προκαλέσουν πρόβλημα εμπιστοσύνης στις σχέσεις με την Αγία Έδρα.
Στο τέλος του σημερινού του μηνύματός του, ο Πάπας ευχήθηκε «ο Θεός να επιτρέψει να ξαναρχίσει η πορεία επανασυμφιλίωσης του αρμενικού και του τουρκικού λαού και να μπορέσει να ανθίσει η ειρήνη και στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ», υπενθυμίζοντας ότι «πρόκειται για λαούς που στο παρελθόν, παρά τις εντάσεις και τις διαφορές, έζησαν μακρές περιόδους ειρηνικής συνύπαρξης» και πως ακόμη και μέσα στην δίνη της βίας, υπήρξαν περιπτώσεις αλληλεγγύης και αμοιβαίας βοήθειας».
Σε δηλώσεις του, τέλος, προς την Ansa, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σέρζ Σαρκισιάν τόνισε: «Διαχωρίζω την τουρκική κυβέρνηση από τον λαό της Τουρκίας. Είμαι βέβαιος ότι τα λόγια του Πάπα θα επηρεάσουν τις καρδιές και την σκέψη πολλών Τούρκων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και να ελευθερωθούν από το βάρος της Ιστορίας».
Πηγή: Ansa, La Repubblica, in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter