Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ρόλο στον Ινδο-Ευρωπαϊκό διάδρομο διεκδικεί η Τουρκία

0koyti

Η Τουρκία αναζητά μια «εναλλακτική» λύση στην εμπορική διαδρομή Ινδίας-Μέσης Ανατολής- Ευρώπης προκειμένου να εδραιωθεί ως βασικός παγκόσμιος εμπορικός κόμβος.

Παρά την παγκόσμια εμβέλεια του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής- Ευρώπης που ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο με την έλευση του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάδρομος χωρίς την Τουρκία», προσθέτοντας ότι «η πιο κατάλληλη διαδρομή για το εμπόριο από την Ανατολή στη Δύση πρέπει να περάσει από την Τουρκία».
Σε μια προσπάθεια να επαναβεβαιώσει το κομβικό για τις μεταφορές καθεστώς της Τουρκίας, που εκτείνεται πίσω στον δρόμο του μεταξιού ως την αρχική πύλη που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση, η Άγκυρα έχει πιέσει για μια εναλλακτική διαδρομή που ονομάζεται πρωτοβουλία του Δρόμου Ανάπτυξης του Ιράκ.
Αυτό έρχεται καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Hakan Fidan, τόνισε ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει με το Ιράκ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για μια εμπορική πρωτοβουλία που θα έρθει στο φως "μέσα στους επόμενους μήνες", σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Σε μια προσπάθεια να επαναβεβαιώσει το καθεστώς της Τουρκίας, που εκτείνεται πίσω στον δρόμο του μεταξιού ως την αρχική πύλη που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση, η Άγκυρα έχει πιέσει για μια εναλλακτική διαδρομή που ονομάζεται πρωτοβουλία του Δρόμου Ανάπτυξης του Ιράκ.Σύμφωνα με τα σχέδια η διαδρομή, αξίας έως και 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μεταφέρει εμπορεύματα από το λιμάνι Grand Faw στο νότιο Ιράκ μέσω 10 ιρακινών επαρχιών πριν εισέλθει στην Τουρκία και θα βασίζεται σε 1200 χιλιόμετρα σιδηροδρόμου και παράλληλου οδικού δικτύου.
Ωστόσο οικονομικές ανησυχίες και ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν εμφανιστεί μεταξύ των αναλυτών θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον βαθμό σκοπιμότητας της εναλλακτικής πρωτοβουλίας της Τουρκίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter