Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΜΚΟ ζητούν έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού

0λιβαν

Πενήντα μη κυβερνητικές λιβανικές και διεθνείς οργανώσεις, ανάμεσά τους η Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), ζητούν τη διενέργεια έρευνας από τον ΟΗΕ για την έκρηξη στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, επικρίνοντας τις ελλείψεις της λιβανικής έρευνας που δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα σχεδόν ένα χρόνο μετά.
Τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχές του Λιβάνου είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε διεθνή έρευνα, που ζητούσαν οικογένειες των θυμάτων αλλά και διεθνείς οργανώσεις και δυτικές χώρες.
Η τεράστια έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο 200 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 6.500, καταστρέφοντας τη μισή πρωτεύουσα. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη που περιείχε τόνους νιτρικού αμμωνίου "χωρίς μέτρα προφύλαξης" όπως παραδέχτηκαν οι αρχές, στις οποίες επιρρίπτεται ευθύνη για πιθανές ελλείψεις και αμέλεια.
Καθώς η χώρα θα τιμήσει στις 4 Αυγούστου την πρώτη επέτειο της τραγωδίας, η λιβανική έρευνα δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τα συμπεράσματά της.
Σε επιστολή που εστάλη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, 53 μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν "έρευνα ή διερευνητική αποστολή" για να καθοριστεί "αν η συμπεριφορά του κράτους προκάλεσε ή συνέβαλε" στην έκρηξη, που ήταν "μια τραγωδία ιστορικών διαστάσεων".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter