Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κανόνες αλιείας: υποχρεωτική χρήση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης σε ορισμένα σκάφη

0fishing boat

Το ΕΚ υιοθέτησε σήμερα τη διαπραγματευτική του θέση για το νέο σύστημα αλιευτικών ελέγχων, με στόχο την αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τις αλιευτικές δραστηριότητες στην ΕΕ από το 2010.
Με 401 ψήφους υπέρ, 247 κατά και 47 αποχές, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν στη χρήση νέων τεχνολογιών προκειμένου να εφαρμόζονται καλύτερα οι αλιευτικοί κανόνες, αλλά και για να ενισχυθεί η ασφάλεια στη θάλασσα και να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια ως προς τις αλιευτικές δραστηριότητες. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν επίσης ότι οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν πότε, πού και πώς έχουν αλιευτεί τα προϊόντα που αγοράζουν.
Για να ελέγχεται η τήρηση των υποχρεώσεων εκφόρτωσης, πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης επί των σκαφών για ένα «ελάχιστο ποσοστό» σκαφών, τα οποία είναι μακρύτερα των 12 μέτρων και τα οποία κρίνονται «ως υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής». Η χρήση του εξοπλισμού αυτού θα επιβληθεί ως πρόσθετο περιοριστικό μέτρο σε όλα τα σκάφη που διαπράττουν δύο ή περισσότερες παραβάσεις. Στα σκάφη που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης σε εθελοντική βάση θα πρέπει να προσφέρονται κίνητρα όπως επιπρόσθετη κατανομή ποσοστώσεων ή διαγραφή «πόντων» που έχουν επιβληθεί σε περίπτωση παράβασης.
Το Κοινοβούλιο στηρίζει την πρόταση για την εναρμόνιση των κυρώσεων και απαιτεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μητρώου παραβάσεων προκειμένου να συγκεντρώνονται πληροφορίες από όλα τα κράτη μέλη. Το ΕΚ ζητά επίσης ένα «κατάλληλο σύστημα κυρώσεων» για παραβάσεις που διαπράττονται από ερασιτέχνες αλιείς.
Η εισηγήτρια Clara AGUILERA (Σοσιαλιστές, Ισπανία), δήλωσε: «Κάναμε σημαντικά βήματα για να αποκτήσουμε κοινούς κανόνες. Οι επιθεωρήσεις στην αλιεία που γίνονται στην Ισπανία δεν πρέπει να διαφέρουν από αυτές της Δανίας, της Πολωνίας ή της Ιταλίας. Πρέπει να εναρμονιστούν και να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές, χωρίς να επιβαρύνεται τελικά ο τομέας με περισσότερη γραφειοκρατία».
Με τη σημερινή ψηφοφορία, το ΕΚ είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθετική πρόταση, οι επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους 4 χρόνια αφού τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες για να εξοπλίσουν τα σκάφη τους με τις νέες απαιτούμενες τεχνολογίες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter