Παρ11222024

Last updateΠαρ, 22 Νοε 2024 10pm

Προτάσεις αλλαγών στο Δουβλίνο ΙΙ και «έξυπνα σύνορα» παρουσιάζει η Κομισιόν

eidomeni prosfyges 8662

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την Τετάρτη το μεσημέρι μία μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου σύμφωνα με την οποία σε έκτακτες περιπτώσεις και όταν ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν να αντιμετωπίσουν μία κρίση όπως η τρέχουσα με το Προσφυγικό θα πρέπει να ενεργοποιείται μία κλείδα ανακατανομής των αιτούντων άσυλο στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ένωσης. Παράλληλα, η Κομισιόν αναμένεται να εξειδικεύσει τις προτάσεις της για τα "Έξυπνα Σύνορα" (Smart Borders Package), με έμφαση στην έγκαιρη καταγραφή εισόδου και εξόδου στη Ζώνη Σένγκεν υπηκόων τρίτων χωρών (που νόμιμα εισέρχονται στην ΕΕ), αλλά και για τη νόμιμη μετανάστευση.

Ο σκοπός της κατάθεσης των πρώτων στρατηγικών κατευθυντήριων προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου είναι η δημιουργία ενός ουσιαστικού Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου που θα έχει στον πυρήνα του τη δικαιότερη κατανομή των ασυλούχων σε όλα τα κράτη - μέλη και όχι τη δυσανάλογη επιβάρυνση των χωρών πρώτης υποδοχής (όπως η Ελλάδα και η Ιταλία) που με βάση το σημερινό σύστημα είναι υπεύθυνες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Η κατάθεση της αναλυτικής νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν θα ακολουθήσει σε μερικές εβδομάδες ώστε να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση, με τη μεγάλη μάχη να αναμένεται στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα και λίγο πριν την παρουσίαση των προτάσεων από τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον έλληνα επίτροπο, αρμόδιο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι πέντε βασικές πολιτικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στο πακέτο αναθεώρησης του Συστήματος του Δουβλίνου είναι:

Πρώτον, η εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου και δικαιότερου συστήματος για τον καθορισμό του κράτους - μέλους που είναι υπεύθυνο για τους αιτούντες άσυλο. Αυτή θα επιτευχθεί είτε με την εισαγωγή ενός διορθωτικού μηχανισμού ώστε το σύστημα να καταστεί δικαιότερο (corrective fairness mechanism) είτε με την εισαγωγή ενός νέου συστήματος που θα βασίζεται σε μία κλείδα κατανομής (distribution key) που θα λαμβάνβει υπόψη, μεταξύ άλλων, το σχετικό μέγεθος μίας χώρας, το επίπεδο ευημερίας, την ικανότητα απορρόφησης ασυλούχων κ.ά.

Ουσιαστικά, στη δεύτερη περίπτωση, η κλείδα κατανομής θα μπορεί να οδηγεί στην απευθείας κατανομή ασυλούχων από ένα κράτος - μέλος σε ένα άλλο, ενώ στην περίπτωση του διορθωτικού μηχανισμού το σύστημα θα λειτουργεί περίπου βάση του προτύπου της μετεγκατάστασης. Η Κομισιόν προτείνει δε να υπάρχει μία σύνδεση ανάμεσα στη δικαιότερη ανακατανομή ευθύνης ανάμεσα στα κράτη - μέλη και στην τήρηση από αυτά των υποχρεώσεών τους για προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Δεύτερον, η επίτευξη στενότερης σύγκλισης ανάμεσα στα εθνικά συστήματα ασύλου και η εναρμόνιση των διαδικασιών. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας της διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου από εθνικό σε κοινοτικό επίπεδο.

Τρίτον, η καλύτερη αποτροπή της δευτερεύουσας κινητικότητας εντός της ΕΕ με έμφαση στο γεγονός ότι τα δικαιώματα του ασυλούχου θα έχουν ως όρο την καταγραφή, δακτυλοσκόπηση και παραμονή του στη χώρα όπου αυτός θα μεταφερθεί με βάση το σύστημα κατανομής.

Τέταρτον, η παροχή μίας νέας εντολής στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), ώστε να ενισχύσει την ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις και να ασκεί επιχειρησιακό ρόλο και επίσης, μελλοντικά, να αναλάβει τη διαχείριση του νέου μηχανισμού κατανομής.

Πέμπτον, η ενίσχυση του συστήματος Eurodac με σκοπό τη διευκόλυνση καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και τη διανομή δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Πηγή: www.in.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter