Ξεμένει ο «Triton» από κονδύλια, Σουλτς: "Τα σύνορα της ΕΕ στη Μεσόγειο είναι τα πιο θανατηφόρα σύνορα στον κόσμο"
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 15:03
Μεγαλύτερη οικονομική στήριξη της επιχείρησης Triton, που κινδυνεύει να ξεμείνει από κονδύλια, και ξεκάθαρη απάντηση για τους τόπους όπου θα μεταφέρονται οι διασωθέντες ζήτησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στην Corriere della Sera την επομένη ανάλογης τοποθέτησης στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των επικεφαλής διπλωματίας των κρατών-μελών της G7 στη Γερμανία. Με «φόντο» τη νέα τραγωδία με τη σωρεία νεκρών στη Μεσόγειο και το μεταναστευτικό κύμα να μεγαλώνει η Ιταλία και πολύ σύντομα η Ελλάδα θα βρεθούν προς ενός αδιεξόδου καθώς μόνο για την περίπτωση της Ελλάδας στις ακτές της Τουρκίας είναι έτοιμοι προς «αποβίβαση» στις ακτές της ΕΕ (Ελλάδας) περισσότεροι του ενός εκατομμυρίου μετανάστες- πρόσφυγες τους οποίους εκμεταλλεύονται έναντι υψηλών, κατά κεφαλή, αμοιβών οι λαθροδιακινητές.
Που αποθησαυρίζουν από την «αδράνεια» της ΕΕ. Στην ίδια συνέντευξη ο Τζεντιλόνι μεταξύ άλλων θέτει και ένα θέμα που ακουμπά και την Ελλάδα σημειώνοντας πως «η διάσωση στη θάλασσα περιλαμβάνει να ξέρουμε πού θα πρέπει να μεταφέρονται οι διασωθέντες. Στο κοντινότερο λιμάνι; Στη χώρα προέλευσης του σκάφους που τους μετέφερε; Η ΕΕ οφείλει να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το προσεχές διάστημα οι επιχειρήσεις διέλευσης των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο καθώς εντείνονται οι πιέσεις στα μέτωπα του ανατολικού πετάλου της Μεσογείου και των ακτών της Β. Αφρικής με τις ροές να ενισχύονται από την Ασία αλλά και περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής .
Στο μεταξύ οι ευρωβουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους μετανάστες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο και τα θύματα της επίθεσης της Αλ Σαμπάμπ στην Κένυα κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς ζήτησε επίσης την εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών για τη βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων στον καταυλισμό του Γιαρμούκ στη Συρία. Ο Πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την πρόσφατη τραγωδία στη Μεσόγειο, όπου πάνω από 400 πρόσφυγες αγνοούνται ενώ εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πνιγεί όταν η βάρκα τους ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Απέτισε φόρο τιμής στις προσπάθειες των ιταλικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, τα μέλη των οποίων διέσωσαν πάνω από 6000 άτομα μόνο την περασμένη εβδομάδα.
Ο κ. Σουλτς ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ απεύθυνε έκκληση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στα κράτη μέλη, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταναστευτική πολιτική, να αντιμετωπίσουν τις αιτίες των επανειλημμένων τραγωδιών στη θάλασσα, επισημαίνοντας ότι η τήρηση λεπτών σιγής δεν προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις. "Τα σύνορα της ΕΕ στη Μεσόγειο είναι τα πιο θανατηφόρα σύνορα στον κόσμο", υπογράμμισε ο ίδιος και προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.