Παρ07122024

Last updateΠαρ, 12 Ιουλ 2024 9pm

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

0TARA monitor 2 landscape1

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, διοργανώνουν μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις μέσα στον Ιούλιο, σε συνέχεια της σταθερής τους συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με αφορμή την άφιξη του επιστημονικού σκάφους Tara στην μαρίνα της Καλλιθέας από τις 12-17 Ιουλίου 2024.

Οι δράσεις έχουν τον τίτλο «Κραυγή των Ωκεανών – Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα» και διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Tara Ocean Foundation και την αποστολή TREC - Traversing European Coastlines.

Τι συμβαίνει στα παράκτια οικοσυστήματα; Πώς μπορεί να εξαπλωθεί η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά από τη στεριά στη θάλασσα; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ανθρώπινης επίδρασης στους θαλάσσιους οργανισμούς σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο; Πώς μπορούμε να μετρήσουμε και να μετριάσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας με την πάροδο του χρόνου, ειδικά όταν πρόκειται για τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που αποτελούν τη βάση των οικοσυστημάτων; Οι ωκεανοί και τα εδάφη μας εξακολουθούν να κρύβουν μια πληθώρα αναπάντητων ‒αλλά ουσιαστικών‒ ερωτημάτων.

Στόχος αυτού του προγράμματος δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσα από την ενημέρωσή του για την ευθραυστότητα των παράκτιων οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα την ακραία ευπάθειά τους στις ανθρώπινες επιδράσεις που κυμαίνονται από τη ρύπανση και τη μείωση των φυσικών ενδιαιτημάτων έως την κλιματική αλλαγή.

ΔΡΑΣΕΙΣ

12, 15, 16, 17 και 18 Ιούλιου ‒ ελεύθερη είσοδος με δωρεάν εισιτήρια - Ίδρυμα Ευγενίδου
Ωκεανοί ‒ Ψηφιακή Παράσταση στο Πλανητάριο
Η παράσταση «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας», μια παραγωγή του BBC Earth, είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης του μεγαλύτερου και λιγότερο γνωστού βιότοπου στην Γη. Ταξιδεύοντας μέσα στους ωκεανούς, μαθαίνουμε για όλες αυτές τις απίστευτες δραστηριότητες και ανακαλύπτουμε έναν ολόκληρο εντυπωσιακό κόσμο κάτω από τα κύματα.
https://www.eef.edu.gr/el/programme/okeanoi/

13 και 14 Ιουλίου, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. ‒ Μαρίνα Καλλιθέας
⛵ Επίσκεψη στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara
*Απαιτείται κράτηση : https://my.weezevent.com/tara-in-athens

Το Ίδρυμα Tara Ocean Foundation σας καλωσορίζει για μια επίσκεψη επιστημονικής εξερεύνησης στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara! Ανακαλύψτε την ιστορία αυτού του μοναδικού σκάφους και τη ζωή σε ένα πλωτό εργαστήριο. Μάθετε περισσότερα για τις αποστολές του και την επιστήμη εν πλω!

13 και 14 Ιουλίου, από τις 5μ.μ. έως τις 7 μ.μ. ‒ είσοδος ελεύθερη - Ίδρυμα Ευγενίδου
- PlanktoQuest – Εργαστήριο: Το πλαγκτόν όπως δεν το έχετε ξαναδεί: βουτήξτε σε μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που θα σας επιτρέψει να « αγγίξετε » το αόρατο!
- Η αόρατη ζωή του ωκεανού – Εργαστήριο: Υπάρχει κάτι περισσότερο από νερό στη θάλασσα; Ελάτε να ρίξετε μια ματιά στη μικροσκοπική ζωή των ακτών της Αθήνας και να μάθετε τη σημασία αυτών των οργανισμών που δεν έχετε ξαναδεί!
- Πλαστικό στη θάλασσα, λύσεις στη στεριά – Εργαστήριο: Πόσο πλαστικό υπάρχει στη θάλασσα; Από πού προέρχεται; Μπορούμε να το αφαιρέσουμε; Ελάτε να παίξουμε μαζί, για να κατανοήσουμε τις προκλήσεις της πλαστικής ρύπανσης.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: eef.edu.gr/el/programme/ergastiria-okeanografias-kai-thalassias-biologias
-
17 Ιουλίου, 6 μ.μ. ‒ είσοδος ελεύθερη – Ταυτόχρονη μετάφραση - Ίδρυμα Ευγενίδου
Ημερίδα «Ανθρωπογενείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα»

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

Ελάτε μαζί μας για μια βραδιά με ανακαλύψεις και εκπλήξεις!
Βουτήξτε στον κόσμο της θαλάσσιας έρευνας με τον Romain Troublé, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Tara Ocean Foundation, και τον Διονύση Ραΐτσο, Αναπληρωτή Καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας στο ΕΚΠΑ. Μάθετε για τη ζωή και την επιστήμη στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara μέσα από μια αποκλειστική συνέντευξη με το πλήρωμα από το Κέντρο Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Αφήστε τον εαυτό σας να εκπλαγεί από την ομορφιά της επιστήμης κατά τη διάρκεια μιας μοναδικής επιστημονικής επίδειξης πειραμάτων με επιστήμονες από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Η ημερίδα περιλαμβάνει δύο ομιλίες, την προβολή μιας σύντομης συνέντευξης του πληρώματος του Tara και ένα science show:
✍️ https://www.eef.edu.gr/el/programme/anthropogeneis-epidraseis-sta-thalassia-oikosystimata/

1. ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Romain Troublé, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Tara Ocean
Τίτλος εισήγησης: Καινοτόμες ωκεάνιες επιστήμες στο σκάφος Tara
Το μέλλον μας εξαρτάται από τον Ωκεανό, όπου κι αν ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, το Ίδρυμα Ωκεανών Tara, μαζί με τις συνεργαζόμενες επιστημονικές κοινοπραξίες του, αναπτύσσει καινοτόμες και πρωτότυπες ανοικτές επιστήμες για τον Ωκεανό με σκοπό την καλύτερη κατανόηση αυτού του πολύπλοκου οικοσυστήματος, την πρόβλεψη των κλιματικών κινδύνων και την καλύτερη προστασία της βιοποικιλότητας. Αυτό το καλοκαίρι, η αποστολή Tara Europa/TREC φέρνει το ιστιοφόρο Tara στην Ελλάδα για να μελετήσει τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter