Δευ11282022

Last updateΔευ, 28 Νοε 2022 7pm

Β. Μεϊμαράκης: Πόσους μετανάστες πρέπει να διασώσει το ελληνικό λιμενικό για να δράσει η ΕΕ αποτελεσματικά;

0ΜειμαρΤην άμεση αλλαγή του υπάρχοντος ευρωπαϊκού πλαισίου για το μεταναστευτικό, ώστε «όλες οι χώρες να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί χωρίς διακρίσεις», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

COP27: Η διάσκεψη για το Κλίμα ολοκληρώθηκε με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα

0κλιμ2Έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις οι οποίες οδήγησαν στην παράταση της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, η COP27 ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα αφού υιοθέτησε μια αμφιλεγόμενη τελική ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει για πρώτη φορά την παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αλλά όχι νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Κατά 120 ημέρες παρατάθηκε η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

0Dry bulkΟ υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία για την παράταση κατά 120 ημέρες της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Πράσινα» καύσιμα στην Ιορδανία

0MaerskLineΆλλο ένα MOU, αυτή την φορά με την Ιορδανία, υπέγραψε η MAERSK με στόχο την παραγωγή πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων.

Ανοίγει ο «επισιτιστικός» διάδρομος στην Μ. Θάλασσα- Επέστρεψε η Μόσχα στη συμφωνία

0Dry bulkΧωρίς προβλήματα, μέχρι νεοτέρας, αναμένεται να λειτουργήσει ο θαλάσσιος «επισιτιστικός» διάδρομος στην Μ. Θάλασσα ύστερα από την «επιστροφή» της Ρωσίας στην συμφωνία για την δια θαλάσσης εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Συνεχίζει να αρνείται η Τουρκία τον έλεγχο πλοίων της για τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καταγγέλει η ΕΕ

0EuTurkΗ Τουρκία έχει απορρίψει οκτώ φορές αιτήματα της επιχείρησης «Ειρήνη» για επιθεώρηση πλοίων υπό τουρκική σημαία, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Matilde A την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις, ο Πίτερ Στάνο.

«Λυπούμαστε για την άρνηση της Τουρκίας στο αίτημα της ‘Ειρήνης’ να επιθεωρήσει το εμπορικό πλοίο Matilde A. Η επιχείρηση ‘Ειρήνη’ δρα δυνάμει της απόφασης 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν κληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστούν σε αυτές τις επιθεωρήσεις», τόνισε ο κ. Στάνο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε επιπλέον πως «το γεγονός ότι η ‘Ειρήνη’ δεν μπόρεσε να διενεργήσει αυτούς τους ελέγχους δεν αποδεικνύει στην παρούσα φάση παραβίαση του εμπάργκο, αλλά δείχνει έλλειψη συνεργασίας για την επαλήθευσή του».

Οι αρνήσεις δεν αιτιολογήθηκαν, συμπλήρωσε ο κ. Στάνο προσθέτοντας ότι «οι φιλικές προσεγγίσεις ή τα αιτήματα για επιθεωρήσεις δεν προδικάζουν τη φύση των δραστηριοτήτων των σκαφών που εξετάζονται ή επιθεωρούνται».

«Η επιχείρηση ‘Ειρήνη’ παρακολουθεί στενά ύποπτα πλοία, ανεξαρτήτως προέλευσης, και διενεργεί επιθεωρήσεις σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να αναφέρουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις και όλες τις δραστηριότητές μας στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

ΗΠΑ: «Έρχεται» η μεγάλη απεργία των τραίνων

0RAILFREIGHT3Με το «βλέμμα» στραμμένο στις ΗΠΑ βρίσκεται η παγκόσμια εφοδιαστική καθώς στις 14 Νοεμβρίου αναμένεται να λήξει το καθεστώς "status quo", το οποίο έχει επέλθει , μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Brotherhood of Maintenance of Way Employes Division (BMWED) και του National Carriers’ Conference Committee (NCCC) για την ΣΣΕ των σιδηροδρόμων.

Λίβανος και Ισραήλ κοντά σε «ιστορική» συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους

oil 00Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ και ο Λίβανος φαίνεται σήμερα να βρίσκονται κοντά σε μια «ιστορική» συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυξήσεις φέρνουν οι αυξήσεις τελών διέλευσης από Σουέζ και Βόσπορο

0Containers stackedΑύξηση του κόστους ταξιδιών στα πλοία αναμένεται να προκαλέσει η άνοδος των τιμών στα τέλη διέλευσης που αναμένονται σε Σουέζ και Βόσπορο, κάτι που εκτιμάται ότι θα αντικατοπτριστεί και στις τιμές των διακινούμενων προϊόντων τα οποία φτάνουν στον τελικό καταναλωτή.

«Σφυρίζουν» τα τραίνα στις ΗΠΑ

0κουτιά τραίνοΆρθηκε η απειλή σοβαρής διαταραχής της εφοδιαστικής στις ΗΠΑ αλλά και περεταίρω συμφόρησης των αμερικανικών εμπορικών λιμένων καθώς επήλθε συμφωνία μεταξύ των συνδικάτων και ενώσεων που εκπροσωπούν τους σιδηροδρομικούς με τις μεγάλες σιδηροδρομικές εταιρίες για τις ΣΣΕ.

Απεβίωσε ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

0GORBACHEV2Συλλυπητήρια μηνύματα στέλνουν ηγέτες και πολιτικοί από όλο τον κόσμο μετά τον θάνατο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, χθες, σε ηλικία 91 ετών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Άνοιξε τον δρόμο για μια ελεύθερη Ευρώπη

Βρετανία: Ο πληθωρισμός «φέρνει» απεργίες- Προβλήματα στην εφοδιαστική

0koytiΓια τεταραγμένη περίοδο προετοιμάζεται η εφοδιαστική στην Βρετανία καθώς λιμάνια και σιδηρόδρομοι βρίσκονται «στον αστερισμό των κινητοποιήσεων» καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν μισθολογικές αυξήσεις ικανές να καλύψουν τον τρέχοντα πληθωρισμό.

Σοβαρά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει η εφοδιαστική στις ΗΠΑ

0koytiΣοβαρά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει η εφοδιαστική στις ΗΠΑ καθώς υπάρχει θέμα διάχυσης των πληροφοριών για φορτία σε όλο το μήκος της.

Σοβαρά προβλήματα στις ποτάμιες μεταφορές

0ποτάμιεςΗ αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης αλλά και η κλιματική αλλαγή «ευθύνονται» για την σημαντική πτώση της στάθμης ποτάμιων οδών μέχρι και του βαθμού της ξηρασίας.

Επιταχύνονται οι δια θαλάσσης εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας

0Dry Bulk carrierΟι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία επιταχύνονται, με έξι ακόμη πλοία να προορίζονται για αναχώρηση.

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν

0κινΗ Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι ο διάλογος μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών και οι συνομιλίες για το Κλίμα, ως αντίποινα για την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Τζον Κέρι για «Our Ocean Greece 2024»: Η Ελλάδα βγαίνει μπροστά και ηγείται μιας προσπάθειας που θα κάνει τη διαφορά για ολόκληρο τον πλανήτη

0keriΤο μήνυμα πως «η Ελλάδα κάνει ό,τι κάνει συνήθως, δηλαδή βγαίνει μπροστά και ηγείται μιας προσπάθειας που θα κάνει τη διαφορά για ολόκληρο τον πλανήτη», έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Κλίμα Τζον Κέρι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ ενόψει της διοργάνωσης από την Ελλάδα της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Greece 2024».

Εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Δούναβη προτείνει ο Τζόνσον

0σιτιράΟ Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές διαδρομές για την ανάκτηση σιτηρών που έχουν κολλήσει στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω του ποταμού Δούναβη, εάν δεν μπορούν να μετακινηθούν μέσω των Στενών του Βοσπόρου στην Τουρκία.

ΗΠΑ: Σε «ρότα» για απεργία οι λιμενεργάτες- Φόβοι για χάος στα λιμάνια

0Containers stackedΚαθώς δεν φαίνεται ότι θα τελεσφορήσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Pacific Maritime Association, που εκπροσωπεί τους εργοδότες, και της International Longshore and Warehouse Union, που καλύπτει τους λιμενεργάτες σε 29 λιμάνια της Δυτικής ακτής των ΗΠΑ υπάρχουν φόβοι ότι οι λιμενεργάτες θα προχωρήσουν σε προειδοποιητικές απεργίες.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Στον Πειραιά το "Daleela"

0Daleela25856347Στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στον τερματικό σταθμό Β Θεμιστοκλής στην πύλη E-12, κατέπλευσε το απόγευμα το υπο κυπριακή σημαία πλοίο "Daleela" που μετά από 22χρόνια θα συνδέσει εκ νέου ακτοπλοϊκώς την Κύπρο με την Ελλάδα.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζητούν για τα σιτηρά που παραμένουν αποκλεισμένα στα λιμάνια της Ουκρανίας

0sitari01Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα στο συμβούλιό τους στο Λουξεμβούργο τρόπους για να μπορέσουν να απεμπλακούν και να διατεθούν στις παγκόσμιες αγορές εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια εξαιτίας του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter