Πεμ10102024

Last updateΠεμ, 10 Οκτ 2024 5pm

Σχέδιο «νομικής γλώσσας» οδηγός για την τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

0IMO8

Στο τέλος της 82ης συνόδου της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2024, τα κράτη μέλη διαπίστωσαν περισσότερους τομείς σύγκλισης στις θέσεις τους.
Δημιούργησαν ένα σχέδιο νομικής γλώσσας για να καθοδηγήσουν τις συζητήσεις σχετικά με πιθανά «μεσοπρόθεσμα μέτρα» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν το 2025.
Τα προτεινόμενα «μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» περιλαμβάνουν ένα πρότυπο καυσίμων πλοίων βάσει στόχων και ένα παγκόσμιο σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία, με βάση προηγουμένως αποδεκτές «βραχυπρόθεσμες» πρωτοβουλίες.
Σκοπεύουν να επιταχύνουν τη μετάβαση της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας σε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως ή γύρω στο 2050.
Το σχέδιο νομικού κειμένου της MEPC 82 ενσωματώνει σχόλια και ιδέες από κράτη μέλη και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με πιθανές αναθεωρήσεις της διεθνούς σύμβασης για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία (MARPOL, παράρτημα VI).
Εάν επικυρωθούν, οι τροποποιήσεις αυτές θα καταστήσουν τα προτεινόμενα νέα μέτρα διεθνές δίκαιο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ενός μητρώου έντασης αερίων θερμοκηπίου του ΙΜΟ και ενός ταμείου/διευκόλυνσης του ΙΜΟ για την παροχή βοήθειας στην εφαρμογή των τεχνικών και οικονομικών συνιστωσών των πρωτοβουλιών μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, επαίνεσε το θετικό περιβάλλον καθ 'όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων: «Χαιρετίζω τη συνεχιζόμενη αποδεδειγμένη δέσμευσή σας. Μας επέτρεψε να εντοπίσουμε περαιτέρω τομείς σύγκλισης όσον αφορά τον καθορισμό του νομικού πλαισίου για το πλαίσιο μηδενικών καθαρών εκπομπών του ΔΝΟ, το οποίο θα καθοδηγήσει αποτελεσματικά τον επόμενο γύρο διαλόγου. Είμαι πεπεισμένος ότι στην επόμενη σύνοδο θα καταλήξετε σε συμφωνία».
Η MEPC θα πραγματοποιήσει την επόμενη σύνοδό της (MEPC 83) από τις 7 έως τις 11 Απριλίου 2025, κατά την οποία τα μέλη αναμένεται να εγκρίνουν τις αναθεωρήσεις πριν από την επίσημη έγκρισή τους τον Οκτώβριο του 2025.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter