Σαβ10052024

Last updateΠαρ, 04 Οκτ 2024 9pm

Στο Clean Energy Marine Hubs η Ελλάδα

0Κλιν

Το Clean Energy Marine Hubs (CEM Hubs) καλωσορίζει την κυβέρνηση της Ελλάδας και τους νέους εταίρους ABS, Lloyd's Register Maritime Decarbonisation Hub, OCIMF και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην πρωτοβουλία που στοχεύει στην επιτάχυνση και τη μείωση του κινδύνου παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα που θα μεταφερθούν με ναυτιλία για τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές χώρες στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας και είναι το μεγαλύτερο πλοιοκτητικό έθνος σε dwt, και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της πρωτοβουλίας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζει ότι:
«Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Ελλάδας. Η συμβολή των ωκεανών και των θαλασσών δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του κλίματος, αλλά και για την ίδια την επιβίωσή μας στον πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή καθώς και η θαλάσσια ρύπανση, μέσω (μεταξύ άλλων) μη βιώσιμων θαλάσσιων μεταφορών, οδηγούν στην καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην απώλεια της μοναδικής βιοποικιλότητας. Ως εκ τούτου, δεσμευόμαστε στην πρωτοβουλία CEM-Hubs και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους άλλους εταίρους για την επίτευξη των κοινών μας στόχων».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι:
«Η Ελλάδα αποφάσισε να ενταχθεί στην πλατφόρμα CEM Hubs με τη βασική αντίληψη ότι η προώθηση της παγκόσμιας χρήσης και μεταφοράς καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε κλίμακα είναι η πιο ουσιαστική προϋπόθεση για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας. Όντας ένα παραδοσιακό ναυτικό έθνος με έντονο ενδιαφέρον για την παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών παγκοσμίως και ως ναυτιλιακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο, θα χαρούμε να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους του CEM Hubs και να συμβάλουμε στους στόχους του ».
Οι νέοι εταίροι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία φέρνουν ο καθένας μοναδικές δεξιότητες και τεχνογνωσία για να εξελίξουν τους κόμβους CEM στο επόμενο επίπεδο. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι ο διεθνής οργανισμός για τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, παρέχοντας μια παγκόσμια, αμερόληπτη και μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για ουσιαστική σύνδεση μεταξύ των ενδιαφερομένων. Η ABS είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή υπηρεσιών ταξινόμησης για θαλάσσια και υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία. Το Lloyd's Register Maritime Decarbonisation Hub είναι επίσης κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το Διεθνές Θαλάσσιο Φόρουμ Πετρελαϊκών Εταιρειών (OCIMF) είναι μια εθελοντική ένωση πετρελαϊκών εταιρειών που ενδιαφέρονται για την αποστολή και τον τερματικό σταθμό αργού πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου, πετροχημικών και φυσικού αερίου.
Η ανακοίνωση έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου για την καθαρή ενέργεια (CEM15), η οποία υποστηρίζει το θεματολόγιο της G20 για την ενεργειακή μετάβαση. Η ναυτιλιακή βιομηχανία και οι υπουργοί ενέργειας συναντήθηκαν για να συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της αρχιτεκτονικής υποδομών για τη μελλοντική παραγωγή, μεταφορά και χρήση καυσίμων σε όλες τις χώρες και τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας.
Roberto Bocca, προϊστάμενος, Κέντρο Ενέργειας και Υλικών· Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ:
«Η υιοθέτηση ενός ενεργειακού συστήματος χαμηλών εκπομπών θα απαιτήσει ανθεκτικές ψηφιακές και φυσικές υποδομές για την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Οι βιομηχανικοί συνεργατικοί σχηματισμοί, όπως οι θαλάσσιοι κόμβοι, θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για ένα μέλλον πολλαπλών καυσίμων. Αυτή η συνεργασία μεταξύ της πρωτοβουλίας Transitioning Industrial Clusters του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και των θαλάσσιων κόμβων καθαρής ενέργειας στοχεύει στην επιτάχυνση της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της μείωσης των εκπομπών».
Ο Esben Poulsson, πρόεδρος της ειδικής ομάδας για τη βιομηχανία θαλάσσιων κόμβων καθαρής ενέργειας, σχολίασε:
«Καθώς ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός αναζητά καύσιμα για πλοία, αναζητούμε καύσιμα για τον κόσμο. Η μείωση των κινδύνων και η επιτάχυνση της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για ολόκληρο τον κόσμο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την κυβέρνηση της Ελλάδας, το ABS, το Lloyd's Register Maritime Decarbonisation Hub, το OCIMF και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στους κόμβους CEM. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την αναγνώριση που συγκεντρώνει αυτή η πρωτοβουλία και την πολύτιμη εμπειρογνωμοσύνη και γνώση που κάθε εταίρος φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν υστερεί σε κανέναν. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους μας για να συνδέσουμε τον ενεργειακό σχεδιασμό, τις υποδομές στα λιμάνια και τη σύνδεση με τη θαλάσσια μετάβαση στο μέλλον».
Η πρωτοβουλία καθοδηγείται από κοινού από τις κυβερνήσεις του Καναδά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την ενεργό συμμετοχή της Βραζιλίας, της Νορβηγίας, της Ουρουγουάης και του Παναμά, και συνεχίζει να χτίζει δυναμική. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και το Παγκόσμιο Κέντρο για τη Θαλάσσια Απαλλαγή από τις Ανθρακούχες Εκπομπές (GCMD) είναι επίσης υποστηρικτές της πρωτοβουλίας.
Η πρωτοβουλία CEM Hubs ευθυγραμμίζεται με την πρωτοβουλία Transitioning Industrial Clusters του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Μέσω της πρωτοβουλίας Transitioning Industrial Clusters, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στοχεύει στη βελτίωση της συνεργασίας και του κοινού οράματος των συστεγαζόμενων εταιρειών και των δημόσιων οργανισμών για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ενεργειακής μετάβασης. Η πρωτοβουλία, που δρομολογήθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην COP26 με τέσσερις βιομηχανικούς συνεργατικούς σχηματισμούς, έχει αυξηθεί σε 23 βιομηχανικούς συνεργατικούς σχηματισμούς (19 αγκυροβολημένοι σε λιμάνια) σε 12 χώρες σε τέσσερις ηπείρους.
Η πρωτοβουλία CEM Hubs, της οποίας ηγείται από κοινού μια ομάδα εργασίας CEOs, είναι μια μοναδική συνεργασία μεταξύ της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων και Λιμένων (IAPH), του Υπουργικού Συμβουλίου Καθαρής Ενέργειας (CEM) και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS). Πρόκειται για μια πρώτη στο είδος της διατομεακή πλατφόρμα δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και εγκρίθηκε επίσημα από την υπουργική αρχή για την καθαρή ενέργεια τον Ιούλιο του 2023.
ICS

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter