Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ενδιάμεσες κατευθυντήριες γραμμές του ΙΜΟ για τη χρήση βιοκαυσίμων σε σχέση με το CII

0Βιοκαύσιμα7

Η 80ή σύνοδος της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ (MEPC 80), που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023, ενέκρινε τις ενδιάμεσες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση βιοκαυσίμων.


Αυτό σχετίζεται με την ανάθεση CO2 Συντελεστής μετατροπής εκπομπών (Cf) σύμφωνα με τους κανονισμούς για τον δείκτη έντασης άνθρακα (CII) και κατά την αναφορά της κατανάλωσης καυσίμου στο σύστημα συλλογής δεδομένων του ΙΜΟ (IMO DCS).
Τα κράτη σημαίας ενθαρρύνονται να εφαρμόζουν τις ενδιάμεσες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση βιοκαυσίμων σύμφωνα με τους κανονισμούς 26, 27 και 28 του παραρτήματος VI της MARPOL (DCS και CII) έως ότου αναπτυχθεί μια πιο ολοκληρωμένη μέθοδος για τον υπολογισμό του συντελεστή μετατροπής εκπομπών ενός καυσίμου που αντικατοπτρίζει τις εκπομπές και απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου βάσει των κατευθυντήριων γραμμών ΑΚΖ.
Οι προμηθευτές καυσίμων ενθαρρύνονται να παρέχουν απόδειξη βιωσιμότητας (ή παρόμοια τεκμηρίωση) από αναγνωρισμένο σύστημα πιστοποίησης, όπως τα συστήματα πιστοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, που πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητάς του, παραπέμποντας στα κριτήρια βιωσιμότητας του συστήματος αντιστάθμισης και μείωσης του άνθρακα για τις διεθνείς αερομεταφορές. Τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να παρέχονται μαζί με το δελτίο παράδοσης καυσίμων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι τα βιοκαύσιμα που έχουν πιστοποιηθεί από διεθνές σύστημα πιστοποίησης και τα οποία παρέχουν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 65 % σε σύγκριση με τις εκπομπές MGO ορυκτών καυσίμων ύψους 94 gCO2e/MJ (δηλαδή επίτευξη έντασης εκπομπών που δεν υπερβαίνει τα 33 gCO2e/MJ) σύμφωνα με την εν λόγω πιστοποίηση, μπορεί να αποδοθεί συντελεστής άνθρακα (Cf) ίσος με την τιμή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του καυσίμου από το φρέαρ έως τα απόνερα σύμφωνα με το πιστοποιητικό πολλαπλασιαζόμενη επί τη χαμηλότερη θερμογόνο δύναμη (LCV).
Για τα αναμεμειγμένα καύσιμα, το Cf θα πρέπει να βασίζεται στον σταθμισμένο μέσο όρο του Cf για την αντίστοιχη ποσότητα καυσίμων ανά ενέργεια.
Στα βιοκαύσιμα που δεν έχουν πιστοποιηθεί ως «βιώσιμα» ή δεν πληρούν το κριτήριο του συντελεστή εκπομπών από το φρέαρ έως τα απόνερα θα πρέπει να αποδίδεται Cf ίσο με το Cf του ισοδύναμου τύπου ορυκτού καυσίμου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter