Δευ05132024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

EU ETS – ΝΕΕ: Είναι δίκαιο και συνεπές, τα έσοδα που προέρχονται από τη ναυτιλία να επιστρέφουν σε αυτή προς όφελος της απανθρακοποίησης του κλάδου

0Νεε2a

Δόθηκε την Τρίτη, 18 Απριλίου 2023, η επίσημη έγκριση της αναθεωρημένης Οδηγίας για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μέσω της έγκρισης αυτής διασφαλίζεται η διάθεση περίπου 2 δισ. ευρώ, από τα έσοδα που θα προέλθουν από την ένταξη της ναυτιλίας στο EU ETS. Τα ποσά αυτά προορίζονται για τη χρηματοδότηση δράσεων που θα συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου.
Σημειώνεται πως οι απαιτήσεις για την απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι σύνθετες, ενώ ο κλάδος διαθέτει το υψηλότερο κόστος προσαρμογής σε σχέση με όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας και των μεταφορών.
Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος επισημαίνει -για μια ακόμη φορά- πως είναι δίκαιο και συνεπές, τα έσοδα που προέρχονται από τη ναυτιλία να επιστρέφουν σε αυτή προς όφελος της απανθρακοποίησης του κλάδου. Ταυτόχρονα, τονίζει τη σημασία της διασφάλισης επαρκούς ποσότητας ναυτιλιακών καυσίμων με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε ορυκτό άνθρακα, σε ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου διεθνώς, στο εγγύς μέλλον.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter