Δευ05132024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χαιρετίζει η ECSA το νέο νόμο για το EU ETS

ECSA 0034

Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες, όπως αναφέρει  σχετική ανακοίνωση της ECSA, χαιρετίζουν σήμερα την επίσημη έγκριση του νέου νόμου για το EU ETS από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διάθεση περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα του Ταμείου Καινοτομίας για τον ναυτιλιακό τομέα μπορεί να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στην απαλλαγή του κλάδου από τις ανθρακούχες εκπομπές.


Είναι σημαντικό ότι το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν ενστερνιστεί τις εκκλήσεις των ενδιαφερόμενων μερών του κλάδου να διαθέσουν τα έσοδα από το EU ETS πίσω στον ναυτιλιακό τομέα για τη στήριξη της υιοθέτησης καθαρών καυσίμων και την προώθηση της καινοτομίας. Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δικαιώματα του ETS, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της τρέχουσας τιμής ανθρακούχων εκπομπών του ΣΕΔΕ, θα διατεθούν σε θαλάσσια έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας.
«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα δεν είναι ζήτημα "εάν", αλλά ερώτημα "πώς". Η δέσμευση μέρους των εσόδων του ETS για τη ναυτιλία αποτελεί νίκη για την ενεργειακή μετάβαση του τομέα. Η ειδική στήριξη μέσω του Ταμείου Καινοτομίας είναι πράγματι το κλειδί για τη γεφύρωση του χάσματος τιμών με τα καθαρά καύσιμα», λέει ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.
Η ECSA χαιρετίζει επίσης την τήρηση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» μέσω υποχρεωτικών απαιτήσεων για τη μετακύλιση του κόστους του EU ETS στους εμπορικούς φορείς εκμετάλλευσης των πλοίων. Η περίοδος σταδιακής εφαρμογής και η σταδιακή συμπερίληψη των εκπομπών από τη ναυτιλία σε περίοδο τριών ετών είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης του τομέα. Οι συννομοθέτες συμφώνησαν επίσης σε ειδικές διατάξεις για τα σκάφη κατηγορίας πάγου, τα μικρά νησιά και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές.
Ενώ το νέο ETS σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, θα πρέπει να διατίθενται επαρκείς ποσότητες καυσίμων χαμηλών και μηδενικών ανθρακούχων εκπομπών σε προσιτή τιμή για τη διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα της προτεινόμενης πράξης για τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών. Δεδομένου ότι η ναυτιλία είναι ένας από τους πιο δύσκολους τομείς απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, η αναβάθμιση οικονομικά προσιτών καυσίμων και τεχνολογιών χαμηλών και μηδενικών ανθρακούχων εκπομπών για τον τομέα είναι καίριας σημασίας.
«Δεδομένου ότι η ναυτιλία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της ενεργειακής και εφοδιαστικής αλυσίδας της Ευρώπης, αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται δεόντως στις στρατηγικές προτεραιότητες του νέου νόμου για τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών. Για τον λόγο αυτόν, χαιρετίζουμε τη συμπερίληψη των υπεράκτιων ανανεώσιμων τεχνολογιών και της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον κατάλογο των στρατηγικών τεχνολογιών μηδενικού ισοζυγίου. Επιπλέον, τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO) θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον νόμο, ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα ειδική παραγωγική ικανότητα», πρόσθεσε ο Σωτήρης Ράπτης.

Το αποτέλεσμα αυτό ακολουθεί τις δηλώσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας σχετικά με τη διάθεση των εσόδων από το EU ETS της 29ης Σεπτεμβρίου, της 22ας Νοεμβρίου και της 30ής Νοεμβρίου.

Η ΕΕΕ

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνική δικτύωσης η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αναφέρει τα ακόλουθα:

"Ολοκληρώθηκαν, σήμερα, οι νομοθετικές διεργασίες για την υιοθέτηση της αναθεωρημένης Οδηγίας για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS). Οι βασικές προτάσεις, που πρώτη και σταθερά υποστήριξε η ΕΕΕ από το 2021, περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο. Ειδικότερα:
- Επιβάλλεται η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθιστώντας τον φορέα εμπορικής εκμετάλλευσης του πλοίου υπεύθυνο για το κόστος συμμόρφωσης.
- Προβλέπεται η δέσμευση μέρους των εσόδων του EU ETS από τη ναυτιλία για δράσεις απανθρακοποίησης του κλάδου.
Επόμενο βήμα, τώρα, είναι να αναγνωριστεί στην πράξη η στρατηγική σημασία της ναυτιλίας ώστε να προωθηθούν κατάλληλες λύσεις μέσω του Ταμείου Καινοτομίας, το οποίο θα διαχειριστεί τα δεσμευμένα έσοδα. Το Ταμείο Καινοτομίας πρέπει κατά προτεραιότητα να στηρίξει την ανάπτυξη και διάθεση εναλλακτικών και ασφαλών ναυτιλιακών καυσίμων σε προσιτές τιμές. Την ίδια στιγμή, είναι ανάγκη να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού και ισότιμη πρόσβαση στο Ταμείο για τις πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter