Δευ05062024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οριστικοποιήθηκε η Συνθήκη Ανοικτής Θάλασσας

0sky

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) χαιρετίζει την ιστορική πρόοδο στην οριστικοποίηση του κειμένου της συμφωνίας-ορόσημο της Συνθήκης Ανοικτής Θάλασσας που επιτεύχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) αυτό το Σαββατοκύριακο. Σχεδόν 200 εθνικά κράτη έλαβαν μέρος στις συζητήσεις και ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν πριν από την επίσημη έγκριση του κειμένου, η συμφωνία επί της ουσίας σηματοδοτεί το αποκορύφωμα σχεδόν δύο δεκαετιών εργασίας.
Το ICS αποτελεί ενεργό μέρος των συζητήσεων από το 2016, διασφαλίζοντας ότι η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα εμπλέκεται, λαμβάνεται υπόψη η μοναδική του φύση και ότι οι κυβερνήσεις κατανοούν τον ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ως παγκόσμιου ρυθμιστή της ναυτιλίας. Όσον αφορά τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, τα θέματα τα οποία αποσκοπεί να αντιμετωπίσει η σύμβαση εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΙΜΟ.
Χαιρόμαστε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο, που επιτεύχθηκε συμφωνία που θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αναδυόμενες βιομηχανίες ανοικτής θάλασσας θα ρυθμίζονται πλέον και μέσω αυτής της σύμβασης. Η συμφωνία θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών και άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών ρυθμιστικών αρχών, προωθώντας μια ολιστική προσέγγιση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας.
Η νέα συμφωνία βασίζεται στις απαιτήσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος που περιέχονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι ότι καθορίζει μια διαδικασία που θα επιτρέψει τη δημιουργία διατομεακών προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών και άλλων εργαλείων διαχείρισης με βάση την περιοχή στην ανοικτή θάλασσα και τον υποκείμενο θαλάσσιο βυθό. Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τον ρόλο του ΔΝΟ και τα μέτρα που προκύπτουν από αυτήν θα συμπληρώσουν τους υφιστάμενους κανονισμούς, με τις λεπτομέρειες των μέτρων που ενδέχεται να χρειαστούν για να συζητηθούν και να συμφωνηθούν τα πλοία στον ΔΝΟ.
Ο Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, σχολίασε: «Αυτό το αποτέλεσμα είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς επί σειρά ετών από μια μοναδική ομάδα ενδιαφερομένων, όλοι με στόχο τη δημιουργία μιας συνθήκης για την προστασία της ανοικτής θάλασσας. Ευχαριστώ όλους για την αφοσίωσή τους».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter