Δευ05062024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η μελέτη LR Maritime Decarbonisation Hub & Safetytech Accelerator αξιολογεί το ρόλο των νέων τεχνολογιών στον εντοπισμό της πραγματικής έντασης άνθρακα των βιώσιμων καυσίμων πλοίων

aerioi rypoi 0

Η μελέτη LR Maritime Decarbonisation Hub and Safetytech Accelerator αξιολογεί το ρόλο των νέων τεχνολογιών στον εντοπισμό της πραγματικής έντασης άνθρακα των βιώσιμων καυσίμων πλοίων. Οι νέες μέθοδοι για την έγκαιρη διασφάλιση της νέας αλυσίδας εφοδιασμού καυσίμων της ναυτιλίας θα είναι απαραίτητες για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα
Μια νέα έκθεση από τον κόμβο απανθρακοποίησης της LR Maritime και τον επιταχυντή Safetytech υπογραμμίζει τον ρόλο της τεχνολογίας στην παροχή της δυνατότητας στη ναυτιλιακή βιομηχανία να αναπτύξει συγκεκριμένους μηχανισμούς για την παρακολούθηση, την επαλήθευση και τη διασφάλιση της πραγματικής έντασης άνθρακα των βιώσιμων καυσίμων πλοίων.
Η απαλλαγή της ναυτιλίας από τις ανθρακούχες εκπομπές επικεντρώνεται στην παροχή εναλλακτικών καυσίμων που μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Ωστόσο, για να διασφαλιστεί ότι τα εναλλακτικά καύσιμα μπορούν να επιτύχουν τις απαιτούμενες μειώσεις αερίων του θερμοκηπίου, πρέπει επίσης να μετρηθούν οι εκπομπές αυτών των καυσίμων από άκρο σε άκρο, από τους πόρους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των καυσίμων, έως την κατανάλωσή τους στο πλοίο.
Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι ότι οι φορείς εκμετάλλευσης πλοίων μπορεί να μην έχουν ορατότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, την παράδοση και τον ανεφοδιασμό ενός καυσίμου που χρησιμοποιείται στα πλοία τους. Ένα καύσιμο πλοίων μπορεί να παρουσιαστεί ως ουδέτερο ως προς τον άνθρακα, αλλά θα μπορούσε να απελευθερώσει σημαντικές εκπομπές όταν μετράται με βάση την αξιολόγηση του κύκλου ζωής.
Επιπλέον, τα εναλλακτικά καύσιμα μπορούν να ακολουθούν διάφορες γκρίζες ή μπλε οδούς παραγωγής, παρέχοντας έτσι καύσιμα που συχνά αναμειγνύονται, ή επισημαίνονται εκ νέου κατά τη μεταφορά και τη διανομή πριν φτάσουν στους τελικούς χρήστες τους. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το καύσιμο που ανεφοδιάζεται διατηρεί το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με το καύσιμο που έφυγε από τη μονάδα παραγωγής.
Για το λόγο αυτό, ο κόμβος απανθρακοποίησης της LR Maritime και ο επιταχυντής Safetytech έχουν διερευνήσει τεχνολογίες που μπορούν να παρακολουθούν την πραγματική ένταση άνθρακα του υδρογόνου και της αμμωνίας, δύο από τα πιο ελπιδοφόρα μακροπρόθεσμα υποψήφια εναλλακτικά καύσιμα για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας.
Σε συνεργασία με δύο προμηθευτές τεχνολογίας, την TYMLEZ και την Authentix, η συνεργασία κατέληξε σε μια κοινή έκθεση, «Ιχνηλατώντας την πραγματική ένταση άνθρακα των βιώσιμων ναυτιλιακών καυσίμων», η οποία εξετάζει νέες μεθόδους ανίχνευσης πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο παραγωγής ενός καυσίμου, από την πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής, έως την παράδοση ενός μη τροποποιημένου τελικού προϊόντος.
Η πρώτη μέθοδος είναι μέσω της λύσης TYMLEZ, η οποία χρησιμοποιεί ένα σύστημα «εγγύησης προέλευσης» (GO) όπου κάθε μονάδα υδρογόνου ή αμμωνίας πιστοποιείται μέσω μιας πλατφόρμας δεδομένων ζωντανής εγκατάστασης που μπορεί να συλλάβει δεδομένα εκπομπών κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, όπως η χρήση νερού και καυσίμου και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Η τεχνολογία blockchain αναπτύσσεται για συστήματα παρακολούθησης πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας.
Μετά την παραγωγή και την προμήθεια του καυσίμου που συνοδεύεται από πιστοποιητικό GO, η δεύτερη μέθοδος εφαρμόζεται μέσω της προσέγγισης Authentix, η οποία προσφέρει κατάντη διασφάλιση. Το διάλυμα Authentix μπορεί να εξηγήσει οποιαδήποτε ανάμειξη ή λανθασμένη επισήμανση του καυσίμου μέσω της χρήσης ενός συστήματος συνθετικών δεικτών, όπου το καύσιμο αξιολογείται μέσω χημικής ανίχνευσης της προέλευσης του καυσίμου, καθώς και τυχόν αραίωση.
Δεδομένων των διαφορετικών οδών παραγωγής βιώσιμων καυσίμων πλοίων, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι εξακρίβωσης της γνησιότητας της ανίχνευσης άνθρακα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα νέα καύσιμα που αγοράζονται παράγονται, μεταφέρονται και αποθηκεύονται κατά τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες επιδόσεων όσον αφορά τις εκπομπές.
Ο Charles Haskell, Διευθυντής του Κόμβου Απαλλαγής από τις Ανθρακούχες Εκπομπές της LR Maritime, δήλωσε: «Η πολυπλοκότητα της αλυσίδας εφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων, με τις ποικίλες μεθόδους παραγωγής της, παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς ο ορισμός της βιωσιμότητας επεκτείνεται ώστε να περιλαμβάνει όλα τα στάδια των εκπομπών. Ελπίζουμε ότι αυτή η κοινή μελέτη μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για συνέργειες και πιλοτικά έργα που θα προκύψουν και θα συμβάλει περαιτέρω στις συζητήσεις για την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών προτύπων που μπορούν να επικυρώσουν αυθεντικά τις περιβαλλοντικές και εμπορικές επιπτώσεις αυτών των νέων καυσίμων».
Ο Δρ Maurizio Pilu, Διευθύνων Σύμβουλος του Safetytech Accelerator, δήλωσε: «Η διασφάλιση νέων πράσινων καυσίμων, είτε όσον αφορά την ασφάλεια, την προέλευση, το αποτύπωμα άνθρακα, θα αποτελέσει βασικό συστατικό της πορείας προς τη θαλάσσια απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι σωστές τεχνολογίες θα μπορούσαν να καταστήσουν τη διαδικασία διασφάλισης οικονομικά αποδοτική, αξιόπιστη και επεκτάσιμη. Χαίρομαι που ο επιταχυντής Safetytech είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον ναυτιλιακό κόμβο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές lloyd's Register και τους Authentix και Tymlez για να κατανοήσει πώς τεχνολογίες όπως η δική τους, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές διαδικασίες διασφάλισης.»
Ο Daniel O'Halloran, Εκτελεστικός Πρόεδρος της TYMLEZ, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι από τη δημοσίευση αυτής της έκθεσης, καθώς παρουσιάζει τον ρόλο τεχνολογιών όπως η πλατφόρμα TYMLEZ στην απαλλαγή της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η εγγύηση προέλευσης βιώσιμων καυσίμων, όπως το πράσινο υδρογόνο και η πράσινη αμμωνία, θα είναι υψίστης σημασίας για την απόδειξη των προσπαθειών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές σε ολόκληρο τον κλάδο. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες που μπορούν να επαληθεύσουν την προέλευση και τα πράσινα διαπιστευτήρια αυτών των καυσίμων με απόλυτη εμπιστοσύνη και διαφάνεια. Η λύση εγγύησης προέλευσης TYMLEZ που περιγράφεται λεπτομερώς σε αυτήν την έκθεση παρέχει στους πλοιοκτήτες και τους φορείς εκμετάλλευσης πλήρη διασφάλιση σχετικά με τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας των καυσίμων που χρησιμοποιούν για την τροφοδοσία των πλοίων τους.
Ο Jim Seely, Αντιπρόεδρος Λύσεων της Authentix, δήλωσε: «Είμαστε πρωτοπόροι στην ποιότητα των καυσίμων και τον έλεγχο ταυτότητας από τις αρχές μας πριν από 27 χρόνια και αυτό συνεχίζεται σήμερα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το καινοτόμο έργο για την παροχή της πιο προηγμένης διαθέσιμης τεχνολογίας για τη διασφάλιση και την επαλήθευση των πράσινων καυσίμων που απαιτούνται από τη ναυτιλιακή βιομηχανία στον μακροπρόθεσμο στόχο της για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter