Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η πρωτοβουλία για τους θαλάσσιους κόμβους καθαρής ενέργειας αποκτά περαιτέρω δυναμική

0IRENA Mr Emanuele Grimaldi

Η πρωτοβουλία για τους θαλάσσιους κόμβους καθαρής ενέργειας (κόμβοι CEM) έλαβε περαιτέρω στήριξη κατά τη διάρκεια υπουργικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) στη 13η Συνέλευση στο Αμπού Ντάμπι. Ο IRENA χαιρετίζει την πρωτοβουλία CEM Hubs, μια διατομεακή πλατφόρμα δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με στόχο την επιτάχυνση της παραγωγής, της μεταφοράς και της χρήσης καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών που θα μεταφέρονται μέσω της ναυτιλίας για τον κόσμο, η οποία υλοποιείται από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), τη Διεθνή Ένωση Λιμένων και Λιμένων (IAPH) και την Υπουργική Σύνοδο Καθαρής Ενέργειας (CEM).
Ο IRENA είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος διακυβερνητικός οργανισμός για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και τα μέλη του αποτελούνται από 168 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υποστήριξη του IRENA γεφυρώνει τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τα λιμάνια με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το IRENA είναι η κύρια πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας, με σχεδόν παγκόσμια συμμετοχή, υποστηρίζει τα ενδιαφερόμενα μέρη στις ενεργειακές τους μεταβάσεις και φέρνει πληθώρα γνώσεων, βέλτιστων πρακτικών, ανάλυσης δεδομένων και γνώσεων στην πρωτοβουλία CEM Hubs.
Η ειδική ομάδα της πρωτοβουλίας CEM Hubs Initiative, με άλλα μέλη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, συμμετείχε ενεργά σε υπουργική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο 13ο τμήμα του IRENAου Συνέλευση και συμμετοχή στις συζητήσεις σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, τις μελλοντικές στρατηγικές και τον ρόλο της ναυτιλίας και των λιμένων, για τη στήριξη της ευρύτερης ενεργειακής μετάβασης.
Ο IRENA θα συνεχίσει να επεκτείνει τη συνεργασία του με το ICS και τους εταίρους του στον τομέα της ναυτιλίας για την περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοβουλίας CEM Hubs και την επιτάχυνση της χρήσης καυσίμων που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη ναυτιλία και σε άλλους τομείς τελικής χρήσης.
Καθοδηγούμενη από μια ομάδα εργασίας ceo's και συντονισμένη με την υποστήριξη του ICS και της IAPH, η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Υπουργικό Συμβούλιο Καθαρής Ενέργειας (CEM) στο Πίτσμπουργκ τον Σεπτέμβριο του 2022. Με την υποστήριξη ήδη πέντε χωρών – των ΗΑΕ, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Ουρουγουάης και του Παναμά – η πρωτοβουλία συνεχίζει να κερδίζει δυναμική για να ξεκινήσει ως πρωτοβουλία των ΜΔΕ στις 14ου Υπουργική σύνοδος για την καθαρή ενέργεια στην Ινδία το 2023.
Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) Εμανουέλε Γκριμάλντι ανέφερε τα ακόλουθα::
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον IRENA και τον Francesco La Camera που μας προσκάλεσαν να γίνουμε μέρος του IRENA's  στη13η Συνέλευση και σε αυτές οι κρίσιμες συζητήσεις. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για τη ναυτιλία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς αποτελεί βασική συνιστώσα για την κλιμάκωση της διαθεσιμότητας καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Δεν μπορούμε πλέον όλοι να εργαζόμαστε σε στεγανά εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους παγκόσμιους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι κυβερνήσεις, τα λιμάνια, οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η ναυτιλιακή βιομηχανία έχουν όλοι έναν ρόλο να διαδραματίσουν και η πρωτοβουλία CEM Hubs παρέχει την πλατφόρμα για την προώθηση αυτού του στόχου. Ο καιρός των συζητήσεων έχει τελειώσει – είναι καιρός για δράση».
«Στο μέλλον, η πρωτοβουλία CEM Hubs θα συνεχίσει να ενισχύει τον βασικό δεσμό μεταξύ της ενεργειακής και της ναυτιλιακής βιομηχανίας και να λειτουργεί ως καταλύτης για τον παγκόσμιο ενεργειακό μετασχηματισμό και να μειώνει τον κίνδυνο μελλοντικών επενδύσεων. Με την COP28 προ των πυλών, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε συλλογικά με τα ΗΑΕ και τον IRENA για να διασφαλίσουμε ότι η ναυτιλία διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο της στον παγκόσμιο αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Ο Patrick Verhoeven, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων, δήλωσε:
«Με την κοινή συνεργασία της ναυτιλίας, των εξορυκτών ενέργειας και των κυβερνήσεων, τα λιμάνια μπορούν να γίνουν οι κόμβοι καθαρής θαλάσσιας ενέργειας που καταλύουν την ευρύτερη απαλλαγή της ναυτιλίας από τις ανθρακούχες εκπομπές. Ωστόσο, η περαιτέρω κυβερνητική και θεσμική στήριξη είναι απαραίτητη για την παροχή των διαβεβαιώσεων που χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας για να επενδύσει σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών άνθρακα και σε χερσαίες παροχές ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνεργασία με έναν τόσο εξέχοντα διακυβερνητικό οργανισμό για τον ενεργειακό μετασχηματισμό όπως ο IRENA είναι ζωτικής σημασίας για αυτή τη διαδικασία».
Ο Francesco La Camera, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), σχολίασε:
«Η επιτυχής απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού τομέα είναι μια ιστορία μαζικής ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας και τεχνολογίας ηλεκτρολυτικών κυψελών. Η απαλλαγή του εν λόγω τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές πρέπει να έχει συνεργατική προσέγγιση. Οι συνεργατικές προσπάθειες με τη συμμετοχή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών είναι το κλειδί για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου και την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους μας. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέους πυλώνες υποδομών, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου λιμένων για το εμπόριο πράσινου υδρογόνου, συνδέοντας νέα σημεία προσφοράς και ζήτησης. Χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες όπως οι «θαλάσσιοι κόμβοι καθαρής ενέργειας» για την προώθηση της δράσης.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter