Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ε.Ε.: Ενέκρινε κονδύλι 1,1 δις ευρώ στη Δανία για δέσμευση CO2

co emissions 4324

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ποσό ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα («CCS»).

Το ποσό που αφορά την υλοποίηση σχεδιασμού που συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Δανίας και των στρατηγικών στόχων της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ιδίως του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050.
Το σχέδιο που κοινοποιήθηκε από τη Δανία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποσκοπεί στην προώθηση της ανάπτυξης τεχνολογιών CCS που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα («CO2») που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και επιτυγχάνουν βαθύτερη απαλλαγή των βιομηχανικών διεργασιών από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Το σχέδιο θα στηρίξει τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα ως βιώσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Αυτό αναμένεται να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τεχνολογία CCS, να μειώσει το κόστος για τη μελλοντική εφαρμογή τεχνολογιών CCS και, ως εκ τούτου, να διευκολύνει την ανάπτυξη μιας εμπορικής αγοράς CCS στη Δανία.
Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου καθεστώτος, η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών που θα ολοκληρωθεί το 2023. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε βιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τομέων των αποβλήτων και της ενέργειας.
Βάσει 20ετούς σύμβασης, ο δικαιούχος θα δεσμεύει και θα αποθηκεύει τουλάχιστον 0,4 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως από το 2026.
Η ενίσχυση θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ του εκτιμώμενου συνολικού κόστους δέσμευσης και αποθήκευσης ενός τόνου CO2 καθ' όλη τη διάρκεια ζωής της σύμβασης και της απόδοσης που αναμένει ο δικαιούχος. Το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης θα ισούται με 54,9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Το σύστημα θα συμβάλει στις προσπάθειες της Δανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70 % έως το 2030 σε σύγκριση με το επίπεδο του 1990.Θα βοηθήσει επίσης τη Δανία και την ΕΕ να επιτύχουν τον στόχο τους για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Το πρόγραμμα αναμένεται να καταστήσει δυνατή τη δέσμευση και αποθήκευση τουλάχιστον 0,4 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως και 8 εκατομμυρίων τόνων CO2 κατά τη συνολική 20ετή περίοδο της σύμβασης.
Η Ε.Επιτροπή αξιολόγησε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και των κατευθυντήριων γραμμών του 2022 σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για το κλίμα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια, οι οποίες επιτρέπουν στα κράτη μέλη να στηρίζουν μέτρα μείωσης ή εξάλειψης των εκπομπών CO2.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter