Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ολοκλήρωσε τον «παρθενικό» του πλου το πρώτο ιστιοφόρο bulker

0πλ

Το πρώτο bulker στον κόσμο εξοπλισμένο με Wind Challenger, ένα σκληρό σύστημα πρόωσης αιολικής ενέργειας, ολοκλήρωσε προχθές το παρθενικό του ταξίδι μετ’ επιστροφής στο λιμάνι Noshiro μεταφέροντας άνθρακα στην Ιαπωνία,. Πρόκειται για το100.000DWT «Shofu Maru» που ανήκει στην Ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines (MOL) το οποίο προσέγγισε και το λιμάνι του Newcastle.
Το Shofu Maru είναι εξοπλισμένο με το λεγόμενο σύστημα Wind Challenger, ένα τηλεσκοπικό σκληρό πανί που αξιοποιεί την αιολική ενέργεια για να προωθήσει το σκάφος. Το σύστημα μετατρέπει την αιολική ενέργεια απευθείας σε δύναμη πρόωσης.
Με την εγκατάσταση του συστήματος, είναι δυνατή η μείωση της ποσότητας καυσίμου που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία, η οποία αναμένεται να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να βελτιώσει την οικονομική απόδοση.
Η MOL εκτιμά ότι η τεχνολογία θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά περίπου 5% σε ένα ταξίδι Ιαπωνίας-Αυστραλίας και κατά 8% σε ένα ταξίδι Ιαπωνίας-Βόρειας Αμερικής στη Δυτική Ακτή, σε σύγκριση με ένα συμβατικό πλοίο του ίδιου τύπου.
Μόνο η τεχνολογία αιολικής πρόωσης μπορεί να προσφέρει περίπου 22,3% μείωση της έντασης άνθρακα όταν συνδυάζεται με μέτρα μείωσης της ταχύτητας. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως και το 70% με τη βελτιστοποίηση του ταξιδιού, την αύξηση του χρόνου ταξιδιού κατά 50%, τη δρομολόγηση του καιρού και τα μέτρα μείωσης της ταχύτητας, σύμφωνα με την International Windship Association (IWSA).

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter